Waar vandaan: Huisdieren > Katten > Steriliseren / castreren

Steriliseren / castreren

Een poes kan 2 maal per jaar werpen en elke worp levert gemiddeld 5 kittens op. Een poes is op minder dan een jaar geslachtsrijp en je kan je dus inbeelden dat er elk jaar kittens in overvloed worden geboren. De "gelukkigen" worden nog naar overvolle asielen gebracht maar dikwijls worden ze gewoon afgemaakt of ergens afgezet met als gevolg dat je wel in elke stad of dorp met een zwerfkattenprobleem zit.
Een poes die op jonge leeftijd drachtig is loopt veel risico's bij de geboorte, ook poezen die heel dikwijls drachtig zijn raken fysiek uitgeput en zullen niet oud worden.
Jij en je omgeving heeft er dus alle belang bij om je poes of kater te laten steriliseren of te castreren.

Op de leeftijd van ong. 7 maanden is je kat oud genoeg voor deze ingreep. De dierenarts kan beslissen om de ingreep enkele weken uit te stellen.
Dat het beter is een poes eerst een nestje te laten hebben is een fabeltje. Het is zelfs beter om de ingreep uit te voeren voordat de hormonen op gang beginnen te komen.
Een castratie is een eenvoudige ingreep, de wonde is zo klein dat ze zelfs niet wordt toegenaaid, deze geneest makkelijk vanzelf. De kater is een dag later weer de oude.
Een sterilisatie is iets ingrijpender en pijnlijker omdat het hier echt een operatie betreft. Je poes zal de dag zelf en de dag erna flink suf zijn. Na 10 dagen moet je nog even terug na de dierenarts om de draadjes er laten uit te halen.
Katten genezen over het algemeen vrij snel en er treden zelden complicaties op.

 

Bron: met dank aan http://www.geocities.com/verbistc/Poezen.htm

 

 

 


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: