Waar vandaan: Huisdieren > Konijnen > Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Inleiding

In de natuur kiezen konijnen één of meer plaatsen (meestal hoeken) om te plassen en tekeutelen. Training om op te bak te plassen houdt weinig meer in dan een konijnenbak plaatsen op de plek die het konijn heeft uitgekozen. Om te leren om op de bak te keutelen hebben de konijnen een plek nodig waar ze niet worden gestoord door anderen. Hier zijn enkele tips om je konijn te leren om de konijnenbak te gebruiken.

1. Maakt de leeftijd een verschil?

Oudere konijnen zijn makkelijker te trainen dan jongere konijnen, vooral baby konijnen. Konijnen leren sneller naarmate ze ouder zijn. Als je een jong konijn hebt, sterkte! En als je besluit om een ouder konijn te adopteren, of om je oudere konijn zindelijk te maken, ga er dan voor!

 

2. Maakt castreren of steriliseren van het konijn een verschil?

Ja! Dit is vaak de meest belangrijke factor. Wanneer konijnen de leeftijd van vier tot zes maanden bereiken worden hun hormonen actief en beginnen ze meestal met het markeren van hun territorium. Als je konijn gesteriliseerd of gecastreerd is, zal het eerder de konijnenbak gebruiken (en zal gezonder en vrolijker zijn).

 

3. Welke type bakvulling kan ik het beste gebruiken?

Het hangt er van af wat er in jouw omgeving verkrijgbaar is en wat de gewoonten van je konijn zijn. Houd het volgende in gedachten als je bodembedekking gaat kiezen: de meeste konijnen brengen veel tijd voor in hun konijnenbak, konijnen zullen altijd aan de bedekking knabbelen en konijnenurine heeft een sterke geur. House Rabbit Society raadt organische bodembedekkingen aan, die gemaakt zijn van alfalfa, granen, citrus of papier. Koop geen bodembedekkingen die zijn gemaakt van zacht hout, zoals pijnbomen of cederbomen, omdat deze producten ervan verdacht worden leverbeschadigingen bij de konijnen te veroorzaken. Een andere manier is om een handvol hooi in elke bak te stoppen, of om heel simpel hooi als bodembedekking te gebruiken. Dit moet wel elke dag vervangen worden, omdat de konijnen van het hooi eten. Voor- en nadelen van de verschillende bodembedekkingen:

  • Een bodembedekking van klei is stoffig (als je konijn erin graaft, kan het stof haar/hem kwetsbaar maken voor longontsteking).
  • De geurstoffen in sommige bodembedekkingen zijn giftig.
  • Klompvormende bodembedekking (opgelikt van vacht of pootjes) kan gaan ophopen in het spijsverterings- en ademhalingstelsel (het laatstgenoemde als het konijn genoeg stof maakt om in te ademen, bijvoorbeeld hevig graven), waar het serieuze problemen veroorzaakt en vaak tot de dood leidt.
  • Pijnboom- en cederkrullen veroorzaken leverproblemen als ze ingeademd worden door het konijn. Als dit materiaal nat wordt komen er giftige gassen vrij die de lever aantasten.
  • Een bodembedekking die gemaakt is van maïskolven absorbeert niet goed en neutraliseert de lucht niet, maar kan met de uitwerpselen van het konijn gecomposteerd worden.
  • Op granen en alfalfa gebaseerde bodembedekking hebben uitstekende geur-neutraliserende eigenschappen, maar als een konijn er teveel van eet, zet het uit en kan het een opgeblazen gevoel veroorzaken. Deze bodembedekking kan wel met de uitwerpselen van het konijn gecomposteerd worden.
  • Kranten absorberen goed, maar verwijderen de stank niet.
  • Bodembedekkingen die op citrus gebaseerd zijn werken goed, leveren geen gevaar op en kunnen gecomposteerd worden, maar kunnen moeilijk te verkrijgen en duur zijn in sommige delen van de wereld.
  • Sommige mensen hebben succes gehad met laagveen, dat ook gecomposteerd kan worden.
  • Veel mensen hebben succes gehad met bodembedekking die gemaakt is van papierpulp of gerecyclede papierproducten. Deze absorberen goed en verminderen de geuren.
  • Bodembedekking gemaakt van espenbast zijn veilig en goed in het absorberen van geuren.

 

4. Schoonmaken en weggooien.

Maak konijnenbakken regelmatig schoon, om je konijn aan te moedigen ze te gebruiken. Gebruik witte azijn om de bakken uit te spoelen, laat hardnekkige vlekken weken. Ongelukjes buiten de kooi kunnen schoongemaakt worden met witte azijn of soda. Als de urine al gedroogd is kun je speciale vlekverwijderaars proberen om de vlek en de geur te verwijderen.

