Zwembadstructuren van klein naar groot

Waar vandaan: Lifestyle > Zwembaden: Zwembadstructuren

Zwembadstructuren van klein naar groot

Wanneer je besloten hebt om een zwembad te (laten) installeren in je tuin, dan rest nog de vraag: uit welk materiaal wil je je zwembad? Wellicht kan je hiervoor te rade bij bevriende zwembadeigenaars bij wie je even kan polsen naar hun ervaringen. Of je vraagt aan een gespecialiseerd zwembadbouwer of je enkele van zijn projecten mag bezoeken.
Ook het beschikbare budget kan een indicatie zijn voor het te kiezen zwembad. Hoe luxueuzer de afwerking, hoe duurder. Maar het is beter een centje meer te besteden, dan later te moeten beseffen dat het zwembad toch niet volledig aan je verwachtingen beantwoordt. In dit overzicht beginnen we met de eenvoudigste en goedkoopste zwembaden en eindigen we in koninklijke stijl.

Opblaasbare zwembaden
Dit type van goedkopere zwembaden vind je in haast elk warenhuis. Handig weggestoken in een kartonnen verpakking of handige draagzak zijn deze relatieve lichtgewichten eenvoudig te monteren. Op de afbeelding glimlacht een familie met kinderen je tegemoet. Allemaal hebben ze hun plaatsje in het water gevonden aan de rand van het zwembad en de kinderen ploeteren alsof het een lieve lust is.

Hetzelfde gelukzalige gevoel kan snel jouw deel zijn, want qua opzet vereisen ze niet veel van je handigheid. Deze baden werken alle volgens hetzelfde basisprincipe. Eerst pomp je een of meerdere luchtkamers op zodat er een stevig en compact bassin ontstaat dat gevuld kan worden met water.

IntexEen bijzonder type opblaasbare zwembaden is het zelfdragende zwembad. Bij dit type moet je enkel de bovenste rand oppompen. Deze blijft op het water drijven naarmate het waterniveau toeneemt en zorgt voor een relatief stevige constructie. Bij sommige van deze opblaasbare zwembaden, afhankelijk van het gebruikte materiaal, kan de zwembadrand zelfs gebruikt worden om op te liggen zonnebaden.

De luchtreservoirs van kleinere zwembaden kan je nog proberen ‘op eigen longkracht’ op te pompen. Bij grotere zwembaden (of zelfopzettende zwembaden) haal je het einde niet. Dan is een speciaal aangepaste pomp eerder aangewezen.

Deze baden geef je best een plaats op een effen ondergrond. Op een vloerplaat is ideaal, maar als je hierover niet beschikt, kan je opteren voor een vlak stukje tuin of terras dat volop in de zon baadt. Tijdens mooie zomerdagen zal het water sneller een aangenamere temperatuur hebben en nog meer een uitnodiging zijn om in te spelen.

Onderhoud
Wat hun onderhoud betreft, is bij de kleinere opblaasbare zwembaden het water aflaten meestal de enige mogelijkheid om het zwembadwater terug proper te krijgen. Het vuil dat na een tijd naar de bodem is gezonken krijg je met een stevige waterstraal snel verwijderd. Hou zeker bij deze kleinere zwembaden de waterkwaliteit goed in het oog om infecties en besmettingen te voorkomen. Bij grotere en duurdere opblaasbare zwembaden wordt tegenwoordig vaker een aangepaste filterinstallatie geleverd en dat komt de waterkwaliteit zeker ten goede. Met regelmatige intervallen reinigen deze het zwembadwater volledig zodat je ongestoord en met een gerust gemoed kan zwemmen. Als het zwemseizoen gedaan is, kan je deze zwembaden laten leeglopen en droog opbergen in een vorstvrije bergruimte. Zo kunnen ze het volgende jaar weer opgesteld worden in de tuin.

Conclusie
Als besluit kunnen we stellen dat opblaasbare zwembaden een perfect alternatief zijn voor wie tijdens de warme seizoenen wil genieten van enige waterpret. Opblaasbare zwembaden bieden soelaas voor wie over een klein budget beschikt en toch volop wil genieten van waterpret in de tuin.

