Waar vandaan: Interieur en inrichting > Keuken > Keukenconcept

Het keukenconcept

- Van welke stijl je ook houdt of welk budget je ook wilt uitgeven; een keuken dient in de eerste plaats een praktische werkomgeving te zijn. Je moet er vlot en graag in kunnen werken. Daarnaast is ook de relatie met de rest van de woning en zelfs het terras of de tuin belangrijker geworden.
- Om hier tot een optimaal resultaat te komen, dien je al in de eerste stadia van de woning over jouw ideale keukenconcept na te denken. Hou rekening met de oriëntatie (oost- of westgericht om 's morgens of 's avonds te genieten van de zon). Wil je een open of een gesloten keuken? Tegenwoordig wordt veelal gekozen voor een open keuken om zo meer betrokken te zijn bij het andere leven in de woning.
- Met de indeling kan het alle kanten uit: een wand; twee tegenover elkaar liggende wanden, een U-vorm, een L-vorm. Deze indeling is vaak afhankelijk van de beschikbare ruimte en voorkeur.
- Het is evenwel belangrijk dat de verschillende onderdelen niet te ver van elkaar af liggen. Het meest optimaal is een driehoeksverhouding tussen de koelkast, spoelbak en het vuur. Op die manier leg je de kortste afstanden af tijdens het koken.
- Zorg er ook voor voldoende bewegingsruimte: er moet minimaal 2,40 meter tussen twee kastenrijen zijn.

Architect vs keukenexpert?
Beide partijen zullen hun zegje hebben in het ideale keukenconcept. De architect houdt rekening met de oriëntatie, de indeling, open of gesloten keuken,… De keukenexpert of in sommige gevallen de interieurarchitect zullen deze aspecten echter sterk verfijnen.
Om het ontwerpverhaal helemaal sluitend te maken, roep je best tijdens het ontwerp van de woning ook al het advies in van een keukenspecialist. Op basis van een plan van de woning en jullie wensen, kan hij vaak zinvolle tips geven. Zo kan een kleine bijsturing in de plannen achteraf vaak heel wat plezier opleveren. Door een deur een beetje te verplaatsen, kan je bijvoorbeeld meer ruimte creëren om een extra kast te plaatsen. Dit zijn dingen waar zelden bij wordt stilgestaan in het ontwerp. Een ander voorbeeld is de eilanddampkap. Wanneer je voor een dergelijke dampkap kiest, moet er tijdens de ruwbouwwerken al een geschikte buis in het plafond of de vloer van de verdieping worden weggewerkt. Als je niet goed geïnformeerd bent, bestaat het gevaar dat je een buis met een verkeerde diameter gebruikt. Tegenwoordig heb je al een minimum doorsnede van 125 mm nodig. In sommige gevallen wordt zelfs een buis van 150 tot 200 mm gevraagd.
Kortom een goed gesprek met de keukenspecialist in het begin van een bouwproject kan heel wat opheldering brengen, en hier moet helemaal geen aankoopverplichting aan vasthangen.

Bron: Habitos