Organische bodembedekkingen kun je composteren. Konijnenkeutels kunnen direct bij een plant gegooid worden als mest.

 

5. Welk soort kooien werken het beste?

Gebruik een kooi die groot genoeg is om een kleine konijnenbak te bevatten (samen met de voeding en het water van het konijn, speelgoed e.d.) en waarin genoeg plaats voor het konijn over blijft om zich uit te strekken. Zet de konijnenbak in de hoek van de kooi die hij al als mesthoek gebruikt. Met een konijnenbak in de kooi, en als het konijn in de kooi moet blijven als je niet thuis bent, is 'kooitijd' leertijd.

 

6. Wat als mijn kooi op pootjes staat of alleen een deur aan de bovenkant heeft zodat mijn konijn er zelf niet in kan?

Als je kooi op pootjes staat, bouw dan een trap, of stapel dozen op elkaar, als het maar iets is waardoor hij zelf erin en eruit kan gaan. Als de deur aan de bovenkant is, zet dan een kleine verhoging in de kooi om hem te helpen eruit te komen, een plank helpt hem naar de hoek van de kooi lopen en een trap o.i.d. helpt hem om omlaag te gaan (en weer terug).

 

7. Wat als mijn kooi te klein is voor een konijnenbak of als ik geen kooi gebruik?

Als je kooi te klein is voor een konijnenbak, heb je waarschijnlijk een kooi die te klein is voor je konijn. Of misschien heb je een dwergkonijn en kun je geen kleine konijnenbak vinden. Een goede vervanging is een bakschaal. Zelfs een bak van 22,5 bij 22,5 centimeter is groot genoeg voor een dwergkonijn.

Als je geen kooi gebruikt, moet je het konijn een eigen plek geven. Zet een konijnentoilet op de plek(ken) die je konijn uitkiest.

 

8. Keutels versus urine.

Alle konijnen laten keutels vallen rondom hun kooi om dit als hun eigen gebied te markeren. Dit is geen fout in de zindelijkheidstraining. Het is heel belangrijk voor je konijn om de kooi als eigen gebied te markeren, zodat wanneer hij de kooi uit gaat om je huis te verkennen, hij jouw gebied zal onderscheiden van het eigen gebied en niet je hele huis zal markeren. Om dit te bereiken moet je het konijn de koning van zijn kooi maken. Probeer hem niet te forceren om er in of eruit te gaan, haal hem over door te vleien. Doe geen dingen in zijn kooi die hij niet leuk vind, of dingen met hem die hij niet leuk vindt, terwijl hij in zijn kooi zit. De truc om de keutels van je konijn binnen zijn kooi te houden is om hem de eigenaar van zijn kooi te laten zijn, respecteer zijn kooi als VAN HEM:

  • Reik niet in de kooi om hem eruit te halen, open de deur en laat hem eruit komen wanneer hij wil komen.
  • Vang hem niet om hem in zijn kooi te stoppen, want dan zal hij zijn kooi als gevangenis zien. Drijf hem vriendelijk naar zijn kooi terug en laat hem kiezen om erin te gaan omdat hij bij jou weg wil komen (Ik loop achter mijn konijnen, klap in mijn handen en zeg: "Bedtijd". Ze weten dat ik ze lastig blijf vallen totdat ze in hun kooi zijn, daarom rennen ze erin, behalve als ze vinden dat ze nog niet genoeg uit de kooi zijn geweest.) Het is een beetje zoals een kind dat naar huis gaat en de deur sluit, omdat iemand haar uitscheldt. In de speeltuin wordt ze geplaagd, maar in haar eigen huis kan niemand haar lastig vallen....
  • Als je konijn met je geknuffeld heeft, kun je hem naar de deur van de kooi dragen, maar laat hem er altijd zelf in springen (voorzichtig hiermee, konijnen willen nog weleens een 'doodssprong' maken, en totaal verkeerd terecht komen!). Laat een konijn altijd voorzichtig vanaf je arm in de kooi stappen.
  • Reik niet in de kooi om de voerbakjes te pakken, maar zet ze naast het deurtje zodat je ze kunt vullen zonder dat je met je hand in de kooi hoeft te gaan, of wacht totdat het konijn uit de kooi is om de bakjes bij te vullen.
  • Maak de kooi niet schoon als je konijn er nog in zit, wacht tot hij eruit komt. Hij zal wel bij je komen om je in de gaten te houden, zelfs helpen met dingen te verzetten die jij buiten de kooi hebt gezet, maar zolang hij niet in de kooi is, zal hij het schoonmaken niet zien als een inbreuk op zijn territorium. (Slimme konijnen, ik zou ook niet protesteren als iemand mijn huis voor me zou willen schoonmaken). Dezelfde techniek kan gebruikt worden met konijnen die niet in een kooi wonen, maar in een eigen gedeelte van de kamer. Markeer hun territorium met tape o.i.d. en overtreedt dit niet.

