Waar vandaan: Huisdieren > Muizen > Huisvesting

Huisvesting

Kooien en bakken die je in dierenwinkels kan kopen voldoen meestal goed. Vooral kooien met verschillende verdiepingen zijn aan te raden, omdat op die manier heel veel ruimte voor het dier wordt gecreëerd terwijl er weinig ruimte van de woonkamer wordt ingenomen.

Traliekooien zijn geschikt voor muizen, als de afstand tussen de tralies voldoende klein is. Muizen zijn immers meesters in het ontsnappen. Een goede vuistregel is dat een volwassen persoon zijn of haar vinger niet door de tralies heen mag kunnen steken. Kooien voor hamsters of vogels kunnen hier zeer goed dienst doen. Een groot voordeel van kooien (in vergelijking met dozen of glazen bakken) is dat de muizen goed kunnen klimmen (wat hen in een goede conditie houdt) en dat er een goede ventilatie aanwezig is.

Ook zijn er in de dierenwinkel talloze kunststof hamster- en muizenbakken te koop. Deze bestaan meestal uit een gekleurde onderbak en een doorzichtige kap erboven, en een deksel met tralies dat je open kan schuiven. Dit soort bakken vind ik zelf het fijnste, want zaagsel en dergelijke vallen niet door de tralies naar buiten, en ze zijn makkelijk schoon te houden omdat je de kap van de onderbak kan halen. Nadeel is wel dat er in de bak minder ventilatie is dan met een kooi met aan zijkanten en bovenkant tralies. Ook kan de muis niet tegen de wand opklimmen, maar als je genoeg klimattributen in de bak neer legt, kan de muis toch klimmen.

Glazen bakken (bijvoorbeeld een oud aquarium) kunnen in principe ook worden gebruikt. Deze hebben het voordeel dat de muizen hier niet kunnen uit ontsnappen (tenminste al er een goed deksel op ligt!). In glazen bakken kan ook een dikke laag bodembedekking worden gestapeld zonder dat het (zoals bij kooien) op de vloer of tapijt terecht komt. Een ander voordeel is het feit dat deze bakken goedkoop in aanschaf zijn en de muizen beschermen tegen tocht. Twee belangrijke nadelen zijn dat de muizen hier niet kunnen klimmen, en dat er in deze bakken geen goede ventilatie aanwezig is.

Kartonnen of houten dozen/kratten zijn niet echt geschikt om muizen in te houden. Ze gaan namelijk de urine van het diertje opnemen en daardoor na een tijdje een slecht geur verspreiden. De dieren kunnen hier ook weinig of niet klimmen en niet naar buiten kijken. Deze dozen kunnen wel gebruikt worden wanneer u van plan bent om muizen te kweken.

De behuizing van de dieren kan niet groot genoeg zijn. Toch is dit niet altijd mogelijk. De minimumgroote van een kooi of bak moet wel altijd zijn:

1 muis minimaal 30 cm lang, 25 cm breed en 20 cm hoog.
2 muizen minimaal 50cm lang, 30 cm breed en 25 cm hoog.
3 muizen minimaal 60 cm lang, 40 cm breed en 25 cm hoog.

De deksel moet of uit gaas bestaan met openingen van maximaal 5 mm bij 5 mm of een stukje met tralies van maximaal 5 mm breed. Grotere gaten is niet verstandig omdat muizen daar makkelijker doorheen komen. Je kunt natuurlijk ook je eigen creativiteit kwijt en zelf een bak maken voor je muizen. Dit kan je maken van bv acrylglas of gelaagd spaanplaat met een dikte van 12 tot 15 mm.

Als bodembedekking kunt u zaagsel, houtsnippers, hooi of papier gebruiken. Versnipperd papier geeft niet echt veel warmte; kranten daarentegen voelen warm en gezellig aan. Zaagsel of houtsnippers is echter veel beter.Zaagsel absorbeert goed, is hygiënisch en niet te duur, maar soms te stoffig voor muizen; veel muizen raken er verkouden door. Als je muis dus veel verkouden is, kun je het beste houtsnippers gebruiken. Op de bodem leg je een laag zaagsel of houtsnippers van 2 tot 4 cm, zo kunnen de muizen lekker graven. In de hoeken kan je eventueel wat kattenbak vulling, houtsnippers of wat smelfrei strooien. Smelfrei is zand wat op een speciale manier verwerkt is en de geurtjes opneemt. Een beetje hooi vinden veel muizen ook wel lekker.

Verder moet je zorgen voor wat uitdaging in de kooi. Muizen moeten kunnen klimmen en klauteren. In de dierenwinkel kun je allerlei leuke speeltjes kopen, tunneltjes, huisjes, wipwapjes enz. Maar gewoon een tak die je in de kooi klemt en waar ze over kunnen lopen, is ook prima. Muizen vinden een holletje om in te slapen ook prettig. Je kunt daar ook huisjes voor kopen, ook in allerlei vormen. Maar kijk ook eens in je eigen huis rond. Dat is net zo leuk, maar veel goedkoper! Muizen kunnen ook heel goed een nestje bouwen in een omgekeerde bloempot, of in een closetrol.

Omdat muizen behoefte hebben aan beweging is het aan te raden om een molentje aan te schaffen. De hamstermolentjes die in de dierenwinkel te koop zijn, zijn heel geschikt. Bedenk wel dat kunstofmolentjes sneller aangeknaagd kunnen worden. Ikzelf heb hier overigens nog nooit last van gehad. Metalen moelentjes zijn dan beter, maar mijn ervaring is dat deze meer lawaai maken omdat ze gaan "piepen" als de muis er in loopt.

Voor witte muizen of kleurmuizen is het niet altijd noodzakelijk om elke dag vrij door de kamer rond te rennen. Als ze een grote kooi hebben en een radje dan is het voldoende als je de muizen elke dag een tijdje over jezelf laat klauteren.

Hoewel de mongoolse renmuis geen echte muis is (zie Soort) hier dan toch even uitleg voor de inrichting van de kooi: Mongoolse renmuizen zijn aan droogte gewend en moeten kunnen graven. Daar moetje op letten als je de kooi (bij voorkeur een aquarium of plastic bak) inricht. Als strooisel kun je het beste een dikke laag zaagsel nemen, zodat ze daar in kunnen graven. Je kunt de bak bijna net zo inmrichten als bij gewone muizen. Het enige waar je op moet letten, is dat je niet teveel klimdingen in de bak plaatst. Anders dan bij gewone muizen, zijn renmuizen van oorsprong bewoners van open gebieden, en hebben het liefst veel bewegingsruimte.

Volgens de meeste muizenboekjes moet je ongeveer 1x in de week je kooi/bak verschonen. 1x per maand moeten de speeltjes en de kooi/bak zelf even helemaal schoon gemaakt worden, en dat kun je doen met water en eventueel een beetje schoonmaakazijn. Mijn ervaring is echter dat je de kooi beter 2x in de week schoon kunt maken. Zelf maak ik ook elke week, en soms om de week alle speeltjes schoon met gewoon wat heet water.

Bron: met dank aan Muizenpagina