Waar vandaan: Huisdieren > Schildpadden > Waterschildpadden > Winterslaap

Winterslaap

Je moet in de eerste plaats goed opletten, want wanneer schildpadden in gevangenschap in winterslaap gaan, loop je het risico dat 30% nooit meer wakker wordt. De oorzaak hiervan ligt niet in de winterslaap zelf, maar in de verzorging. Er worden namelijk nog steeds veel fouten gemaakt voor en tijdens de winterslaap.

Je kan verhinderen dat je schildpadden in winterslaap gaan door de temperatuur te verhogen en veel licht te geven. Dit mag je echter niet elke winter herhalen, want een winterslaap is noodzakelijk voor de dieren om volledig tot rust te komen.

Je kan aan het gedrag van je schildpadden merken wanneer zij klaar zijn voor het houden van hun winterslaap. De nachten in oktober worden koeler en de dagen worden korter. Je schildpad wordt lui, verlaat steeds minder zijn verstopplaats en verbergt zich in de donkerste hoekjes. Land- en waterschildpadden verliezen stilaan hun eetlust. Nu is het aan jou om actief te worden en je schildpad voor te bereiden op zijn winterslaap.

Je geeft je schildpadden enkele dagen een ondiep, lauwwarm bad, totdat de ontlasting loskomt. Dit kan telkens ongeveer een half uurtje duren. De etensresten moeten het lichaam verlaten, omdat deze stoffen anders gaan rotten en vervolgens inwerken op het darmstelsel.

De verwarming en verlichting worden uitgeschakeld, de filter en pomp kunnen aanblijven. Wacht dan tot het water van het aquarium kamertemperatuur bereikt heeft en regel de temperatuur onder 18° C. Wanneer zijn passief gedrag toeneemt, zet je het dier in een aquarium, voorzien van een verstopplaats.

De waterstand van dit aquarium moet ongeveer vijf cm boven het rugpantser liggen. Filter en pomp hebben ze nu niet meer nodig. Wanneer het water troebel wordt, moet je het vervangen door vers water van dezelfde temperatuur. De watertemperatuur moet tussen vier en 12° C liggen. Je mag je dieren tijdens de winterslaap in geen geval voederen.

De beste plaats waar de dieren kunnen overwinteren, is een ouderwetse kelder, waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heerst en waar de schildpadden ongestoord hun winterslaap kunnen houden.

Belangrijk: Wanneer de schildpad levendig blijft en na acht tot 10 dagen niet tot rust komt, is de schildpad ziek en moet hij naar de dierenarts.

Je kan je schildpadden wegen voordat ze in winterslaap gaan. Zo kan je zien hoeveel gewicht de schildpadden bij het ontwaken verloren hebben.

Na drie tot vier maanden breng je het 'waterbed' in een kamer met een temperatuur van ongeveer 22° C en je wacht tot het water deze temperatuur aangenomen heeft. Dan zet je je schildpad terug in zijn aquarium met dezelfde watertemperatuur en zet je de verwarming en verlichting terug aan. Na twee tot zeven dagen zal je vaststellen, dat de schildpad terug actief wordt en dat hij langzaamaan opnieuw begint te eten.

Bron: met dank aan Bospaddestoel