Waar vandaan: Huisdieren > Vogels > Kanarie> Ziekten en gezondheid > Kanariepokken

Kanariepokken

Nou laat ons hopen dat het niet zo ver komt want daar hebben we toch zeker onze vogels niet voor gekweekt en verzorgt. Maar toch blijkt dat jaarlijks weer menig vogelkweker er mee te maken krijgt met vogelpokken. Jammer heel jammer maar had dit wel moeten gebeuren kun je jezelf dan afvragen het antwoord is eenvoudigweg nee. Daarom wil ik u langs deze weg weer even uw aandacht vragen voor het voorkomen van deze vogelpokken. Dikwijls hoort men wel eens zeggen ik heb de hapziekte maar ik wil wel even stellen dat dit totaal niets te maken heeft met de kanarie pokken. Bij kanariepokken treft men de volgende zaken aan.

Symptomen.

Duidelijke adem halings problemen.
Uitwendige pokken op de huid en de poten en oogleden.
Inwendige niet zichtbare pokken.
Happende vogels die plots dood vallen in de kooi.

Overdragers.

Andere vogels maar vooral de vinkachtige.
Bijtende en zuigende insecten o.a. Luizen en muggen vooral.
Door de liefhebber zelf als bv het virus aan de kleren zit opgelopen bij een collega ?

Voorkoming.

Dit is goed te voorkomen, dit door preventief jaarlijks in juli te enten. Het is ook de enige manier die afdoende helpt. Deze entstof is op de markt en of via de dierenarts te verkrijgen. De set bestaat uit twee capsules een gevriesdroogde entstof, en een met ent vloeistof. Het voordeel van deze entstof is de lange houdbaarheid en stabiele samenstelling, er is ook bijgevoegd een ent naald en een goede beschrijving van de manier van enten. Hierin worden ook nog veel fouten gemaakt vandaar dat ik ze nog even onder uw aandacht wil brengen.

  1. Entstof te oud (een nacht open laten staan, dus altijd direct opgebruiken)
  2. Te warme entstof boven de 40 graden (door oververhitting van de ent naald dus niet afgekoeld)
  3. Verkeerd enten bv (in de spierbundel of bloedvat van het vleugelvlies)
  4. Veel vogels sterven door bijkomende aandoeningen, vooral door bacterie infecties.
  5. Hokken niet vrij van luizen en ander ongedierte.

Rekening houden bij het enten.

  1. Ga altijd zeer hygiënisch te werk.
  2. Naald steeds ontsmetten onder een vlam en goed laten afkoelen bv in gekookt afgekoeld water.
  3. Eerst altijd de goed gezonde vogels enten, daarna de iets mindere vogels deze vogels een weekje apart houden in bv een kleinere volière.
  4. De eerste 14 dagen geen badwater geven.
  5. Vermijd nu zeker tocht bij de ingeente vogels. (eigenlijk altijd vermijden)
  6. Stress bij de vogels zoveel mogelijk vermijden.
  7. De immuniteit na enting is maximaal een jaar !!!

Controle na het enten..:
Na het enten duurt het ongeveer 14 dagen om te kunnen constateren of de enting positieve uitwerking heeft gehad, dan pas begint de optimale werking van de inenting men kan dit zien op de plaats van inenting ontstaat een klein puntje.

Reeds geïnfecteerde (besmette) vogels gaan ondanks een enting dood !!
Het is een fabel dat vogels de in bezit zijn van de kanarie pokken nog te helpen zijn door te gaan enten van deze vogels . Met andere woorden beter voorkomen dan genezen.

Enten met verschillende liefhebbers.
Dit is zeker mogelijk maar een goede hygiëne en weten waar en bij welke liefhebber men ent is noodzakelijk. Zeker oppassen als men met dezelfde flacon gaat enten bij verschillende liefhebbers, kan je zo snel en ongewild de ziekte overbrengen. Zeker het gebruikte materiaal en naalden steeds goed ontsmetten, en verander ook van kleding en was steeds goed je handen.

Pokken geconstateerd...:
Indien u pokken constaterend of denkt te hebben, zet dan al je vogels apart bij voorbeeld in broedkooien waarschuw al je collega's vogel kwekers neem geen onderling contact meer met je liefhebbers kwekers. Waarschuw een veearts en volg zijn advies op. Maar ik hoop dat het niet zo ver komt en dat kan maar op een manier en dat is enten. En denk er aan beter voorkomen dan genezen. Maar dat kan in geval van de kanariepokken niet meer

Bron: met dank aan Wout van Gils van de Kanarie homepage