Waar vandaan: Huisdieren > Honden > Mentale training

Mentale training

Om als hond normaal te kunnen functioneren heeft hij een ontwikkelde geest nodig. Helaas zie ik veel geestelijk afgestompte honden die van verveling wegkwijnen. Alleen omdat ze bewust of onbewust geen deel kunnen en mogen uitmaken van een roedel. Ondanks dat veel eigenaren ervan uitgaan dat een hond niets hoeft te doen, is het toch belangrijk voor een hond om deel uit te kunnen maken van een roedel. Om een hond dat gevoel te geven is het nodig om met de hond te gaan trainen. Het maken van lange wandelingen alleen is niet voldoende. Minstens zo belangrijker is het ontwikkelen van zijn geestelijke vermogens. Het zoeken naar oplossingen of het overwinnen van problemen stimuleert het geestelijk evenwicht van de hond. Naast de nuttige samenwerkings- oefeningen zou ik dan ook zeker een mentale training aanbevelen.
Behalve dat het zijn mentale ontwikkeling stimuleert, verhoogt u ook zijn adaptieve intelligentie.
Met andere woorden: een hond die sneller leert, beter onthoudt en veel gelukkiger is dan de doorsnee hond. Het neveneffect van deze training is een betere band tussen de hond en U.

Hieronder ga ik enkele voorbeelden geven hoe zo'n training in zijn werk gaat. U kunt uw eigen creativiteit gebruiken om talloze variaties hierop te bedenken:

  • Voordat u een gevulde etensbak op de grond zet kunt u er een handdoek overheen leggen.
    Zet de etensbak met handdoek op de grond en kijk wat er gebeurt. Uw hond moet dan bedenken hoe hij bij het voer kan komen. De ene hond heeft daar geen enkele moeite mee.
    Een andere hond heeft wel wat aanmoediging nodig.
  • Een variatie op het bovenstaande is het zogenaamde balletje-balletje spel. Neem drie emmers en onder 1 emmer zet u zijn gevulde voerbak. Dat mag natuurlijk ook zijn speeltje zijn of een lekker stukje worst. Om het spannender te maken laat u de hond niet zien onder welke emmer u wat verstopt.
  • Behalve voer geven uit een voerbak, kunt u ook het voer verstoppen op verschillende plekken in de kamer. Uw hond moet nu echt werken voor zijn eten. Natuurlijk laat u de hond niet zien waar u het voer verstopt. In het begin verstopt u het voer niet al te moeilijk. Naarmate uw hond sneller wordt met vinden van het voer gaat u het beter verstoppen.
  • Als u in de deuropening een stuk karton plaatst of een eetkamerstoel op zijn kant legt kunnen we de volgende oefening doen. U gaat aan de ene kant van de versperring staan en de hond aan de andere kant. Laat uw hond maar verzinnen hoe hij weer met u verenigd wordt. De hoogte van de versperring moet wel in verhouding tot de schofthoogte van uw hond zijn.
  • U gaat ontspannen op de bank zitten en neemt een lekker stukje pens in uw hand.
    Vervolgens denkt u een commando. Als voorbeeld nemen we 'zit'. Als de hond gaat zitten geeft u hem zijn beloning. Zonder wat te zeggen maar alleen door te denken doet uw hond wat u wilt. Wissel het willekeurig af met andere commando's. Veel geduld hebben met deze oefening: laat uw hond maar uitvinden wat u wilt.
  • Om het geheugen van uw hond te verbeteren kunt u een voertje verstoppen. Dit keer mag uw hond zien waar u het verstopt. U legt het voertje bijvoorbeeld onder de bank. Vervolgens neemt u de hond mee de kamer uit en na tien seconden laat u de hond weer de kamer in gaan. Vindt hij het voertje direct dan kunt u de tijd iets langer maken alvorens de hond weer de kamer in te laten. Wilt u het nog een stukje moeilijker maken dan gebruikt u een voertje dat niet al te sterk ruikt, anders gaat hij teveel op zijn neus af. Het is tenslotte een geheugenoefening.
  • Verzamel eens al uw oude sokken. Rol ze in elkaar. Stop in 1 sok een voertje en hussel alle sokken door elkaar. Gooi ze door de kamer en laat uw hond maar zoeken. Uw hond vindt het gegarandeerd een fantastische oefening.

Bron: met dank aan De Honden Luisteraar