Waar vandaan: Immo & bouwen > Afwerking > Pleisterwerken

Pleisterwerken

De afwerking van de binnenmuren kan op tal van manieren; verven, bepleisteren of afwerken met gipskarton.

Binnenpleisters
De binnenbepleistering is in het vakjargon gekend als nat pleisterwerk. Dit omdat het hier om gips gaat die door toevoeging van water tot een specie wordt verwerkt.

  • Wordt manueel of machinaal geplaatst. Het rendement van machinaal werk is groter.
  • Eenlagige of meerlagige pleisters mogelijk. Ze zijn kwalitatief aan elkaar gewaagd.
  • Droogtijd: ½ tot 1 jaar. Wacht dus zeker een half jaar alvorens de bepleisterde muren te verven of te behangen.
  • Een gladde of sterk zuigende ondergrond moet worden voorbereid voor een optimale hechting van de pleisterlaag.
  • Buitenhoeken worden versterkt met profielen om ze te verstevigen.
  • Het pleisterwerk mag niet lager komen dan de vochtwerende folie.
  • Spanningsbarsten aan de overgang tussen wand en plafond kunnen voorkomen worden door het pleisterwerk ‘door te snijden’
  • Ook barstgevoelig is de overgang tussen twee verschillende materialen. Hier kan je barsten voorkomen door het plaatsen van een wapening.

De stukadoor

  • De uitvoering van nat pleisterwerk vraagt wel wat vakmanschap en is bijgevolg niet weggelegd voor de occasionele doe-het-zelvers
  • Contacteer tijdig een stukadoor, deze mensen zijn veel gevraagd
  • Ga op zoek naar een goed vakman, doe dit aan de hand van referenties. Laat je niet alleen leiden door de prijs.
  • De prijs wordt doorgaans bepaald op basis van een vierkante meterprijs. Ga na wat je hiervoor krijgt? Zijn voorbereidende werken ingerekend? Worden de raam- en deuropeningen meegeteld?

 

Soorten gipskartonplaten
Gipskartonplaten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in een bouw- of renovatieproject. Ze vormen een dankbaar materiaal om plafonds mee af te werken, een scheidingswand te realiseren of details in het interieur te brengen.

- Gipskarton is in feite niet meer dan een dun laagje gips verpakt tussen twee vellen karton
- De diktes van de platen variëren van 9,5 tot 18 mm
- De diktes van 9,5 en 12,5 mm worden het meest courant gebruikt voor particuliere toepassingen
- De breedte van een standaardplaat is 1,20 meter. Voor de handige particulier is er ook een variant met een breedte van 60 cm ontwikkeld.
- Wat de lengte betreft zijn er enkele mogelijkheden tussen 2,60 en 3,60 meter.

Randen

- De randen zijn afgeschuind om het wegwerken van de voegen te vergemakkelijken
- ABA-platen: zijn slechts aan de twee zijdes afgeschuind
- 4xABA-platen: hier zijn ook de kopse kanten afgeschuind

Afwerking

- De voegen worden afgewerkt met een voegspecie op basis van gips (gipspoeder vermengd met water) of met een kant-en-klare pasta
- Vervolgens krijgt het geheel een afwerklaag. Deze laag is onontbeerlijk wanneer je de gipskarton wand zal schilderen. Deze afwerkingslaag wordt dubbel zo breed aangebracht met een hiervoor geschikt afwerkingsproduct (op basis van een poeder met water te vermengen of onder de vorm van een kant-en-klare pasta). Vooraleer de platen te schilderen wordt een hiervoor geschikte primer aangebracht.
- Ook wanneer je over gipskarton platen wilt behangen, valt het aan te raden een behangprimer aan te brengen. Zoniet loop je het risico om bij het verwijderen van het papier de kartonlaag mee af te scheuren.

Varianten

- WR-gipskartonplaat: met een groene kleur. Is bedoeld voor gebruik in badkamers en vochtige ruimten. De kern van de waterwerende gipskarton is hiertoe behandeld met een waterafstotend siliconenproduct
- RF-gipskartonplaat: Deze platen hebben een verhoogde brandwerendheid en worden toegepast waar er speciale eisen gesteld worden qua brandveiligheid.
- Geperforeerde gipsplaten: dragen dankzij deze gatenstructuur bij tot een beter akoestisch comfort in een ruimte
- Gipskartonplaat met isolatie: Leent zich in sommige gevallen uitstekend om de thermische of akoestische kwaliteiten van een wand te verbeteren.

Tips

  • In sommige gevallen kan het nuttig zijn de aannemer uit te nodigen voor een plaatsbezoek. Zeker bij een klein werkje of een renovatie. Zo kan de aannemer beter inschatten welke voorbereidende en beschermende werken nodig zijn
  • Informeer tegelijkertijd bij de vakman welke coördinatie er nodig is met andere aannemers zoals de elektricien of loodgieter.

Bron: Habitos