Waar vandaan: Huisdieren > Konijnen > Ziekten en medische info > Veel gestelde medische vragen

Veel gestelde medische vragen

Rode Urine .
De urine van een konijn kan in kleur variëren van helder tot geel of bruin en tot helder rood. Dit is gewoonlijk geen reden tot alarm tenzij er bijkomende verschijnselen zijn zoals gaan zitten en zich in moeten spannen om te plassen, niet willen eten en temperatuur problemen.
Als je rode urine ziet raak dan niet in paniek. Let gewoon goed op tekenen die op een probleem zouden wijzen. Als je echt twijfelt kun je aan je dierenarts vragen de urine op de aanwezigheid van bloed te testen.

Amoxilline
Laat nooit toe dat een dierenarts je konijn Amoxicilline geeft. Het is een roze of witte vloeibare antibiotica die naar kauwgom ruikt. Amoxicilline is heel erg gevaarlijk voor konijnen en heeft al meer konijnen gedood dan geholpen. Alle penicilline-achtige medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor je konijn, probeer dus een dierenarts te vinden die op de hoogte is van medicijnen die wel veilig zijn voor konijnen zoals Chloraphenicol, Tetracycline, op sulfa gebaseerde medicijnen zoals Septra of TMS, of enrofloxines zoals Baytril of Cipro.

Ceder en pijnboom krullen .
Deze zijn heel slecht voor konijnen en andere huisdieren. De aromatische koolhydraten die door zacht hout gemaakt worden zowel zorgen voor schade aan de lever als aan de ademhalingsorganen van konijnen en andere kleine huisdieren. Gebruik liever organische bakvulling voor de plasbak met eventueel een oude krant er onder.

Sterilisatie en Castratie
In Amerika heeft "the House Rabbit Sociëty" meer dan 1000 konijnen laten "helpen", ongeveer 
1 % heeft het niet gered door problemen met narcose. Aan de andere kant is het risico op baarmoederkanker (dit is dodelijk) op latere leeftijd (na het 5e jaar) voor een niet gesteriliseerd voedstertje ongeveer 85%, sterilisatie is dus broodnodig !! Voor rammen (mannetjes) zijn de voordelen bij castratie er vooral op gedragsgebied (het stoppen van sproeien en agressie door hormoon opspelingen) maar is net zo belangrijk. Een goede konijnen dierenarts kan een gezond konijn zonder veel risico's "helpen".

Tanden
De tanden van konijnen kunnen scheef staan, dit betekent dat de altijd doorgroeiende tanden niet goed afslijten omdat de tanden dan niet goed aansluiten. Als de stand erg scheef is moeten de tanden regelmatig geknipt worden zodat het konijn kan eten. Je dierenarts kan dit voor je doen, maar kan ook voordoen hoe je het zelf kunt doen. Gewoonlijk gaat het om de voortanden maar heel af en toe kan het ook om de kiezen gaan. Aan de kiezen kunnen pijnlijke haken komen. Een aanwijzing hiervoor is steeds minder eetlust en een natte kin door voortdurend kwijlen. Als dit het geval is zullen de kiezen regelmatig geknipt moeten worden door een dierenarts.

Haarballen
Konijnen ruien iedere 3 maanden. Elke tweede ruiperiode is maar licht, 3 maanden later gevolgd door een zware rui. Het te veel oplikken van haar, gecombineerd met een iets verminderde darmwerking van het konijn kan een haarbal opleveren en fatale gevolgen hebben. 

Het is belangrijk je konijn te kammen of te borstelen zodra de rui begint. Konijnen wassen zichzelf op dezelfde manier als katten, al het losse haar likken ze naar binnen, konijnen kunnen dit niet opbraken zoals katten doen. Daarom moeten ze behalve verzorgd worden (borstelen) ook iedere dag volop de beschikking hebben over vers hooi. Dit is omdat de vezels de haren helpen door het darmkanaal te komen. Verder is dagelijks voldoende beweging een belangrijke methode om de kans op haarballen te verminderen. Ook kan er preventief dagelijks een mespuntje ananasextract (bromeline) of Prozyme gegeven worden. 

