Waar vandaan: Juridisch advies > Dwaling en bedrog bij afsluiten koopcontract

Dwaling en bedrog bij afsluiten koopcontract

Juridisch advies

Archief Volgende >
     

Het is schering en inslag: je koopt een zaak (een auto, machine, elektrisch apparaat, salon enz...) en kort na je aankoop moet je reeds mankementen vaststellen!

Al snel moet je heel wat geld uitgeven om de zaak terug in orde te brengen. Je voelt je misnoegt en wenst dit geld te recupereren. Je vindt het niet kunnen dat deze nieuwe zaak je al zo veel geld heeft gekost; had je dit geweten, dan had je deze zaak zeker niet gekocht!

Kan je de handelaar die jou deze zaak aansmeerde, aanspra­ke­lijk stellen en van bedrog beschuldigen?

Het gebeurt inderdaad zeer vaak dat bij de verkoop van zaken de toestemming tot aankoop verkregen werd door een verkeerde of zelfs misleidende informatie te geven. De toestemming, die nodig is om een overeenkomst af te sluiten, kan aldus gegeven worden, maar is in feite ongewild!

Zo kan de koper vrijwillig verkeerd zijn voorgelicht door de tegenpartij en kan er sprake zijn van "bedrog" of "dwaling".

Dwaling

Ondanks de regel dat een koop definitief is, kunnen hier wel uitzonderingen op bestaan. Zo kan er sprake zijn van "dwaling". Dit betekent echter niet dat wanneer een zaak die men gekocht heeft niet voldoet, dit ook een mogelijk­heid is om de koop onmiddellijk te vernieti­gen. Opdat de verkoop kan teniet gedaan worden op basis van dwaling moeten wel een paar voor­waarden worden voldaan.

Zo moet de dwaling betrekking hebben op de zelfstandigheid van de zaak. Een kleine vergissing is dus niet voldoende. Daarenboven mag de dwaling niet onver­schoonbaar zijn. Dit houdt in dat een redelijk mens voldoende voorzichtig moet geweest zijn alvorens hij zijn toestemming geeft. Iemand die niet nadenkt en onmiddellijk met de koop akkoord gaat, moet er de gevolgen van dragen.

Het is de rechter die in de praktijk zal moeten oordelen of er bij de verkoop sprake kan zijn van een dwaling en of de over­eenkomst nietig moet worden verklaard. Hij moet elk geval afzonderlijk behandelen en alles zal hier afhangen van de bewijsmiddelen die de koper kan aanhalen. Materiële feiten kunnen steeds door een getuige bewezen worden. Zo zal een

toevallige, onafhankelijke getuige die ten tijde van de ver­koop aanwezig was, een belangrijke getuigenis kunnen afleggen welke de rechter kan helpen te beslissen.

Bedrog

Bij bedrog wordt de koper opzettelijk op een dwaalspoor ge­bracht. De dwaling wordt hier alshetware met opzet veroor­zaakt.

Om van bedrog te kunnen spreken is het niet noodzakelijk dat er daden gepleegd worden, woorden kunnen volstaan.

Ook hier zal het de rechter zijn die zich zal moeten uitspre­ken over het feit of er al dan niet bedrog aanwezig was ten tijde van het afsluiten van de koopovereenkomst.

Vrijdag 20 April 2007

 

 

rss