Waar vandaan: Juridisch advies > Jager aansprakelijk voor aanrijding met wild?

Jager aansprakelijk voor aanrijding met wild?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Een paar weken geleden reden wij met onze kleinkinderen naar de Ardennen. We wilden er genieten van de rust en de natuur, doch hieraan kwam abrubt een einde na een aanrijding met een hert! Onze wagen is zwaar toegetakeld en we stellen ons nu de vraag of de jager van dit jachtgebied of iemand anders hiervoor kan aangesproken worden?

Indien er een oorzakelijk verband bestaat tussen de aanwezigheid van een dier op de rijbaan en het ongeval dat er zich hierdoor voordoet, dan zal de aansprakelijkheid hiervoor moeten gezocht worden bij de eigenaar van het dier. Dit op basis van artikel 1385 van ons Burgerlijk Wetboek. De wet stelt alshetware een vermoeden van schuld in hoofde van de eigenaar van het dier. Kan hij aantonen dat het ging om een geval van overmacht, of een daad van een derde of een fout van het slachtoffer, dan kan hij zich eventueel van zijn aansprakelijkheid ontdoen. Hierover zal dan door de rechter moeten beslist worden indien de betrokken partijen niet tot een onderling akkoord komen.

Overlopend wild

Deze bepalingen zijn van toepassing voor zover het dier dat het ongeval heeft veroorzaakt (bijvoorbeeld de overlopende jachthond) effectief aan iemand toebehoort.

Maar wat indien het dier in kwestie niet aan iemand toebehoort? Kan de jager hier aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen welke zich voordoen door aanrijding met wild?

Wild behoort namelijk aan niemand toe zolang het in de vrije natuur rondloopt. Niemand is dus eigenaar van een wild konijn, hert of everzwijn. De jager kan er alleen dan eigenaar van worden nadat hij het dier geschoten of gevangen heeft. Zolang dus een wild dier niet opgejaagd wordt met het oog op de jacht, zal de jager niet aansprakelijk kunnen gesteld worden indien er zich een ongeval voordoet. De bovenstaande bepalingen van artikel 1385 van het Burgerlijk Wetboek zullen hier op dat ogenblik dus niet van toepassing zijn.

In dergelijke omstandigheden is er dus geen eigenaar of bewaker van het dier en zal de automobilist van hen geen schade kunnen eisen.

De automobilist die schade lijdt naar aanleiding van een ongeval met wild zal dan op zoek moeten gaan naar een andere verantwoordelijke voor zijn schade. Dit zal dus geen gemakkelijke klus zijn!

Opgejaagd wild

Wordt het wild daarentegen opgejaagd ten tijde van een klopjacht, dan liggen de zaken anders. In deze omstandigheden dwaalt het wild niet gewoon rond, maar wordt het op een bewuste manier opgejaagd en bejaagd. Rechtbanken hebben de neiging om in dergelijke omstandigheden de jager aansprakelijk te stellen indien er zich ongevallen voordoen.

De rechters zijn dan van oordeel dat het ongeval rechtstreeks verband houdt met de jachtpartij zelf. In de meeste gevallen zal de rechter aldus de jager aansprakelijk stellen indien het wild wordt opgejaagd of achtervolgd door mensen of jachthonden tijdens een klopjacht en zij bij het oversteken van de rijbaan een ongeval veroorzaken.

Een paar voorbeelden uit de praktijk

De rechtbank van eerste aanleg te Neufchateau oordeelde dat wild dat opgejaagd wordt, gedwongen wordt om ongebruikelijke risico's te nemen. Het wild wordt door de jagers tijdens deze klopjacht verplicht om te vluchten en de weg over te steken. Daarom oordeelde de rechter hier in deze zaak dat de organisator van de klopjacht aansprakelijk was omdat hij in de eerste plaats niet heeft kunnen aantonen dat hij alle honden had teruggeroepen na de klopjacht en ten tweede heeft hij evenmin kunnen aantonen dat hij al het nodige voorzorgen had genomen om ongevallen te vermijden. De organisator wordt hier dan ook aansprakelijk gesteld voor de schade die de automobilist opliep ten gevolge van de aanrijding met overlopend wild.

In een andere uitspraak oordeelde dezelfde rechtbank dat de eigenaar van de jacht alleen dan aansprakelijk kan gesteld worden indien het komen en gaan van de jagers en drijvers en de geweerschoten, het wild zodanig bang hebben gemaakt dat het plots op de rijbaan opduikt.

Bij een ongeval dat gebeurt drie dagen na de klopjacht, kan niet meer aangenomen worden dat het wild nog zodanig verstoord was dat het naar de rijbaan toegedreven werd. De eigenaar van de jacht kan hier dan niet meer aansprakelijk gesteld worden voor de ontstane schade.

Is opgejaagd wild een "verkeersbelemmering"?

Bij het oversteken van wild ten tijde van een klopjacht, kan men zich de vraag stellen of dit wild als een "verkeersbelemmering" in de zin van de verkeerswetgeving moet aanzien worden. Volgens artikel 14 van de Wegverkeerswet moeten verkeersbelemmeringen aangeduid worden door diegene die ze heeft doen ontstaan.

In de praktijk is het zo dat op plaatsen waar gevaar dreigt voor overstekend wild, de overheid hiertoe een verkeersbord kan aanbrengen. Dergelijke verkeerstekens kunnen en mogen slechts aangebracht worden door de wettelijk daartoe bevoegde overheid.

Ons Hof van Cassatie heeft zich al eens uitgesproken over deze vraag. Het Hof oordeelde dat wild dat zich ten gevolgde van een klopjacht op de openbare weg bevindt geen verkeersbelemmering is in de zin van artikel 14 van de Wegverkeerswet.

Dit artikel betreft eerder verkeersbelemmeringen met een bepaalde bestendigheid (dit is bijvoorbeeld indien een voertuig stil staat wegens motorpech).

De mogelijkheid dat er zich tijdens een klopjacht wild op de openbare weg zal begeven, moet dus niet aangeduid worden. Bovendien is de organisator van een klopjacht hiertoe niet bevoegd.

 

Vrijdag 24 September 2010

 

 

rss