Opzet- en inbouwzwembaden
Zeer succesvol de jongste jaren zijn de opzetzwembaden. Je hebt ze in alle prijscategorieën, gaande van kleine, eenvoudige modellen uit kunststof tot grotere en permanente uitvoeringen met steunwerk uit hout, metaal of kunststof. Zoals de naam doet vermoeden, is een opzetzwembad een zwembad dat bovengronds wordt geplaatst.

GrahamSommige modellen zijn ook geschikt om half of volledig te worden ingebouwd. In dat laatste geval spreken we van een systeembad. Dat heeft bijna altijd een folie als zwembadbekleding en wordt vaak ook voorzien van een boordsteen. Bij opzetzwembaden wordt in de meeste gevallen evenwel geen boordsteen voorzien.

Opzetzwembaden kan je als kit verkrijgen. Deze bevat een grondzeil, afdekzeil, een filter met pomp en ladder. Sommige modellen zijn soms zelfoprichtend. Met hun al dan niet stijve wand zijn ze gemakkelijk op een dag te monteren. De meest voorkomende vorm is rond. Bij de duurdere modellen  vind je ook ovaalvormige of langgerekte vormen.

Om de stevigheid te garanderen gebruikt men zijsteunen die de grote zijdelingse druk van het water moeten helpen opvangen. De omvang van een opzetzwembad varieert van 1,20 tot 8 meter doorsnee. De diepte blijft meestal beperkt tot 1,20 meter, maar tegenwoordig vind je ook diepere modellen, wat meer ruimte biedt om vanaf de rand een duik in het water te nemen.

Goed om weten
Waar je bij de plaatsing van een opzetzwembad aandacht aan moet besteden, is dat de ondergrond zo waterpas mogelijk is en dat er geen steentjes of andere scherpe oneffenheden zijn die later de zwembadwand kunnen doorboren. Goed om weten is ook dat je voor zwembaden die kleiner zijn dan 30 m2 geen vergunning nodig hebt, althans wanneer het zwembad zich binnen een straal van 30 meter van je huis en niet in je voortuin bevindt.

Monoblockzwembaden
De meeste opzetzwembaden kunnen ook half of volledig worden ingegraven. Let er evenwel op dat sommige metalen delen in contact met de grond kunnen beginnen te roesten. Dat is niet het geval wanneer je kiest voor een monoblocksysteem.

ZwembadOnder de naam ‘Monoblock’ verstaan we voorgevormde met glasvezel versterkte polyester kuipen die na het graven van de zwembadput meteen kunnen worden geïnstalleerd. Je hebt de keuze uit tal van vaste vormen. Daarnaast kan je ook kiezen voor maatwerk of diverse voorgevormde elementen op elkaar laten aansluiten. Dit is echt specialistenwerk.

De kwaliteit van een monoblockzwembad is uitstekend. De plaatsing gebeurt relatief snel en de prijs varieert natuurlijk per gekozen model, maar kan gerust hoger liggen dan bij een gemetseld of bouwkundig zwembad.

 

Bouwkundige zwembaden
Onder de naam bouwkundig zwembad verstaan we een zwembad dat volledig op maat wordt ontworpen en geïnstalleerd. Hierbij komt altijd enig metselwerk aan te pas. Afhankelijk van het beschikbare budget kies je voor bepaalde materialen, inbouwonderdelen en accessoires om je zwembad een persoonlijke touch te geven. Haast elke denkbare vorm en afmeting is realiseerbaar. Bouwkundige zwembaden beantwoorden dan ook het beste aan je persoonlijke wensen en eisen.

Volgens hun werkwijze en manier van afwerken worden bouwkundige zwembaden ingedeeld in twee categorieën: bekistingszwembaden of gemetselde zwembaden. Bij bekistingszwembaden worden de vloer en wanden door middel van een al dan niet verloren bekisting opgetrokken uit massief gegoten beton. De wanden van een gemetseld zwembad worden opgebouwd met betonnen blokken of snelbouwstenen. Deze worden al dan niet verankerd, van betonijzers voorzien, volgestort en vervolgens glad afgecementeerd. In beide categorieën heb je nog een ruime diversiteit aan materialen waarmee de zwembadwanden kunnen worden afgewerkt.

PlastexIn principe is een goed geplaatst betonnen zwembad waterdicht. Hier geldt dat hoe gladder de wanden zijn, hoe minder algen en ander vuil in het water de kans krijgen om in de poriën binnen te dringen en zich op de wanden af te zetten. Het blijft evenwel niet gemakkelijk om de wanden in de loop de jaren schoon te houden.

