Waar vandaan: Huisdieren > Konijnen > Een konijn in huis - wat nu?

Een konijn in huis - wat nu?

Om succes te bereiken met je konijn, moet je orde en regelmaat in zijn omgeving scheppen!

Ja, je hebt een kooi nodig! De kooi is het nest van je konijn, konijnen houden ervan om een veilig gebied voor zichzelf te hebben. Zet de kooi (nest) op de vloer, op een plek waar je zelf je tijd doorbrengt, zoals de huiskamer of zo. Zet de kooi niet vlakbij een kachel of een luidruchtige tv of stereo installatie. Zorg altijd voor schaduw bij een zonnig raam. Als het konijn afgezonderd wordt in bijvoorbeeld een slaapkamer, heeft hij geen contact met het gezin of met de rest van het huis. Hoe meer contact je hebt met je konijn, hoe meer plezier je aan elkaar hebt.

Konijnen slapen over het algemeen overdag en ‘s nachts, maar willen ‘s morgens en in de vroege avond spelen. Dus, als je overdag's werkt, vinden ze het niet erg om in hun kooi te blijven. Maar ze MOETEN er een paar uur per dag uit, zowel om hun pootjes te strekken als om het sociale contact met jou.

In het ‘nest' moeten een konijnenbak, een hooiruif, een voer- en een waterbak staan. Of waterfles hangen. Geef hem veilig speelgoed en een goede bodembedekking. Begin onderop met een krant. Vermijd houtschaafsel. Gebruik organisch materiaal, zoals kattenbakvulsel van geperst papier in de konijnenbak.

Zet ‘Stamper' in zijn nest en doe het deurtje een paar uur dicht. Laat hem wennen aan de geluiden en de geuren van je huis, terwijl hij zich veilig en zeker voelt. Als hij aan zijn voer knabbelt of hij strekt zich languit, dan is hij relaxed.

Geef hem de eerste dagen alleen maar een klein plekje om rond te lopen. Sluit slaapkamers of vertrekken waar hij zich kan verstoppen. Scherm koelkasten, wasmachines, drogers en/of audio/videoapparatuur af, zodat hij daar niet in/achter kan gaan. Hij moet vrij kunnen lopen als je op hem kunt letten. Zet één of meer konijnenbakken neer waar hij loopt, geef hem meer vrijheid als hij de bak goed gebruikt. Doe wat hooi in de konijnenbak zodat hij er graag in gaat.

Konijn proof!

Konijnen houden ervan te knagen en te graven! Stop elektrische draden en telefoonsnoeren weg, of doe ze in een plastic buis die je bij Gamma kunt kopen. Haal boeken en andere verleidelijke dingen van lage planken weg. Zet kamerplanten uit de weg. Geef hem een kartonnen doos evt. gevuld met hooi om in te spelen. Wijs hem op zijn speeltjes als hij wil rondneuzen naar jouw spullen. Vooral jonge konijnen zijn heel uitbundig en moeten goed begeleid worden.

Konijnen die zich vervelen worden stoute konijnen. Als jij niet in de buurt bent om met je konijn te praten of om hem te aaien terwijl je eten kookt, tv kijkt of wat zit te lezen, zal je konijn zich erg gaan vervelen. Dan beginnen konijnen gewoonlijk vervelend in het kleed te graven, op verboden voorwerpen te knagen of aan je bank te eten. Een groot gat in je kleed is binnen enkele minuten gemaakt. Meestal zijn het jonge konijnen die zulke misdrijven plegen. Dus, zelfs als je konijn zulke dingen begint te doen, zou je elke paar maanden opnieuw moeten bekijken of hij wat meer vrijheid verdient terwijl hij ouder wordt. Vaak is de badkamer, de wasruimte, de keuken of de slaapkamer een goede, veilige plaats om je konijn in op te sluiten als je weg bent. Deze kamers zijn makkelijk konijn-proof te maken. Als geen van deze kamers praktisch is, zul je een kooi of een puppie-loopruimte moeten overwegen.

