Waar vandaan: Huisdieren > Schildpadden > Waterschildpadden > Ziekten

Ziekten

Wanneer je je dagelijks met je schildpadden bezighoudt, zal het je zeker en vast opvallen wanneer je schildpad zich plotseling anders gedraagt. Tip: Zoek tijdig een dierenarts, die iets van schildpadden afweet.

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Let beslist op volgende punten vooraleer je een schildpad onder je hoede neemt.

  • Het schild moet hard, glad en gaaf zijn. Wanneer het schild zacht is, betekent dit een tekort aan voedingsstoffen.
  • De ogen moeten helder en glanzend zijn. Gesloten of gezwollen oogleden wijzen op een ernstig vitaminetekort.
  • De neus moet droog zijn. Vocht of slijm uit de neus kan duiden op een verkoudheid of zelfs longontsteking.
  • De ademhaling moet regelmatig zijn, zonder enig bijgeluid.
  • Is de ontlasting niet in orde, wees dan voorzichtig. Slijmerige, groene ontlasting wijst op een infectie of voedselvergiftiging.

Wat doe je als je schildpad ziek wordt?

Verkoudheid 

Wanneer schildpadden verkouden zijn, ademen ze luid en hebben luchtblaasjes in de keel en op de neus. Oorzaken zijn tocht en een te koude omgeving. In dit geval moet het dier in quarantaine geplaatst worden en moet je het een warmtekuur geven bij een temperatuur van 28° à 30° C. Let erop dat het aquarium tochtvrij staat.

Een verkoudheid is de meest voorkomende ziekte bij schildpadden, die zeker niet onderschat mag worden. Is er na vier tot vijf dagen nog steeds geen verbetering, raadpleeg dan een dierenarts, die deze ziekte verder kan behandelen met antibiotica.

Tip: Een stoombad in kamillethee kan misschien ook helpen. Hierbij komt een heet aftreksel van kamillethee in een emmer en de schildpad in een passende zeef erbovenop. Afdekken doe je met een handdoek. Met de hand of thermometer controleer je of het niet te warm wordt. (niet meer dan 35° C)

Schildrot 

Dit zijn rotte, ingezakte plekken op het buik- en rugpantser. Deze ziekte is meestal te wijten aan vuil water of aan een te ruwe bodem. Hier kan je best een dierenarts raadplegen. Hij zal dan proberen de plekjes schoon te maken en te genezen.

Gezwollen oogleden 

Hier is een mogelijke oorzaak tocht of een tekort aan vitamine A. Ook in dit geval kan best een dierenarts helpen om de juiste oogzalf te vinden en eventueel vitamine-injecties te geven.

Zacht schild 

Gebrek aan kalk, vitamine D en UV-licht. Het dier moet vitamine- en calciuminjecties van de dierenarts krijgen. Je kan deze aandoening vermijden door een evenwichtige voeding en UV-bestraling. Vooral jonge dieren moet je in dit opzicht zeer oplettend behandelen.

Papegaaienbek 

Normaal gezien moet de buitenkant van de mond goed gesloten zijn. Bij een 'papegaaienbek 'groeit de bovenkant van de mond te ver door, waardoor het dier op lange termijn geen voedsel meer kan opnemen. Dit is meestal het gevolg van te zacht voedsel. De overtollige hoornvorming moet voorzichtig worden afgevijld. Je kan deze 'papegaaienbek' voorkomen door harder voedsel te geven.

Er zijn ondertussen zeer goede geneesmiddelen, die ook schildpadden helpen. Toch is ook de beste gezondheidszorg nutteloos, als je de grondregels van de verzorging niet opvolgt. Bijzonder gevaarlijk zijn die dingen, die door mensen 'niet gezien worden', zoals ongeschikte temperaturen, tocht en gebrekkige hygiëne.

Bron: met dank aan Bospaddestoel