Waar vandaan: Immo & bouwen > Sanitair > Watertoevoer

Watertoevoer

Materialen

-Lood: wordt niet meer gebruikt. Het valt zelfs aan te raden om de loden leidingen te verwijderen bij de renovatie van een oude woning. De buizen werden aan elkaar gegoten. In het gebruik van loden leidingen ligt de oorsprong van de term loodgieter.
- IJzer: wordt minder en minder gebruikt in particuliere woningen. Het gebruik is bovendien sterk geografisch bepaald. Wordt wel nog gebruik voor toepassingen onder hoge druk, bijvoorbeeld in de industrie of voor de plaatsing van een sprinklerinstallatie. De verbinding van de buizen gebeurt door ze te schroeven of met behulp van gelaste fittingen.
- Koper (hard of zacht): De verbindingen gebeuren door te buizen te lassen, schroeven of met behulp van persfittingen. Het lassen wordt minder gedaan; het vereist stielkennis en is arbeidsintensief. De schroefkoppelingen zijn vooral interessant voor reparaties, ze zijn duur en arbeidsintensief. De persfittingen laten zich snelen eenvoudig plaatsen. De leidingen worden allemaal geplaatst en verbonden met fittingen zonder deze dicht te persen. Dit gebeurt pas na de volledige plaatsing van de leidingen. Op die manier kunnen de buizen nog gemanipuleerd worden. Voordeel van koper is dat het bestand is tegen hoge druk, bovendien is het een duurzaam materiaal.
- Kunststof: buis-in-buissysteem: Is gemakkelijk verwerkbaar en goedkoper dan metalen. Nadeel is de uitzettingscoëffinciënt bij hoge temperaturen. Er moet bij de installatie van kunststof leidingen de nodige uitzettingsruimte gelaten worden.
De nieuwe generatie kunststof buizen: meerlagig, ook aluminium buis verwerkt tussen twee kunststofbuizen. Buis blijft flexibel, en kan hoge druk aan. Is momenteel de meest gebruikte variant.

Verbindingen
- Voor het in gebruik nemen van de installatie wordt een drukproef gedaan om na te gaan of de verbindingen dicht zijn.
- Gouden regel: verbindingen die mechanisch niet verwijderd kunnen worden, mogen in de chape geplaatst worden
- De koppelingen dienen beschermd te worden tegen beton, cement is immers agressief.

Diameter
- Wordt bepaald in functie van het debiet

  • Gewone leidingen (toilet, lavabo,...): diameter 16 mm
  • Aanvoer van kleine collectoren: diamter 20 mm 
  • Groot debiet (groot ligbad, zijsproeiers,...): diameter 20 mm 
  • Verbinding waterteller naar eerste collector: diameter 32 mm

Leidingennet
Het water gaat van de teller naar een collector van waaruit het verdeeld wordt naar de verschillende tappunten. Doorgaans wordt per verdieping één collector voor warm en één voor koud water geplaatst. Voor de verdeling van het cv-water wordt hetzelfde principe gehanteerd.

Sanitair vs cv-leidingen
De buizen voor het sanitair water en voor de centrale verwarming mogen niet door elkaar worden gebruikt. De buizen voor het sanitaire water zijn niet zuurstofdicht en zijn behandeld met het oog op hygiëne. De cv-leidingen zijn zuurstofdicht om corrosie van de ketel te voorkomen.

Hoogte tappunten
Richthoogte vanaf afgewerkte vloer tot aan tappunt
WC: 20 cm
Handwassertje WC: 68 cm
Lavabo badkamer: 60 à 65 cm
Bad: 75 cm
Douche: 115 cm
Bidet: 15 cm
Gootsteen keuken: 70 cm

Bron: Habitos