Moet ik mijn zwembad afdekken?

Waar vandaan: Lifestyle > Zwembaden: Mijn zwembad afdekken

Moet ik mijn zwembad afdekken?

Wie over een zwembad beschikt, wenst dat uiteraard in optimale conditie te houden. Daarnaast wil een zwembadeigenaar zo vaak mogelijk het eigen nat opzoeken. Een afdekking komt tegemoet aan deze verzuchtingen. Bovendien biedt ze nog enkele andere voordelen. Er zijn dus redenen genoeg om te kiezen voor een afdekking.

Warmtebehoud
De eerste en belangrijkste reden om te kiezen voor een zwembadafdekking is de warmte in het water houden. Een zwembad koelt gedurende een gemiddelde zomernacht 2 °C af wanneer het niet is afgedekt. Dit betekent praktisch dat het zonder afdekking zeer moeilijk of zeer duur is om een bad op een aangename temperatuur te houden. Het water dat na een periode van veel zon opgewarmd is, zal binnen vrij korte tijd terug afgekoeld zijn. Een bad dat verwarmd wordt, zal permanent warmte verliezen en de verwarmingskosten zullen drastisch stijgen.

Veiligheid
Een tweede reden is het aspect veiligheid. Hier wordt steeds meer belang aan gehecht, en niet alleen door de zwembadeigenaar. Ook de overheid begint zich - in navolging van onze zuiderburen - met dit onderwerp bezig te houden. Let op: niet elke afdekking is per definitie veilig.

Netheid
Een derde reden waarom mensen het bad afdekken is om te beletten dat er vuil in valt. Minder vuil betekent minder reinigen en een lager verbruik van producten.

Verdamping
Een laatste reden om het bad af te dekken is om de verdamping tegen te gaan en zo minder water te verbruiken. Hoewel het effect marginaal is, wordt deze reden toch veel als verkoopsargument gebruikt.

 

DE MOGELIJKHEDEN
Noppenfolie
Het meest eenvoudige afdekzeil is een noppenfolie. Dat is een dubbellagige folie met luchtbellen die op het water drijft. Met deze folie dek je het gehele bad af en de luchtbellen zorgen voor extra isolatie. Dergelijke zeilen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Het type ‘solar’ is een noppenzeil dat de warmte van de zon beter opvangt en aan het water afgeeft. De meerprijs voor dit type zeil is beperkt en zeker het overwegen waard.

Op het vlak van veiligheid is er geen enkele garantie, wat wil zeggen dat je deze folie zeker niet moet betreden wanneer hij over het water is aangebracht.
Dit afdekzeil wordt zeer vaak gebruikt bij opzetbaden. Als isolatie voldoet hij prima. Daar deze baden boven de grond staan, kunnen kinderen er niet per ongeluk invallen waardoor een zeil met een veiligheidsfunctie geen absolute noodzaak is.

PE-schuim
Een alternatief voor de noppenfolie is een zeil uit PE-schuim. Dit zeil is ongeveer een halve centimeter dik en drijft ook op het water. Het werkt als een grote isolatieplaat die op het water drijft en isoleert lichtjes beter dan een noppenfolie. Het zeil is evenwel duurder in aankoop en voor grotere baden wordt het toch relatief zwaar om nog op te rollen. Ook hier is aan de eis om het bad veilig af te dekken niet voldaan.

Manuele veiligheidsafdekking
AG Rails Flush TrackWil je een afdekking die veilig is en toch het budget niet te fel pijnigt, dan is er een systeem op de markt dat men een manuele veiligheidsafdekking noemt. Dit systeem bestaat uit aluminium profielen waartussen PVC folie gemonteerd zit. De profielen liggen op de rand van het zwembad en overspannen de gehele breedte. Met behulp van een zwengel kan je het zeil oprollen. Een lint helpt je om het zwembad opnieuw af te dekken.

De afdekking kan als winter en zomer afdekking dienen. Als ze op de juiste manier gemonteerd is, kan deze afdekking een volwassen persoon dragen. Een zeer prijs interessante veiligheidsafdekking die bovendien het bad uitstekend afschermt tegen het vuil.

Voor grotere zwembaden wordt het geheel wel zwaar en moeilijker hanteerbaar. Om dit probleem op te lossen heeft men een gemotoriseerde zwengel op de markt gebracht. Als men de afdekking eveneens als winterafdekking wenst te gebruiken, is het verstandig om een eerder donkere kleur te kiezen. Hierop zie je het vuil minder snel.

Rolluik
De meest gekende en/of besproken afdekking is de automatische rolluik. Deze afdekking bestaat uit kunststof lamellen die op het water drijven en het bad bijna hermetisch afdekken.

LPWDe meeste toekomstige zwembadeigenaars willen in eerste instantie een automatische rolluik voorzien op hun zwembad. Het prijskaartje brengt echter velen op andere gedachten. Nochtans betaalt de investering zich na verloop van tijd volledig terug. Een rolluik beperkt immers de vervuiling van het water (en dus het verbruik van producten) en vertraagt de afkoeling (minder stookkosten).

