Waar vandaan: Huisdieren > Konijnen > Ziekten en medische info> Verlagen van calcium in het bloed

Verlagen van calcium in het bloed

Veel dierenartsen geven het advies om een calciumarm dieet te gaan geven wanneer het konijn blaas- of urinewegproblemen heeft.

Calcium is een belangrijk mineraal om de botten te laten groeien en sterk te houden, voor de spier- en zenuwfuncties en om het klonteren van bloed tegen te gaan. De minimum benodigde hoeveelheid voor een middelgroot konijn bedraagt 510 milligram. Deze hoeveelheid zit in 2 ons droogvoer of in 1 kopje knolsoorten.
Alfalfa en klaverhooi hebben een hoog percentage calcium, en moeten altijd gemengd worden met gewoon hooi.
Droogvoeren bevatten meer dan genoeg calcium voor het gemiddelde huiskonijn en kunnen de oorzaak zijn van een hardnekkig te hoog calciumgehalte in het bloed. Als de hoeveelheid calcium die wordt afgescheiden in de urine te hoog wordt kunnen er problemen ontstaan.

De calciumhuishouding van konijnen is niet te vergelijken met dat van andere zoogdieren. Bij konijnen kan het dieet simpel worden aangepast, als je weet hoeveel calcium een soort bevat, kun je bepalen of iets moet worden toegevoegd of weg gelaten. De grootste boosdoener voor het leveren van te veel calcium is droogvoer. Daarom is het beste bij een calciumarm dieet het droogvoer drastisch te verminderen. 

Wortelgroentes als worteltjes en radijs bevatten weinig calcium. De meeste groenten hebben daarmee in vergelijking een hoger calciumgehalte, maar ze zijn ook een belangrijk onderdeel van een gezond konijnendieet en mogen niet weggelaten worden.

Broccoli (met steel), veldsla, waterkers, spruitjes, selderie, boerenkool en andijvie zijn goede keuzes voor een calcium arm dieet. Knolbladeren, broccoli bladeren en koolsoorten moeten weinig of niet gegeven worden afhankelijk van de grootte van het probleem.

Hoeveelheid calcium in rauwe groenten . (per kopje tenzij anders aangegeven). Deze hoeveelheid is gemeten in droge vorm, in verse groenten zal de hoeveelheid veel lager uitkomen.

Alfalfa scheuten- 10 mg
Andijvie- 26mg
Artisjokken - 21mg
Asperges- 28mg
Bietenbladeren - 46mg
Bloemkool- 28mg
Boerenkool- 94mg
Borage -82mg
Broccoli - 42mg
chichorei bladeren - 180mg
Chinese kool - 74mg
Knol bladeren - 105mg
Knollen - 39mg
Kool - 32mg
Koolraap - 34mg
Koriander - 16mg
Krop sla - 38mg
Mosterd spinazie - 315mg
Mosterdblaadjes - 58mg
Nieuw Zeelandse spinazie - 32mg
Paardebloembladeren - 103mg
paprika zoete - 6mg
Peterselie - 78mg
Peultjes - 62mg
Pompoen bladeren - 15mg
Pompoen - 24mg
Postelein - 28mg
Radijsbladeren - 19mg
Schotse Kool - 137mg
Selderie - 44mg
Spinazie - 56mg
Squash - 26mg
Tuinkers - 40mg
Waterkers - 40mg
Worteltjes - 30mg
IJsbergsla (per 100 g )- 20mg
Zuring - 59mg

 

 

Bron: met dank aan Konijnen.nl