Beken kleur

Waar vandaan: Lifestyle > Behandelingen: Beken kleur

Beken kleur

In de oudheid geloofde men reeds dat licht en kleuren weldoende eigenschappen hadden. Ondertussen is hier al heel wat wetenschappelijk onderzoek naar verricht. De resultaten bleven dan ook niet uit. Nochtans heerst er nog steeds veel ongeloof over het effect van kleur op ons leven.
Wij bekijken het niet zwart-wit, maar bekennen kleur.

In 1958 publiceerde ene Robert Gerard de volgende onderzoeksresultaten in zijn doctoraal proefschrift:
‘Rood licht doet spanning en opwinding toenemen. Blauw licht bevordert de graad van ontspanning en vermindert de gevoelens van angst en vijandigheid. De hartslag blijft evenwel in beide gevallen gelijk.’
Deze en vele andere studies bewijzen dat kleur wel degelijk een invloed heeft op ons leven.

Sfeermakers
In onze maatschappij wordt er vaak met kleuren gespeeld om bepaalde gemoedsstemmingen op te wekken. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is dat hier en daar in het gevangeniswezen en ook in gevaarlijke buurten en straten opzettelijk oranjegeel licht verstrooid wordt om de rust en kalmte te helpen bewaren.

Het zou natuurlijk iets te eenvoudig zijn om in een ruimte een blauwe, groene of gele lamp aan te knippen om tot een bepaalde gemoedstoestand te komen. Wat deze gekleurde lampen wel doen, is een bepaalde sfeer oproepen, maar dat wist u ongetwijfeld al.

Gevoelige materie
Kleur heeft dus met gevoelens te maken, maar ook met cultuur.
Van sommige kleuren kan je het warm of koud krijgen, maar het is je culturele achtergrond die in grote mate bepaalt hoe je een kleur ervaart.

In China bijvoorbeeld is wit de overheersende kledijkleur tijdens een uitvaartplechtigheid, terwijl wit bij ons de uitgesproken kleur is van een bruidskleed. Dit voorbeeld suggereert al dat de betekenis van kleur inherent met de cultuur verbonden is.
Toch zijn er enkele algemeenheden.

In zowat alle culturen ter wereld wordt bijvoorbeeld rood – de kleur van bloed – met gevaar geassocieerd. Bloed heeft ook met passie en liefde te maken. Als je iemand vraagt om een kleur te kiezen waarin hij een hartje mag tekenen, kiezen de meeste mensen haast intuïtief voor rood.

Blauw is dan weer de kleur van het water en de lucht. Dat kan zowel rustgevend als onrustwekkend zijn.
In onze cultuur is blauw een koele, koude, afstandelijke kleur.

Groen, de overheersende kleur in de natuur, brengt rust. Frisgroene lenteloten en de ontwakende natuur worden als hoopgevende tekens aanzien.
Groen staat daarom voor jeugdigheid, levenslust en hoop.

Geel, de kleur van goud en de zon, is in onze cultuur een kleur met koninklijke allures. Ze roept eveneens zomerse sferen op, maar kan evengoed duiden op nijd en afgunst.

Genezen met kleuren
In de gezondheidssector worden aan kleuren ook een helende werking toegeschreven. In een aantal specifieke behandelingen wordt geconcentreerd kunstlicht met een bepaalde kleur rechtstreeks op de huid gericht.

Een deel van dit licht dringt dieper door in het lichaam en ontketent er biologische reacties. Zo kan men doelgericht therapeutisch werken en verkrijgt men soms betere resultaten dan met cosmetica.
Met blauw licht behandelt men bijvoorbeeld al enige tijd huidproblemen, maar ook artritis en geelzucht. Rood licht wordt aangewend in geval van cellulitis, verstoorde bloedwisseling, darmproblemen…

Vanuit technisch standpunt is dit heel hoogstaand, terwijl het principe erachter zeer eenvoudig lijkt. In het kleurenspectrum van het zichtbare licht kan men immers met een kleurenfilter bepaalde gebieden afscheiden en bepaalde kleuren doorlaten.

Enkel het gekozen licht, een specifieke frequentie die wij herkennen als een kleur, wordt doorgelaten, bijvoorbeeld via een glasvezelkabeltje. Dat intense en zuiver gekleurde licht kan men aldus zeer gericht toedienen.

Op dezelfde manier werkt men ook op de energiepunten (chakra’s) en verstoorde energieknopen. Aangenomen wordt dat de juiste ‘energiestromen’ (lees: kleuren) lichaam en geest weer in balans kunnen brengen. Deze alternatieve kleurentherapie (méthode phytobiodermie) lijkt wat complex en roept bij velen ook nog vragen op. Toch wordt ze met succes toegepast door kinesitherapeuten en andere medisch geschoolden. Een goede medische bagage en therapeutische basiskennis in combinatie met een permanente bijscholing zullen noodzakelijk zijn voor een correcte toepassing van deze energetische werkwijze.

Kleurentherapie in de wellness
In wellnesscentra wordt ook vaak gewerkt met licht, kleur en klank. Zij doen hier voornamelijk dienst als sfeerscheppers en hebben dus eerder een emotionele waarde. Ze brengen afwisseling en kunnen gericht worden gebruikt om een bepaalde stemming op te roepen of om sfeer te creëren. Zo laat men bijvoorbeeld via een lichtelement één bepaalde kleur primeren of probeert men door het afwisselen van kleuren, tot een kleurenspel te komen. Dit zorgt ook voor een esthetisch genot.

De combinatie van bepaalde optische en akoestische effecten in de sauna zou de gevoelige gebruiker zelfs in een bepaalde meditatieve stemming kunnen brengen. Met bijvoorbeeld bladgeritsel, vogelgeluiden, het geluid van kabbelend water, rustgevend licht en bepaalde effecten waan je je even in de vrije natuur.

Auteur: Anne-Marijn Somers & Dirk Robyns
Afbeeldingen: Master Spas – De Cock E&C

Bron: PSG -