Een voldoende stijf rolluik biedt de nodige veiligheid voor kinderen of huisdieren die zich te dicht bij het zwembad wagen, tenminste als het zwembad is uitgerust met een veiligheidsrand. Bovendien vermijd je met een veiligheidsrand het gevaar dat de ongelukkige onder het rolluik terechtkomt.

Een monoblock- of voorgevormd zwembad is meestal uitgerust met een veiligheidsrand, wat meteen ook een groot voordeel ervan is. In een ander type bad kan een reling een goed alternatief zijn voor een veiligheidsrand. Wil je dat het rolluik absoluut veilig is, dan moet ook aan de korte zijde van het bad een veiligheidsrand of reling geplaatst worden en de afdekking moet vergrendeld zijn zodat ze niet achteruit kan drijven.

Een lamellenafdekking of roldek bestaat in een aantal uitvoeringen, waarvan we er enkele toelichten.

A) De opbouwrol
Des JoyauxDeze lamellenafdekking staat aan het hoofd- of voeteneinde van het bad. Het grootste nadeel van een opbouwrol is dat hij steeds zichtbaar aanwezig blijft. Met enige creativiteit kan je hiervoor een aanvaardbare oplossing vinden. In zijn eenvoudigste versie worden de lamellen manueel opgerold op een eenvoudige verrijdbare oproller.

Een belangrijk voordeel van een automatische opbouwrol - in tegenstelling tot een inbouwversie - is de bereikbaarheid van motor en lamellen. De motor staat boven water en zal minder risico lopen op waterinsijpeling. Samen met de betrouwbaarheid van het systeem, maakt de prijs het toch de moeite waard om deze oplossing van afdekking te overwegen.

B) De inbouwrol
Omwille van zijn esthetiek is dit uiteraard de meest gewilde afdekking. Er zijn verschillende versies van inbouwrollen op de markt. Ze onderscheiden zich enerzijds door de gebruikte aandrijving en anderzijds door het type lamel dat gebruikt wordt.

De aandrijving
Zwembad - inbouwrolDe aandrijving kan zich extern bevinden. De motor wordt in een put langs het bad gemonteerd. De as van de rol wordt via een wanddoorvoer met de motor verbonden. Deze doorvoer is meteen het tere punt van het systeem. Indien onvakkundig geplaatst, kunnen lekken ontstaan met mogelijke schade aan de aandrijfmotor tot gevolg. Uit veiligheidsoverwegingen is daarom aangeraden om een dompelpomp in de motorput te plaatsen. Mogelijke insijpeling van badwater of hemelwater kan hiermee worden weggepompt.

Belangrijk is dat de dompelpomp op laagspanning werkt om gevaar voor elektrocutie te voorkomen. Indien geplaatst door een vakman belooft dit systeem doorheen de jaren een goede staat van dienst.

Het alternatief is de aandrijfmotor ingewerkt in de as van de rol. Steeds meer fabrikanten passen dit systeem toe zodat ze niet met een oninteressante en mogelijk onveilige motorput willen werken. Het gevoelige punt hier is dat de motor in de as volledig onder water zit en elke lek praktisch fataal is. De technologie van dit systeem bestaat intussen al enkele jaren en de betere fabrikant heeft de kwaliteit ervan goed onder controle. Het vermogen van een dergelijke motor is nog beperkt. Voor de zeer grote privébaden kan daarom deze bouwwijze niet altijd worden toegepast. Het is en blijft een elegant systeem, maar het prijskaartje is niet gering.

De lamel
Het tweede belangrijke onderdeel van een lamellenafdekking is de lamel zelf. De meeste lamellen op de markt zijn hol en afgedicht met dopjes aan het uiteinde. Deze einddopjes zijn belangrijk voor een goede werking van een roldek. Lamellen met afgebroken of ontbrekende dopjes moeten worden verwijderd, of ze lopen vol met water en trekken de afdekking naar beneden.

Als alternatief op deze problematiek kwam een met schuim gevulde lamel op de markt. Dit schuim bezit de eigenschap om te drijven. Daarnaast zijn de moeilijke bewerkingen van het afsealen van de einddoppen verleden tijd.

C) Volautomatische afdekzeilen
De Cock E&CAls je nog niet overtuigd bent van de veiligheid van deze afdeksystemen, dan zijn er nog de automatische afdekzeilen. Deze bestaan uit rails die op het terras of onder de randsteen zijn verankerd.

In de rails is een zeil vastgemaakt dat over het bad kan worden getrokken. Dat kan manueel, semi-automatisch of volautomatisch worden bediend. Dit systeem bestaat zowel in opbouw- als inbouwversie en wordt door verschillende fabrikanten verdeeld.

 

Minder vuil betekent minder reinigen en een lager verbruik van producten.

 

Auteur: Johan Caeyers
Bron: PSG -