In de meeste gevallen wordt daarom gekozen voor een budgetvriendelijke liner of folie. Deze is verkrijgbaar in diverse kleuren en motieven. Belangrijk bij de verwerking van dit materiaal is dat er geen storende naden zichtbaar zijn en dat het laswerk door een vakman wordt gedaan.

In de plaats van een folie kunnen de zwembadranden ook bekleed worden met polyester. Dit vakwerk dient te gebeuren in absoluut droge omstandigheden. Een zweetdruppeltje op pas geplaatste polyester kan al een gaatje in de zwembadwand maken. Weet ook dat polyester tijdens de plaatsingswerken een echte magneet is voor alle rondvliegende vuil en insecten. De werkplaats goed beschutten, eventueel met een tent boven de zwembadput, is in dit geval uiterst belangrijk.

Ook moeten de vloer en wanden naadloos aansluiten op de polyester afwerking. Dit materiaal is immers niet rekbaar en zal beginnen te scheuren van zodra de zwembadwanden of de vloer bewegen. Daarom is men nog op zoek naar andere, meer flexibele materialen (voornamelijk polymeren) met een hoge scheursterkte die eenvoudig aan te brengen zijn en van betere kwaliteit dan polyester.

In de topklasse
In het hogere segment van zwembaden vinden we bekledingen met roestvrij staal, natuursteen en tegels. Roestvrij staal geeft een betoverende schittering aan het zwembadwater. De verschillende elementen worden ter plaatse haast naadloos aan elkaar gelast. Bij een correcte plaatsing weerstaat dit type van zwembaden moeiteloos alle weersomstandigheden. Niet voor niets dat je in landen als Zwitserland en Oostenrijk met regelmaat publieke zwembaden met een binnen- en buitengedeelte afgewerkt ziet in dit tijdloze materiaal. Ook niet-poreuze natuursteen leent zich uitstekend als zwembadbekleding.

MagilineTot slot komen we aan bij de zwembaden die bekleed zijn met tegels, liefst nog mozaïektegels. Ook hier dienen we een onderscheid te maken tussen glastegels en keramische tegels. Glastegels vind je in alle vormen en kleuren. Zij komen uitstekend tot hun recht in geometrisch strakke zwembaden. Wanneer je voor dit materiaal kiest, is het ten zeerste aangeraden om een vakman je zwembad te laten betegelen. Het zou een zonde zijn voor je benutte budget als later blijkt dat de plaatsing te wensen overlaat.

Datzelfde geldt ook voor (de meestal grotere) keramische tegels. Niet elke tegel die je op de markt vindt, is geschikt als zwembadbekleding. Ze moeten bestand zijn tegen de corrosieve chemicaliën die je gebruikt om het zwemwater schoon te houden en moeten afgeronde kanten hebben. Toch kan het gebeuren dat ze na verloop van tijd hun glans verliezen. In feite laat het Belgische klimaat met zijn barre en strenge winters niet echt toe dat je tegels gebruikt als zwembadwandbekleding. Voor binnenzwembaden zien we daarentegen geen enkel probleem.

Conclusie
Of je nu kiest voor opbouw of inbouw, voor liner of monoblock, met de hulp en raadgevingen van een deskundige zwembadbouwer wordt het veel eenvoudiger om een keuze te maken. Je wil immers je beschikbare budget optimaal besteden en jaar na jaar kunnen genieten van je zwembad. Ga daarom niet over een nacht ijs, raadpleeg diverse zwembadbouwers en/of zwembadeigenaars en maak een keuze met je hart, evenwel zonder je verstand te verliezen. Eenmaal de trotse bezitter van een zwembad opent zich een wereld van sport en ontspanning, in de beschutte omgeving van je eigen tuin. Kortom, een zwembad is de garantie voor tijdloze pret en eeuwigdurende ontspanning.

 

Of je nu kiest voor opbouw of inbouw, voor liner of monoblock, met de hulp en raadgevingen van een deskundige zwembadbouwer wordt het veel eenvoudiger om een keuze te maken.

Het overloopsysteem is zeer efficiënt en esthetisch en wordt steeds vaker gebruikt bij moderne zwembaden.

 

Bron: PSG -