 

9. Kan ik mijn konijn vrij laten rondlopen?

Zelfs als het je bedoeling is om je konijn door je hele huis te laten rennen, moet je klein beginnen. Begin met een kooi en een kleine ruimte om rond te lopen, en als je konijn goed getraind is in die ruimte, geef je hem geleidelijk meer ruimte. Maar doe dit echt geleidelijk! Als je je konijn ineens teveel vrijheid geeft voordat hij er aan toe is, zal hij vergeten waar zijn wc is en zijn goede gewoonten kwijt raken.

 

10. Dus wat is de beste methode?

Begin met een konijnenwc in de kooi, en één of meer in de loopruimte van het konijn. Als hij in een hoek van de kooi plast waar de wc niet staat, verplaats de wc dan naar die hoek, totdat hij het snapt.

Schrik niet als je konijn zich in zijn wc oprolt, dit is normaal. Als hij eenmaal het toilet in de kooi goed gebruikt, zet het deurtje dan open en laat hem in de loopruimte. Let op hem als hij er zelf in- en uitloopt. Als hij naar een hoek loopt waar geen konijnenbak staat, of in de typische houding met zijn staart omhoog gaat staan, gil dan scherp "nee". Leid hem vriendelijk terug naar de kooi of naar een konijnenbak. Wees wel voorzichtig, de kooi of de bak moet geen straf worden! Een handjevol hooi in het toilet maakt deze plek aantrekkelijker.

Prijs hem als hij voor het eerst de bak gebruikt, en geef hem een favoriete lekkernij. Wanneer hij de konijnenbakken een paar keer heeft gebruikt ben je op de goede weg, de gewoontes zijn zich aan het vormen. Als hij het begint te leren in de eerste loopruimte, kun je zijn loopruimte vergroten. Wees niet te snel met dit proces! Als zijn loopruimte erg groot wordt, of een verdieping omvat, zet dan een tweede bak neer. Vergeet niet dat, als hij eenmaal goed gewend is een bak te gebruiken, je een paar bakken weg kunt halen. Geef je konijn een dagelijkse routine en probeer die niet te veranderen. Konijnen zijn gewoontedieren en als ze een routine hebben, willen ze die graag houden.

 

11. Hoeveel konijnenbakken?

Hoe meer, hoe beter, vooral als je konijn een langzame leerling is, of vooral eigenwijs is waar hij wil plassen. Als hij betere gewoonten krijg, kun je het aantal konijnenbakken verminderen.

 

12. Bodemstrooisel uit de bak gooien.

Sommige konijnen vinden het leuk om hun bodembedekking uit de bak te gooien. Je kunt een overdekte bak gebruiken om dit probleem op te lossen. Je kunt ook met verschillende bodembedekkingen experimenteren.

 

13. Over de hoek van de bak plassen.

Een tweede probleem is dat konijnen vaak zo ver naar achter schuiven in hun bak dat hun urine over de hoek loopt. Ook hier kan een overdekte bak dit probleem oplossen. Een andere oplossing kan een bak met hogere randen zijn. Nog een andere oplossing is het plaatsen van een "urinebeschermer"rondom de achterkant van de kooi.

 

14. Wat als je konijn beslist een andere plek wil gebruiken?

Een compromis sluiten. Als je konijn continu in een hoek plast waar geen konijnenbak staat, zet dan de bak op een plaats waar hij hem wel gebruikt, zelfs als dit betekent dat jede kooi opnieuw in moet richten of een tafel in de kamer moet verschuiven. Het is makkelijker om hem tegemoet te komen dan om een vastbesloten konijn tegen te werken.

 

15. Wat zijn de meest voorkomende fouten in de zindelijkheidstraining?

  • Het konijn uit de kooi laten en hem niet met onverdeelde aandacht in de gaten houden. Je kunt niet tv kijken of de krant lezen of breien of bellen en dan verwachten dat je het konijn elke seconde in de gaten kunt houden. Als hij ergens zit te plassen zonder "betrapt" te worden en in de konijnenbak gedreven te worden, zal hij veel langzamer leren dan de bedoeling is.
  • Gaan haasten. Konijnen hebben tijd nodig. Misschien is dat één van hun speciale gaven in deze hectische wereld. Dat houdt in dat we tijd moeten nemen om te zitten en te kijken en verder niets te doen. Naast dat je, dankzij je inspanningen, een goed getraind konijn krijgt, kun je ook elke dag een poosje zien hoe een van de meest charmante creaturen ter wereld zich ontwikkelt, vrolijk huppelt en vooral: jou vermaakt met zijn konijn-achtigheid...