Vrij rondlopen in huis is ons streven en iets wat best haalbaar is. Dit vereist natuurlijk meer werk van jouw kant. Je moet elke kamer van je huis inspecteren als een 4-sterren generaal, naar draden en andere gevaarlijke voorwerpen (zoals planten) moeten zoeken die gevaarlijk zijn. Als je een computerkamer hebt, zou je alleen de toegang tot die kamer moeten verhinderen. Hoe meer ruimte je konijn heeft, hoe prettiger huisdier en huisgenoot hij zal zijn.

Speelgoed: om je konijn bezig te houden en te zorgen dat hij het naar zijn zin heeft, geef je hem speelgoed   zoals:

  • lege toilet- en huishoudrollen
  • papieren bekers (niet met een plastic coating)
  • kranten of kladpapier (inkt is niet schadelijk, geeft alleen maar vuile poten)
  • Strooien mandjes
  • Kartonnen buis, zoals die waar vloerbedekking omheen zit, voor een tunnel
  • Vierkant drinkkartonnetje (leeg!) met een steentje er in voor geluid
  • rubberen ballen (tenzij je konijn er aan knaagt)
  • balletje met belletje (kattenspeelgoed)
  • kartonnen dozen (plak ze dicht en snijd er dan kleine doorgangen in uit)
  • Oude handdoeken om rond te duwen en in te graven. tekening van Joan Gilkerson ©

Laat je konijn steriliseren bij 7-8 maanden of castreren bij 5-6 maanden, door een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen. Dit helpt bij de zindelijkheidstraining en bij het gedrag in het algemeen.

Laat je konijn niet zonder toezicht buiten omdat konijnen snel bang worden en uit een omheinde tuin kunnen ontsnappen. Houd hem ook bij giftige planten en verdelgingsmiddelen vandaan.

Discipline: Sla een konijn nooit. Ze kunnen heel agressief en boos worden als ze geprovoceerd worden. Als je denkt dat je konijn iets doet wat niet mag, probeer dan één van de volgende dingen, of doe ze allemaal:

  • Klap in je handen en maak herrie
  • Stamp met je voet als een mede-konijn
  • Fluit hard
  • Schreeuw

Bijten : bijten moet zo snel mogelijk afgeleerd worden. Konijnen bijten gewoonlijk niet omdat ze een hekel aan je hebben. Er zijn vele redenen binnen de sociale structuur van een konijn om te bijten. Bijvoorbeeld, een vinger of een hand voor hun gezicht kan abusievelijk aangezien worden voor een uitdaging om te vechten. Een konijn kan ook per ongeluk bijten als hij probeert aan je broek te trekken en per ongeluk je enkel pakt. Wat ook de reden is, als je gebeten wordt, slaak dan een schrille kreet. Dit doen konijnen ook als ze pijn hebben. Omdat ze over het algemeen niet de bedoeling hebben om je pijn te doen, zullen ze verbaasd zijn als je gilt en gewoonlijk na een paar keer met dat gedrag stoppen.

Ga op de vloer liggen! Breng veel tijd op het niveau van je konijn door, waar je veel minder imponerend bent. Konijnen zijn van nature nieuwsgierig en zullen uiteindelijk naar je toekomen. Meeste konijnen vinden het fijn geaaid te worden op het brede gedeelte van hun hoofd. Knuffelen op de vloer is meestal welkom. Als je konijn worstelt als je hem vasthoudt, houdt hem dan heel stevig vast of ga op je knieën zitten en laat hem gaan. Laat je konijn niet vallen want ze zijn zeer breekbaar. Bij hevig worstelen kan je konijn zijn rug beschadigen, voorkom dus geworstel!

Je konijn is in het begin misschien een beetje schuw. Gewoonlijk beginnen konijnen zich binnen twee weken wat veiliger te voelen in hun nieuwe omgeving. Spoedig zul je een konijn hebben dansen door je huis, die jou test om te zien wat hij allemaal uit kan halen!

 

Bron: met dank aan Konijnen.nl