Operaties .
Zorg ervoor dat je konijn goed gezond is als het geopereerd moet worden. Eten en drinken mogen de avond voor de operatie absoluut niet weggehaald worden. Iedere verandering in het konijnendieet kan voor darmproblemen zorgen waardoor er problemen kunnen ontstaan met het herstel na de operatie. Een van de redenen waarom dierenartsen vragen eten en drinken weg te halen de avond voor de operatie is dat er een kans bestaat op braken, konijnen kunnen niet braken dus is dit niet van toepassing op hen. Ook zijn sommige dierenartsen bang om een konijn te steriliseren met een volle blinde darm, helaas is het zo dat het 3 tot 4 dagen vasten duurt voor deze leeg is, tegen die tijd zou het konijn al niet meer leven.

Dus: Je konijn gewoon laten eten en drinken voor een operatie. Na de operatie krijgt het konijn een pijnstiller, het is dringend om ook een pijnstiller mee te krijgen om thuis te geven. Het best is als het konijn, na een zwaardere operatie, onderhuids vocht toegediend krijgt. 

Zorg ervoor dat de kooi schoon is na de operatie en kijk dagelijks naar de wond om te zien of die opgezet is of dat er afscheiding uitkomt. Probeer van alles om je konijn weer aan het eten en drinken te krijgen zodra je thuis bent. Om het eten aan te moedigen kun je je konijn allerlei lekkere groenten en dergelijke geven tezamen met het normale droogvoer en hooi. Geef regelmatig water met een spuitje als je konijn binnen 12 uur nog niet gedronken heeft. Heeft je konijn binnen 24 uur na de operatie nog niet zelfstandig gegeten neem dan contact op met je dierenarts.

Bacteriële infecties
De eerste aanwijzing van een bacteriële infectie kan een natte neus, een nat oogje of soms een hoge tempratuur zijn. Soms een raspend geluid van de longen en heel soms een geluid als hoesten. Het is heel belangrijk meteen naar je dierenarts te gaan als je de eerste symptomen van een infectie ontdekt, genezing gaat namelijk sneller en makkelijker als je er snel bij bent.

Het is zeer zinvol de weerstand van je konijn te verhogen door gedurende twee weken 3x daags 5 druppels Echinacea op een stukje brood toe te dienen. De alcohol eerst laten verdampen door de druppels eerst in een theelepel heet water te doen, vervolgens op het brood. 

De meest voorkomende bacterie is Pasteurella. Vroeger was dit een groot probleem, maar tegenwoordig met nieuwe medicijnen kan het vaak vernietigd worden, of als het niet vernietigd kan worden dan wel onder controle gehouden worden met medicijnen met een lange gebruiksduur. De meeste symptomen zijn hetzelfde bij verschillende soorten bacteriën, het is dus belangrijk je dierenarts een kweek te laten maken zodat hij weet wat er behandeld wordt.

Darm problemen .
Als je een van de volgende symptomen waarneemt moet je eigenlijk meteen naar je dierenarts.

Diarree zoals bij mensen, bij konijnen kan dit dodelijk zijn. Konijnen kennen verschillende soorten diarree…als het waterig, vies en stinkend is dan is het makkelijk te herkennen. Dit is de enige "echte" vorm van diarree waarvoor de dierenarts bijna altijd antibiotica zal voorschrijven

Een minder goed herkenbare vorm is wanneer de keutels normaal lijken maar ze worden geplet als je ze aanraakt of opveegt. Je kunt ook een klonterige diarree tegenkomen, deze kom je vaak tegen met normale keutels erin. Oorzaken zijn meestal verkeerde voeding of een parasiet zoals wormen, of coccidiose.  Andere aanwijzingen voor darmproblemen waar je op kunt letten zijn: hard gerommel van de darmen (gas), kleine/misvormde keutels of helemaal geen keutels. Ga naar je dierenarts als je dit ontdekt. want er kan een obstakel (bijv. haar) zijn als gevolg van te traag werkende darmen .

 

 

Bron: met dank aan Konijnen.nl