 

16. Wat moet ik doen als mijn konijn door de hele kooi druppelt in plaats van de konijnenbak te gebruiken?

Druppelen duidt meestal op blaasproblemen. Ge met je konijn naar een dierenarts die verstand heeft van konijnen die hem waarschijnlijk een antibiotica zal geven. Als het druppelen stopt, weet je dat dat het probleem was. (Vermijd antibiotica die gegeven worden door dierenartsen die weinig ervaring hebben met konijnen als gezelschapsdieren!) Als de 'druppels' meer zijn dan druppels, of als de antibiotica het druppelen niet stopt, bedenk dan dat er dingen zijn die je konijn onzeker kunnen maken (een nieuw huisdier, gasten in huis, veranderingen in de plaats van de kooi etc.), deze dingen kunnen veroorzaken dat een konijn zijn kooi enthousiast markeert.

 

17. Waarom plast of keutelt mijn konijn vlak naast de konijnenbak?

De drie meest waarschijnlijke dingen die te maken hebben met slechte bakgewoonten (vooral bij een konijn dat in het verleden de bak wel gebruikte) zijn:

- Urinestelsel infecties, drab in de blaas, blaasstenen en nierziekten. Dit moet behandeld worden door een goede dierenarts. Een voorbeeld is Oreo, een 8,5 jaar oude Hollander die 75% niergebrek had en begon te plassen op de vloer naast de konijnenbak toen het probleem begon. Hershey (haar maatje) deed hetzelfde toen hij een urineweginfectie had het jaar ervoor. Nadat deze behandeld was, begon hij de konijnenbak opnieuw te gebruiken.

- Gedragsgerelateerd. Als de mogelijkheid van fysieke problemen is uitgesloten, kan het volgende de reden van het gedrag zijn: het konijn keert zich van de bak af, omdat hij last van stress heeft, zoals een onderbreking in zijn routine als minder of meer speeltijd dan normaal, gasten in huis of een andere positieve of negatieve gewoonte. Het kan zelfs een incidentele gebeurtenis zijn zoals het schrikken van een onverwacht geluid wanneer hij in zijn kooi is, zodat hij het geluid gaat associëren met zijn kooi. Wat ook de reden is, hij voelt zich onzeker en probeert zijn zelfvertrouwen op te bouwen door "handtekening te onderstrepen" (handtekening betekent zijn keutels in de kooi, onderstrepen de plasjes naast de kooi). Tenzij het een stress is die beëindigd kan worden, is uitzoeken wat de oorzaak is meestal niet relevant. De belangrijkste factor is niet wat er de eerste keer gebeurd is, maar de gewoonte die er vaak uit groeit. Hij plast vandaag buiten de bak omdat hij het gisteren ook deed. Veel mensen ondernemen geen actie tijdens de eerste paar keer, vooral niet met een konijn die de bak altijd goed gebruikt heeft. Ze denken dat het een foutje is dat even snel zal verdwijnen als het begonnen is. De slechte gewoonte heeft nu de tijd om verankerd te raken. Tijdens de derde dag is de gewoonte erin geslopen, en zal het corrigeren van de oorzaak het probleem niet oplossen. Wat kan het probleem oplossen? De gewone dingen: de bevestigingen, prijzen, belonen, waakzame observatie en overzicht tijdens het spelen. Maar er zit een scherp kantje aan deze methode. Het vereist meestal een verandering in de routine van het konijn, die in de eerste plaats de oorzaak was van het probleem. Ik weet dat er geen makkelijke weg is om dit probleem op te lossen. De beste manier is om te belonen, prijzen etc. met zo min mogelijke veranderingen in haar dagelijkse routine. Soms zet ik er een bak bij in het gebied van het konijn. De nieuwigheid maakt de bak aantrekkelijk (net zoals lekkere dingen erin). Ze hopt erin om te onderzoeken, en voila!, ze zit in de bak. Dit is een goed gedrag, dat veel beloningen waard is. Het is vaak makkelijker om haar in een nieuwe bak te krijgen dan in degene waar ze naast plaste. Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat dit proces tijd kost.

Een konijn die drie jaar goed zindelijk was en drie dagen naast de bak heeft geplast, heeft misschien drie weken intensieve training nodig om terug te gaan naar haar oude, goede gedrag. Waarom duurt het lang om de slechte gewoonten van een konijn af te leren terwijl het tegenovergestelde waar is van goede gewoonten?

- Territorium gerelateerd. Winston, een goede konijnenbak gebruiker, begon op de vloer naast de konijnenbak aan de ene kant van de deur te plassen toen Buttercup arriveerde aan de andere kant van de deur. Nadat Winston aan Buttercup gewend was, en zijn territorium goed gemarkeerd had, stopte hij met het gebruiken van de vloer en ging de konijnenbak weer gebruiken.

 

Bron: met dank aan Konijnen.nl