Dromen van een eigen zwembad

Waar vandaan: Lifestyle > Zwembaden: Een eigen zwembad

Dromen van een eigen zwembad

Kiezen is verliezen, zegt men, maar wie kiest voor een eigen zwembad, wint gegarandeerd. Dagelijks enkele baantjes trekken in het aangename zwembadwater om je conditie op peil te houden, of gewoon dartelen en plonzen met de kinderen. Er zijn enkel voordelen verbonden aan een eigen zwembad. Alleen het kiezen zou een moeilijke zaak kunnen worden, want het aanbod is bijzonder groot en veelzijdig.

Cerland2007Voor de meeste mensen zijn zon, zee en strand synoniem voor een geslaagde zomervakantie. Stel je nu even voor dat je elke dag de kans hebt om dichtbij huis het water in te duiken. In je eigen zwembad, omringd door vrienden en familie.

Onbetaalbaar, hoor ik je zeggen. Niets is minder waar. Er zijn buitenzwembaden voor elke smaak en voor elk budget. Het hoeft beslist niet bij een verre droom te blijven. Wij overlopen graag met u wat de mogelijkheden zijn. Eerst gaan we nog even dieper in op de praktische aspecten van een eigen zwembad.


Belangrijke vragen

Om in optimale omstandigheden te kunnen genieten van je zwembad, dien je een aantal zaken in acht te nemen. Allereerst moet je jezelf de vraag stellen wat je van een eigen zwembad verwacht. Wens je elke dag te zwemmen of wil je gewoon een plonsbad voor de kinderen? Wil je het jaar rond in het water kunnen duiken of beschouw je het eerder als een verlengde van je buitenkamer? En welke omkadering wil je aan je zwembad geven: sober of exclusief?

Wanneer je ervoor kiest om het zwembad diep in de tuin te situeren, kan je wellicht rekenen op meer privacy. Anderzijds dien je dan een technische ruimte in de buurt te voorzien. Anders zit je met ellenlange leidingen die onder de grond verborgen moeten worden.

Als je je na elke zwembeurt meteen wenst om te kleden of even wilt verpozen, kan een bijgebouw of poolhouse naast het zwembad soelaas brengen. Ook het toezicht op in het water spelende kinderen is niet overal voor de hand liggend. En aan welke bouwvoorschriften moet je je houden? Mag het zwembad wel zo ver van de straatkant worden geplaatst? Het gemeentebestuur kan je hierop een sluitend antwoord geven.

De beste locatie
Ideaal is een beschutte en windluwe plek in volle zon en niet te ver van de woning. Bomen in de buurt mogen dan wel schaduw en verkoeling bieden, in de winter moeten hun bladeren wel ergens naartoe.

De Cock E&CHoud bij de plaatsbepaling van je zwembad ook rekening met de windrichting. Als je ervoor kiest om je zwembadwater te verwarmen, dan zal het water veel sneller afkoelen als de wind vrij spel over het water heeft. Hou hiermee ook rekening wanneer je met skimmers werkt.
Dat zijn de openingen in de wanden van het zwembad die het vuil op het water afvoeren naar een mandje of een bakje, waarna het naar de filter wordt doorgepompt. Je zal merken dat het zwembadwater automatisch naar de skimmeropeningen stroomt.
Als deze stroming met de windrichting mee gebeurt, blijft er weinig vuil (bladeren, stof, insecten, ...) op het oppervlak.

De heersende windrichting in België is van zuidwest naar noordoost. Dat betekent dat je je zwembad best plaatst binnen de zone tussen noord-zuid en oost-west. Tijdens een verkennend gesprek met een deskundige zullen al veel van je vragen beantwoord worden.

Zelf aan de slag of uitbesteden
De keuze voor een bepaald type van zwembad is een weloverwogen keuze. Er zijn tal van mogelijkheden en manieren om een buitenzwembad te bouwen of te laten bouwen. Afhankelijk van je budget kies je voor een doe-het-zelfpakket of laat je een super-de-luxe zwembad met alles erop en eraan installeren door de vakman van je keuze.

Bad WeeldeOm de kosten enigszins in de hand te houden kan je ervoor kiezen om een deel van de werken zelf uit te voeren. Diverse bedrijven stellen bijvoorbeeld voor dat je zelf zorgt voor de graafwerken en de aansluitingen voorziet.

Duurder, maar voor de niet zo handige Harry’s onder ons wellicht beter, is dat je de volledige installatie en afwerking overlaat aan een professioneel team van deskundigen. Zij werken snel en accuraat en laten niets aan het toeval over. Ook houden ze rekening met eventuele zaken die jij bijvoorbeeld over het hoofd zou kunnen gezien hebben, mocht je de werken zelf hebben uitgevoerd.

Daarnaast kan je ook op hen een beroep doen om de zwembadomgeving volledig af te werken volgens jouw wensen. In samenspraak met hen kies je bijvoorbeeld voor een passende zwembadrand. Ook het terras nemen ze onder handen. En als je eventueel een poolhouse wenst met sauna of spa, dan kan je deze vakmensen hierop aanspreken. In een mum van tijd creëren ze het zwemparadijs van je dromen.

Het prijskaartje
Welke prijs je betaalt voor een zwembad, hangt af van verschillende factoren. Bij een prijsvergelijking moet je dan met verschillende factoren rekening houden. Zo zal de aanleg van een zwembad beslist minder kosten wanneer je de grondwerken en afvoer van de grond voor eigen rekening neemt. De mate van afwerking (trede of ladder, duikplank, cascade, verlichting, ...) en het gekozen materiaal zijn ook kostenbepalend. Er is immers een ruime keuze aan filter- en verwarmingssystemen en pompen.

Ook voor de randafwerking zou je zelf goedkopere materialen kunnen voorzien. Weet wel dat de zwembadbouwer dan niet garant kan staan voor de kwaliteit ervan. Met zijn jarenlange ervaring weet hij als geen ander welk materiaal zijn prijs meer dan waard zijn.

En we mogen hier ook niet vergeten te vertellen dat er naast een budget voor de aanleg ook een budget voor het onderhoud van het zwembad moet worden voorzien.
Als we nu uitgaan van een standaardzwembad van 8 x 4 x 1,5 m (lengte x breedte x diepte), dan mag je de volgende rekening verwachten:

  • bouwkundig zwembad met folie bekleed: vanaf ca. 15 000 euro.
  • monoblock polyester zwembad: vanaf ca. 18 000 euro.
  • zwembad uit gegoten beton: vanaf 25 000 euro.

Isoleren of niet
LPWEnerzijds kies je er allicht voor om een zwembadafdekking (lamellen) of overkapping op of over het water te plaatsen. Anderzijds twijfel je nog om ook de wanden en de vloer te isoleren. Evenals een beschermvilt is een isolatielaag altijd nuttig. Ze dempt de temperatuursschommelingen en houdt het water langer op temperatuur.

Wie de eigenaar is van een zwembad dat met folie bezet is, zal tevens kunnen genieten van een zachtere ondergrond en wanden. Het loont altijd de moeite om rondom het zwembad een isolatiemateriaal te voorzien. Veel van je inspanning vraagt dit ‘ecologische’ karwei alvast niet.

 

Als je je na elke zwembeurt meteen wenst om te kleden of even wilt verpozen, kan een bijgebouw of poolhouse naast het zwembad soelaas brengen.

Auteur: Dirk Robyns
Bron: PSG -