Waar vandaan: Interieur en inrichting > Keuken > Ergonomie

Ergonomie

In één adem met het gebruiksgemak van de keuken dient ook de ergonomie ervan vermeld te worden. Je mag dan al de meest praktische kasten hebben en een onberispelijke keukenindeling, wanneer je moet bukken om de vaat te doen zal er weinig overblijven van het keukengenot. Een werkblad dat te laag staat, een kast die te hoog staat, een huishoudtoestel dat niet op werkhoogte staat, zijn een slechte zaak voor je rug en gewrichten.

- De keukenergonomie schrijft voor iedere activiteit een aangepaste werkhoogte voor:

  • Rugvriendelijk afwassen doe je wanneer het werkblad op zo'n hoogte staat, dat de toppen van je vingers de bodem van de spoelbak raken wanneer je je armen strekt.
  • Om met een correcte lichaamshouding te kunnen koken, zou je met een gestrekte arm in de potten moeten kunnen roeren.

- Een ergonomische keuken heeft dus verschillende werkbladhoogtes. In kleine keukens is dit niet haalbaar. Hier wordt best gezocht naar een goed compromis.
- Verder moeten vaatwasser, oven en koelkast op een correcte werkhoogte staan om een aangename werksituatie te krijgen.
- Ook ¾ kolomkasten passen in de ergonomische optiek. Huishoudtoestellen - zoals een oven of microgolfoven - die hier op het hoogste niveau worden geplaatst, bevinden zich doorgaans op een ideale werkhoogte. Bovendien worden hierboven geen voor kleine mensen onbereikbare kasten geplaatst.
- Een bijkomend esthetisch voordeel is dat de hangkasten in de hoogte niet meer afgelijnd dienen te worden op de kolomkasten. Je kan dus de vrije hoogte van de hangkasten bepalen en hiermee inspelen op hun gebruiksvriendelijkheid.
- Je kan de hangkasten ook deels in de wand verwerken. Op die manier hinderen ze je niet boven het werkblad. Je krijg tegelijkertijd meer licht op het werkblad en behoudt toch dezelfde bergruimte.

Bron: Habitos