Waar vandaan: Juridisch advies > Geschillen omtrent een gemene gracht

Geschillen omtrent een gemene gracht

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Tussen mijn erf en dat van mijn buur ligt een gracht. De laatste tijd wordt in deze gracht allerlei afval gedumpt door mijn buurman. Daar komt stilaan geurhinder van. Ik wil deze gracht dan ook zo spoedig mogelijk kuisen, doch mijn buur wil daar niet van weten. Kan ik hem hiertoe verplichten?

Alles draait hier natuurlijk om het feit of de gracht gemeen­schappelijk is of niet. Is de gracht volledig uw eigendom dan is er geen probleem en kan u hem volledig onderhouden zonder de toestemming van uw nabuur.

Toch willen wij uw aandacht vestigen op het feit dat, overeen­komstig artikel 666 van het burgerlijk wetboek, alle grachten tussen twee erven vermoed worden gemeen te zijn, indien er titel noch teken is van het tegendeel.

Een teken dat een gracht niet gemeen is, is aanwezig wanneer de dijk of de opgeworpen aarde zich slechts aan één zijde van de gracht bevindt. De gracht wordt dan geacht uitsluitend toe te behoren aan degene aan wiens kant zich de opgeworpen aarde bevindt.

Vermits in uw geval geen titel of enige overeenkomst bestaat waaruit blijkt dat de gracht eigendom is van één van de twee partijen, menen wij dat het hier om een gemeenschappelijke gracht gaat. Een muur, gracht of haag die op de scheidings­lijn staat en in mede-eigendom toebehoort aan de twee aangren­zende eige­naars, is gemeen.

Een dergelijke gemene afsluiting dient door elk van de mede-ei­genaars van zijn kant onderhouden te worden of op gemeenschap­pelijke kosten hersteld te worden indien dit noodzakelijk mocht blijken. Is de schade ontstaan door de schuld van één der mede-eigenaars, dan moet hij alleen voor de kosten opdraai­en.

Dit houdt dus in dat indien de gracht gemeenschappelijk is, u steeds het recht hebt om de gracht van uw kant te onderhouden zonder de instemming van uw nabuur. Indien er echter schade ontstaat doordat hij weigert de gracht van zijn kant te onder­houden, dan kan u hem aanmanen ook zijn kant te onderhouden.

Komen jullie niet tot een overeenstemming, dan kan u steeds naar de vrederechter toestappen om tot een minnelijke schik­king te komen.

Vrijdag 21 Maart 2008

 

 

rss