Waar vandaan: Juridisch advies > Kat en hond!

Kat en hond!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Onze hond heeft enkele dagen geleden de kat van onze buurman doodgebeten. Onze hond is heel lief, maar verdraagt helemaal geen katten. We zijn ons gaan verontschuldigen bij de buurman en hebben hem voorgesteld hem een nieuwe kat te kopen, doch hij vond dit allemaal niet nodig. Toch kwam een paar dagen later de politie bij ons langs. Zij vertelden ons dat we blijkbaar een gevaarlijke hond hebben! De buurman zou eisen dat we onze hond wegdoen want hij zou wel eens mensen kunnen gaan bijten! Wij zijn hier helemaal niet goed van en vragen ons nu af of wij verplicht kunnen worden om onze hond weg te doen?

Het uitgangspunt voor de schade welke door uw hond werd veroorzaakt is artikel 1385 van ons Burgerlijk Wetboek. Dit artikel stelt namelijk dat "de eigenaar van een dier, of, terwijl hij het in gebruik heeft, degene die zich ervan bedient, aansprakelijk is voor de schade die door het dier is veroorzaakt, hetzij het onder zijn bewa­ring stond, dan wel verdwaald of ontsnapt was."

Onze wetgever heeft dus een vermoeden van aansprakelijkheid in hoofde van de bewaker van het dier in de wet ingebouwd. Dit houdt in dat de wet een fout vermoedt in hoofde van de bewaker of bewaarder van het dier. De bewaarder van het dier kan hiervan het tegendeel niet bewijzen; hij kan alleen proberen zich van zijn aansprakelijkheid te ontdoen door het bestaan van vreemde oorzaken, of overmacht te bewijzen. Dit betekent dat bijvoorbeeld een derde een fout kan begaan (bv. het ophitsen van een hond door gebruik te maken van een stok).

Concreet betekent het dus dat de gevestigde aansprakelijkheid slaat op diegene die de bewaking uitoefent, d.i. de eigenaar van het dier of de persoon die er zich van bedient terwijl hij het in gebruik heeft. Het is dus niet enkel de eigenaar van een dier die aansprakelijk kan gesteld worden voor de veroor­zaakte schade, maar ook een derde, niet-eigenaar, die zich van het dier bedient.

In uw geval betekent dit dat u wellicht aansprakelijk zal zijn voor de schade die uw hond heeft toegebracht (hier dus het feit dat uw hond de kat van de buurman doodbeet), alhoewel ....

Uit uw informatie kunnen wij niet opmaken waar uw hond de kat van uw buurman heeft doodgebeten. Was dit op uw eigendom of op de eigendom van uw buurman?

Indien het gebeurde op de eigendom van uw buurman, dan betekent dit dat uw hond uitgebroken was en bent u allicht aansprakelijk. Gebeurde het echter op uw eigendom dan betekent dit dat zijn kat zich op het domein van uw hond bevond. Dit zijn precieze feiten en omstandigheden die ten tijde van een rechtszaak gronden door de rechter worden nagegaan en welke een rol kunnen spelen bij het aanduiden van de aansprakelijke voor de geleden schade.

Wij kunnen u echter geruststellen en vertellen dat het niet zo gemakkelijk is om de hond van iemand te laten weghalen. Alleen indien de omstandigheden ertoe dwingen kan de rechter een dergelijke uitspraak maken (bijvoorbeeld indien een hond onophoudelijk blaft en de eigenaar er niets aan doet). Wij hebben echter geen kennis van een geval zoals het uwe waar de rechter de hond heeft laten verwijderen. Uw buurman kan dan misschien wel vragen uw hond weg te doen, maar of hem dit gaat lukken is een ander paar mouwen, in deze omstandigheden althans.

Wil hij dit echt, dan zal hij naar de rechter moeten stappen die zich dan over de zaak zal moeten uitspreken.

Wel merken wij hier op dat indien uw hond dit meermaals zou doen of inderdaad ook mensen zou gaan aanvallen, dan zal uw buurman meer kans op slagen hebben. In die omstandigheden zou hij dan wel eens gelijk kunnen halen bij de rechter. Maar in de omstandigheden die u ons beschrijft zien wij niet in dat uw buurman gelijk zal halen bij de rechter.

Vrijdag 26 Maart 2010

 

 

rss