Waar vandaan: Huisdieren > Muizen > Voortplanting

Voortplanting

Vanaf dat een vrouwtjesmuis 2-3 maanden oud is, kan ze jonkies krijgen. Muizen zijn ongeveer drie weken zwanger. Muizen hebben in hun zwangerschap, en ook de weken er na extra eiwitten en vetten nodig. Dit kun je geven door middel van hondenkoekjes, kleine stukjes gekookt vlees, zonnebloemzaden of een gekookte eierdooier (wel af laten koelen!). Ook moet er altijd vers water ter beschikking zijn. Zorg voor veel zacht en goed absorberend nestmateriaal zoals hooi, zakdoekjes, papier en nestmateriaal dat in dierenspeciaalzaken verkrijgbaar is. Vermijd het gebruik van watten, omdat de jongen hierin verstrengeld kunnen raken. Eventueel kun je een nestkastje maken voor de moeder in karton of hout, waarin je dan het nestmateriaal plaatst. Het is beter om het mannetje een aantal dagen voor de geboorte uit de kooi te halen om te vermijden dat hij de jonge muizen op eet. Let er ook op dat jezelf het nestje in het begin niet verstoort!

De geboorte vind meestal 's nachts vroeg plaats. De jongen worden meestal probleemloos, achter elkaar geboren. Als de babymuizen worden geboren zijn ze kaal en blind.

Een paar uur na het werpen lok je de moedermuis uit haar nest of laat je haar vrij in de kamer rondlopen. Dan kun je ongestoord de eerste nestcontrole uitvoeren. Schuif voorzichtig het zaagsel, hooi, of nestmateriaal opzij en kijk of alle jongen gezond zijn en geen afwijkingen hebben. Eventuele dode muizen en resten van de nageboorte moet je onmiddellijk verwijderen. Kijk de eerste dagen steeds of alles goed gaat en of de jongen goed drinken. Het komt voor dat één of twee babymuizen in de eerste dagen of weken van hun bestaan komen te overlijden. Denk dan niet dat je de muizen niet goed verzorgd hebt! Dit zijn namelijk meestal zwakke of zieke muizen.

Een paar dagen (3-6) na de geboorte beginnen de vachtjes vande jonge muizen te groeien. Na een dag of tien doen de ze hun oogjes open. De jongen drinken bij de moeder. De zoogtijd duurt 2 tot 3 weken. Daarna gaan de muizen ook voer eten, water drinken en onderzoeken de omgeving. Let bij een traliekooi goed op dat de jongen niet tussen de tralies door kunnen! Vanaf dit moment is het veilig om de jongen af en toe op te pakken en zachtjes te aaien. Als je ze regelmatig op pakt worden ze gemakkelijk tam. Je kunt de jongen vanaf vier weken na de geboorte bij de moeder weghalen. Dit is verstandig als je geen nieuw nest wilt! Ook kun je alle mannetjes van de vrouwtjes scheiden.

Let op: Tijdens de zoogtijd (die 2 tot 3 weken duurt) moet de moedermuis extra goed worden verzorgd. Ze moet een schoon hok hebben, en genoeg voedsel en vers drinkwater. Heel belangrijk is daarbij ook rust rond de kooi: Bij schuwe of gedragsgestoorde dieren kan het gebeuren dat de jongen direct na de worp worden opgegeten of verstoten. Dat gedrag lijkt heel eng, maar heeft een natuurlijke oorzaak: In een omgeving die onveilig is voor nakomelingen, is het nuttiger om de verbruikte voedingsstoffen ( = nakomelingen) weer zelf op te nemen.

Het komt zelden voor dat jongen te vroeg geboren worden, of dat de moeder muis te jong is als ze zwanger wordt. Een vrouwtjesmuis kan pas zwanger worden als ze volwassen is (na 2 à 3 maanden).

Als een vrouwtjesmuis kleintjes heeft gekregen, moet je een aantal dagen wachten voor je het hok kan schoonmaken. Zodra de jongen uit hun nest komen en door het hok gaan lopen, kun je het hok verschonen. Dit is meestal na een week of 2. Vóór die tijd zal het hok waarschijnlijk wel wat gaan stinken. Je kunt dan delen van het zaagsel (of andere bodembdekking) vervangen door schoon zaagsel.

Het seksleven van een huismuis gaat niet over rozen. Hoewel ze behoorlijk productief kunnen zijn, kunnen niet alle muizen ten alle tijden hun paargedrag voorzetten, bijvoorbeeld in tijden van nood of stress. In geval van stress of overbevolking in een kudde muizen kunnen alleen de dominantere muizen uit de groep hun seksuele leven voortzetten. Bij de overige muizen is de hormoonhuishouding door de nodige stress dan compleet ontregeld.
Per jaar kan een vrouwtjesmuis acht a negen nesten leggen waarin gemiddeld 6 kleine muisjes worden geboren. Als je weet dat een huismuis twee jaar kan worden, betekenen dat maar liefst 108 nieuwe muizenbewoners! De dieren leven gelukkig in groepen waarin tolerantie en verdraag- zaamheid de boventoon voeren. De zorg voor alle nieuwelingen wordt dan niet alleen door mamamuis gevoerd; meerdere vrouwtjes uit de groep zorgen voor de kleine muizen.

 

Bron: met dank aan Muizenpagina