Waar vandaan: Juridisch advies > Huurder van stal betaalt niet!

Huurder van stal betaalt niet!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     


Wij hebben een huurder gevonden die onze paardenbox al ongeveer 4 maanden huurt en dit zonder een geschreven huurovereenkomst. Alles werd mondeling afgesproken, zo ook dus de huurprijs. Over de duur en opzeggingstermijnen hebben we het zelfs niet gehad! Sedert drie maanden betaalt deze man echter de huur niet meer. Wij hebben al twee maal een aangetekende brief gestuurd als ingebrekestelling, doch er komt geen reactie. Hoe kunnen wij een einde maken aan deze situatie?

Uit uw informatie blijkt dus dat er hier geen enkel schriftelijke huurovereenkomst werd opgesteld. Op zich is dit niet echt een probleem, maar het kan zorgen voor discussies en bewijsproblemen. U kan verschillende dingen doen; nl. proberen tot een akkoord te komen in verband met de beëindiging van de huurovereenkomst, ze laten ontbinden of ze opzeggen.

Minnelijk akkoord

We hebben hier te maken met de huur van een onroerend goed. Vermits het hier niet om een woning gaat welke dienst doet als hoofdverblijfplaats, is hier het "gemeen huurrecht" van toepassing. Dit houdt in dat zowel de huurder als de verhuurder op elk ogenblik de huurovereenkomst kunnen beëindigen door een onderling akkoord. U kan dus proberen met uw huurder contact op te nemen en proberen een einde te maken aan de mondelinge huurovereenkomst. Komen jullie tot een akkoord, dan raden wij u ten stelligste aan om dit op papier te zetten; kwestie van latere bewijsproblemen uit de weg te kunnen gaan!

Ontbinding van de huurovereenkomst wegens het niet-nakomen van de verplichtingen

Een huurovereenkomst is een wederkerige overeenkomst waarbij elk der contracterende partijen bepaalde verplichtingen moet nakomen.

Daar uw huurder zijn wettelijke verplichtingen als huurder niet nakomt, nl. het betalen van de afgesproken huurprijs, kan u de ontbinding vragen van de huurovereenkomst bij de rechter en kan u bovendien ook een schadevergoeding vorderen wegens geleden verlies en/of gederfde winst.

Een dergelijke ontbinding gebeurt echter niet automatisch. Ze moet door de rechter worden uitgesproken. Alleen de rechter is bevoegd om de belangrijkheid van de contractuele wanprestatie na te gaan om daarna te beslissen of een ontbinding wel gerechtvaardigd is.

Opzegging van de huur

Zoals reeds werd aangehaald gaat het hier niet om de huur van een woning als hoofdverblijfplaats. De verhuring van een paardenstal valt dan ook onder de gewone regels betreffende de "huur van een onroerend goed". Daar de huurovereenkomst mondeling werd afgesloten en er ook geen duurtijd of opzeggingstermijnen werden afgesproken, wordt deze huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan van maand tot maand. Het huurcontract kan dan ook worden beëindigd met een opzeggingstermijn van slechts één maand (artikel 1736 van ons Burgerlijk Wetboek).

Besluit

Zoals u ziet zijn er nog wel een paar stappen welke u kan ondernemen. U zal echter wel spoedig iets moeten ondernemen, daar wij menen dat uw huurder in gebreke zal blijven. Ondertussen zullen de achterstallen van de huurprijs blijven oplopen. Indien u met de huurder in kwestie tot een akkoord zou komen, kan u bijvoorbeeld een afbetalingsplan voorstellen zodat hij u per maand zijn schuld kan aflossen.

Wij menen echter dat indien u niet tot een onderling akkoord kan komen, u er goed aan doet om onmiddellijk de huur op te zeggen per aangetekend schrijven, vermits de opzegtermijn slechts één maand bedraagt. Op dat ogenblik is er dan een einde gekomen aan de huurovereenkomst. Indien u naar de rechter stapt om een ontbinding aan te vragen, dan vrezen wij dat hier meer tijd gaat overheengaan en ondertussen zal uw huurder wellicht in gebreke blijven. Na deze huuropzeg kan u uiteraard nog steeds naar de rechter stappen om de achterstallige huurgelden te recupereren en eventueel een schadevergoeding te bekomen.

Vrijdag 28 September 2007

 

 

rss