Waar vandaan: Immo & bouwen > Bouwen > Bouwvoorschriften

De stedenbouwkundige vergunning

Alleen wanneer je in het bezit bent van dit document mag je met de bouw- of verbouwingswerken starten.
Om een bouwvergunning te krijgen, moet je (of de architect) een bouwaanvraagdossier opstellen en indienen tegen een afgiftebewijs op de dienst ruimtelijke ordening van het gemeentebestuur.
Het bouwaanvraagdossier omvat:

- een aantal aanvraagformulieren
- een attest van de Order der Architecten
- een aantal plannen
- gevelaanzichten
- situatiefoto’s
- …

In bepaalde gevallen is slechts een eenvoudige dossiersamenstelling nodig en is een minder complex aanvraagdossier nodig.

Periode
Na afgifte – of aangetekende verzending - van het dossier tegen een ontvangstbewijs krijg je binnen 75 dagen een bericht met de beslissing van het gemeentebestuur: de verlening of weigering van de stedenbouwkundige vergunning.
Sommige aanvragen dienen onderworpen te worden aan een openbaar onderzoek in zulke gevallen loopt de termijn langer uit (105 dagen).
In het geval van een niet-vervallen verkaveling, mag het gemeentebestuur zelf de beslissing nemen over het al dan niet toekennen van de bouwvergunning. In andere gevallen, moet het dossier ook nog voor goedkeuring naar de gemachtigde stedenbouwkundige ambtenaar bij de adminsitratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten en Landschappen (AHROM).
Na de ontvangst de beslissing van het college van burgemeester en schepenen dien je dit uit te hangen op de plaats waarop de beslissing betrekking heeft.
Ontving je geen beslissing binnen de gestelde termijn, dan mag je dit als een stilzwijgende weigering beschouwen.
Wanneer de vergunning is afgeleverd moet je nog 20 dagen wachten om de werken te starten. De vergunning kan immers nog worden geschorst door de administratie ROHM.

Geldigheid
De stedenbouwkundige vergunning blijft 2 jaar geldig. Dit wil zeggen dat je binnen de twee jaar met de werken moet starten en dat er voldoende vordering zichtbaar moet zijn. Je hebt dus meer dan 2 jaar om het bouwproject volledig te realiseren.

Wanneer is een bouwvergunning nodig?
Het decreet op de ruimtelijke ordening maakt een duidelijk onderscheid tussen werken waar al dan niet een stedenbouwkundige vergunning voor vereist is.
Voor sommige van deze vergunningsplichtige werken volstaat al een eenvoudige dossiersamenstelling om de noodzakelijke toestemming te krijgen. In andere gevallen is dan weer een architect nodig om de bouwvergunning afgeleverd te krijgen.

Wanneer geen vergunning nodig?
Een aantal kleinere werken is vrijgesteld van de vergunningsplicht. Voorwaarde is wel dat ze niet strijdig zijn met de geldende bouwvoorschriften en dat ze binnen een straal van 30 meter binnen een vergund gebouw worden uitgevoerd. Ook mag er door de werken geen sprake zijn van een vergunningsplichtige functiewijziging of een wijziging van het aantal woongelegenheden.

Wanneer eenvoudige dossiersamenstelling?
Voor een aantal werken moet je niet het lijvige aanvraagdossier indienen, maar volstaat een eenvoudige dossiersamenstelling. Dergelijk dossier mag je doorgaans zelf samenstellen, zonder verplichte tussenkomst van een architect. Vraag op de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente na welke documenten je precies dient aan te leveren.
Hier volgt een overzicht van werken waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat:

  • verbouwingen binnen een gebouw (indien geen wijziging van gebruik, geen wijziging van het aantal woongelegenheden en geen wijziging van architectonisch karakter)
  • werken aan buitenvlakken van een gebouw (vb. aanbrengen, wijzigen, dichtmaken van raam- en deuropeningen, aanbrengen van gevelsteen, dakvlakvensters of dakuitbouwen over maximum 1/10 van de dakoppervlakte. Zelfde voorwaarden als hierboven)
  • kleine bijgebouwtjes (dierenhok, tuinhuisje, bergplaats, garage, carport, serre, veranda, overdekt terras; max. 30 m2, max. kroonlijsthoogte van maximum 3 meter en nokhoogte van maximum 4,50 meter. Ga zeker na of er wel een vergunning nodig is voor deze werken.
  • voor aanhorigheden bij een woning (antenne van max. 4 meter boven dak, verhardingen, tennisvelden, zwembad van max. 150 m²)
  • afsluitingen (in baksteen of niet in betonplaten of betonblokken, max. hoogte: 2,6 meter).

Wanneer een architect nodig?
In principe is voor elk bouwwerk waarvoor een vergunning vereist is ook de tussenkomst van een architect nodig. Het decreet op de ruimtelijke ordening maakt echter enkele uitzonderingen.
Wanneer je echter werken aan de gevels uitvoert waarbij de stabiliteit, het architectonisch karakter of de vormelijke eigenschappen van het gebouw wijzigen. Of wanneer met de verbouwingswerken een volume-uitbreiding gepaard gaat, moet je een beroep doen op een architect.

Meer informatie en de meest recente wetgeving vind je op www.ruimtelijkeordening.be

Bron: Habitos