Wellnessetiquette

Waar vandaan: Lifestyle > Behandelingen: Wellnessetiquette

Wellnessetiquette

De stoffen servet op je schoot leggen, dat bestek voor die gang, dit glas voor water, dat voor rode wijn, … Op restaurant geldt een etiquette die je vast wel kent. Weet je echter ook hoe je te gedragen in een wellnesscentrum? Mag je in slaap vallen na de behandeling? Moet je een fooi geven? En kan je de massagetherapeut zeggen dat ze haar mond moet houden? Enkele tips!

Wanneer je een behandeling reserveert, dan heb je vast een heerlijk relaxmoment in gedachten. Een eerste tip is dan ook op de dag zelf ruimschoots op tijd te vertrekken en eventuele files in te calculeren.
Een kwartiertje op voorhand er zijn is aangewezen, maar ben je vroeger dan is dat zeker geen probleem.
Kom je te laat, dan snij je in je eigen vingers want in de meeste gevallen zal dit gewoon resulteren in minder behandeltijd. Bovendien zal het moeilijker zijn je te ontspannen als je je de hele tijd hebt moeten haasten om er te geraken.

Absolute rust
In een wellnesscentrum of schoonheidsinstituut ben je nooit alleen. De etiquette schrijft bijgevolg voor dat je ook met andere klanten rekening houdt. Zet je gsm uit en praat met gedempte stem. Jengelende kinderen zijn alles behalve rustgevend, dus tenzij ze zelf behandeld worden, laat je je kroost beter thuis.

Vóór de behandeling
Als je al van de andere faciliteiten van het wellnesscentrum genoten hebt, neem dan zeker even een douche om de chloorresten of het eventuele zweet af te spoelen. Wanneer je de cabine binnenkomt, zal je normaal gezien eerst wat uitleg krijgen over de behandeling die je gereserveerd hebt. Daarna zal de therapeut je discreet alleen laten zodat je je kan ontkleden en onder de lakens of handdoeken kan gaan liggen.

Bij heel wat massages word je verondersteld volledig naakt te zijn, maar sommige centra zullen je een papieren slipje aanbieden. Voel je je ongemakkelijk, vraag er dan zeker naar. Extra ondergoed meenemen kan een eventuele oplossing zijn voor als er geen beschikbaar zijn. Ben je echt te beschaamd om je uit te kleden, dan kan je nog steeds een Thaise massage of reflexologie overwegen. Bij deze behandeling mag je je kleren gewoon aanhouden.

Mannelijke kracht
Bovendien zijn zowel de vrouwelijke als de mannelijke therapeuten steeds professionals met ervaring, ze zullen dan ook op een zakelijk manier naar je lichaam kijken. De lichaamsdelen die niet behandeld worden, zullen meestal met een handdoek toegedekt worden. Hoewel de meeste klanten een vrouwelijke therapeute willen, hebben mannelijke een belangrijk voordeel. Doordat ze meer kracht hebben in hun handen zijn ze beter in het masseren van diep weefsel wat bijvoorbeeld kan helpen bij langdurige spierpijn.

Klant is koning
Communicatie is in zowat elke sector immens belangrijk en dat is hier niet anders. Ben je zwanger, heb je last van een hoge bloeddruk, heb je hartproblemen of andere aandoeningen, laat dat dan zeker weten voor de behandeling start.

Bij een massage kan je aangeven aan welke lichaamsdelen de therapeut extra aandacht moet besteden. Ook tijdens de behandeling is het belangrijk dat alles naar je zin is. Is het te warm of te koud? Doet de massage pijn? Is de muziek te luid? Probeert de therapeut een gesprek aan te knopen terwijl jij liever stilte wil?

Zeg er iets van, het is tenslotte de bedoeling dat je volledig ontspant en dat kan enkel als je wensen vervuld zijn. Onthoud echter wel dat respect en vriendelijkheid kernbegrippen binnen de etiquette zijn. Verwacht ook geen wonderen, een massage kan pijn verlichten maar ernstige klachten zomaar wegtoveren kan niemand.

Na de behandeling
Na de behandeling zal de therapeut hoogstwaarschijnlijk tegen je zeggen dat je rustig je tijd mag nemen om je opnieuw aan te kleden. In de praktijk wil dat zeggen dat je niet als een gek recht moet springen om in je kleren te duiken. Integendeel, laat het ontspannen gevoel overheersen.

Je mag trouwens nog wel een paar minuutjes blijven liggen, maar een dutje is iets te veel van het goede. Tenslotte moet de behandelcabine klaargemaakt worden voor de volgende klant.

Wil je toch een kwartiertje je ogen sluiten, vraag dan of er geen relaxruimte is. Een douche meteen na de massage is af te raden, het is beter de verzorgende oliën en lotions de rest van de dag op je huid te laten. Voel je echter niet verplicht de voorgestelde producten aan te kopen en thuis zelf te gebruiken!

Een fooi?
In eigen land is een fooi geven meestal geen gewoonte, maar hou er rekening mee dat dat in het buitenland helemaal anders kan zijn.
Zo krijgen sommige massagetherapeuten slechts een zeer beperkt vast loon dat ze zelf moeten aanvullen met fooien.

In de Verenigde Staten en andere landen is het dan weer mogelijk dat de fooi van 15 tot 20 procent al in het eindbedrag verrekend zit. Twijfel je, dan kan je het best gewoon even vragen. Geef je een fooi, zwaai dan niet zomaar met het geld. Een klein envelopje is heel wat beleefder. Je mag het aan de therapeut zelf geven wanneer je de cabine verlaat of je kan er ook de naam van de therapeut opzetten en het afgeven aan de receptie.

Code of Conduct
Deze tips vloeien voort uit de Code of Conduct, opgesteld door The International SPA Association and Resort Hotel Association. Hierin staan zowat al je rechten en plichten kort samengevat. Doet men toch lastig omdat je een bepaald verzoek of een vraag hebt, verwijs er dus gerust naar. Elk zichzelf respecterend therapeut zal deze richtlijnen volgen.

Auteur: Annick Claus
Bron: PSG -