Waar vandaan: Juridisch advies > Overhellende takken snoeien?

Overhellende takken snoeien?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Onze juridische dienst wordt vaak geconfronteerd met volgende vragen:

 

- Mag ik de overhangende takken en de doorschietende wortels van de bomen van mijn buurman zelf verwijderen?

- Mag ik zijn erf betreden om mijn haag te snoeien?

- Zijn bomen zijn op de juiste afstand geplant, maar toch nemen ze veel zonlicht van mijn woning weg. Kan ik hier iets aan doen?

 

 

Het wegnemen van overhangende takken en doorschietende wortels

Het is fout te denken dat de overhangende takken van de buurman zomaar mogen afgekapt worden. Het Veldwetboek is hier heel duidelijk over. U moet uw buurman vragen deze takken te verwijderen op basis van artikel 37 van het Veldwetboek.

Gaat uw buurman hier niet mee akkoord dan zal u naar de vrederechter moeten stappen.

Vooraleer u echter naar de rechter stapt, raden wij u aan uw buurman eerst aan te spreken omtrent de overhellende takken. Komen jullie echt niet tot een akkoord, dan kan u hem oproepen in verzoening bij de vrederechter.

Wat betreft de wortels van de bomen welke op uw erf doorschieten, deze mag u wel zelf verwijderen. Hebben zij schade aan uw erf toegebracht (bijvoorbeeld aan de tegels van uw terras), dan moet uw buurman deze schade vergoeden.

Het ladderrecht

Als eigenaar van een niet-gemene, levende haag, heeft u het recht het erf van uw buurman te betreden en alzo uw haag te snoeien, of om het snoeisel op te halen. Dit noemt men het "ladderrecht". Dit recht geldt echter alleen indien er geen vruchten op het veld staan.

Indien er op de eigendom van uw buurman vruchten staan, dan moet er gewacht worden tot wanneer deze geoogst werden.

Is het erf van uw buurman afgesloten, dan moet u wel toestemming vragen om zijn eigendom te mogen betreden. Geeft hij deze toestemming niet, dan kan u zijn erf toch betreden maar dan wel mits de minst schadelijke plaats te betreden. Brengt u door deze betreding schade toe, dan moet u deze wel vergoeden.

Reglementair geplant maar toch!

Indien bomen of struiken reglementair geplant zijn maar toch schade toebrengen, dan staat men voor een complex probleem. Er kan in dat geval niet gezegd worden dat de eigenaar van de bomen een fout heeft begaan. Iedere eigenaar mag trouwens gebruik maken van zijn eigendom voor zover hij zich aan de wetten en reglementeringen houdt. Er moet echter wel een evenwicht zijn tussen de verschillende erven.

U kan dus een vordering instellen wegens "burenhinder". We verklaren dit nader : Uw buurman heeft het recht bomen en struiken te planten op voorwaarde dat hij zich aan de regels houdt. U moet van uw kant aanvaarden dat er schaduw zal ontstaan door de groei van deze bomen. Alleen indien de hinder die u door de bomen ondervindt te groot wordt (d.i. meer dan van een buurman mag verwacht worden), kan u hiertegen opkomen. Dit is echter geen gemakkelijke klus!

Zo zal bijvoorbeeld nagegaan worden hoelang de bomen van uw buur daar reeds staan. Heeft u uw woning nadien gebouwd en een raam aangebracht langs de kant van de bomen, dan zal de rechter u wellicht geen gelijk geven! Ook hier raden wij u aan eerst contact op te nemen met uw buurman. U kan misschien tot een vergelijk komen en eventueel de bomen op uw kosten inkorten. Gaat dit niet, dan kan u uiteraard naar de vrederechter stappen. Deze laatste zal dan alle feiten tegenover mekaar afwegen en zal daarna een oordeel moeten vellen aan de hand van de feitelijke omstandigheden. Stelt de vrederechter effectief overmatige burenhinder vast, dan zal hij uw buurman gelasten om het evenwicht tussen jullie erven herstellen.

Tegenover deze theorie van de overmatige burenhinder, kan u ook "rechtsmisbruik" aanhalen. Dit zou betekenen dat uw buurman zijn bomen heeft aangeplant op een zeer schadelijke wijze zodat dit als een fout zou moeten aanzien worden. Ook hier zal alles afhangen van de feitelijke beoordeling door de vrederechter.

Vrijdag 02 November 2007

 

 

rss