Waar vandaan: Huisdieren > Hamster > Syrische hamster (goudhamster) > De voortplanting

De voortplanting

Begin nooit met fokken voordat je een plek hebt voor de jongen. Na zes weken moeten de jongen weg bij de moeder en zullen ze ieder in een apparte kooi moeten!

Hoe onderscheid je mannetjes en vrouwtjes?

Bij Syrische hamsters is het niet zo makkelijk om te zien of een dier een mannetje of een vrouwtje is voordat het dier volwassen is. Bij het mannetje kun je duidelijk de balzak zien. Een andere indicator is de ruimte tussen de anos en de geslachtsopening, die is bij mannetjes veel groter dan bij vrouwtjes.

Inteelt

Sommige fokkers passen inteelt toe. Dit kan wel als je weet waar je mee bezig bent. Heel vaak gebeurt dit echter terwijl men niet weet waar men mee bezig is.

In principe kan het niet zoveel kwaad, zeker als je weet dat de hele populatie voortgekomen is uit slechts een paar dieren. Toch kunnen er problemen en afwijkingen uit voort komen.

Eigenlijk is het beter dat inteelt voorkomen wordt. Laat dus niet zomaar een mannetje en een vrouwtje paren zonder dat je zeker weet dat ze geen directe familie van elkaar zijn, en dat beiden gezond zijn en niet zelf inteelt gerelateerde afwijkingen hebben.

De paring

Wanneer je klaar bent om een nestje te krijgen, zul je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar moeten brengen. Een vrouwtje zal alleen een mannetje tolereren als ze paringsbereid is. Dit gebeurt maar een keer in de 4 dagen. Om er achter te komen wanneer dit moment is zul je het moeten uitproberen. Je kunt de paring het best op neutraal terrein laten plaatsvinden. Ze zal het mannetje namelijk niet in haar eigen kooi accepteren.

Je kan de dekking het best 's avonds laten plaatsvinden, omdat hamsters nachtdieren zijn.

Als je mannetje en vrouwtje bij elkaar zet kunnen er 2 dingen gebeuren. Of ze is paringsbereid, en zal dan stokstijf blijven staan met kaarsrechte rug en opgeheven staartje. Of ze is dat niet, en zal direct het mannetje te lijf gaan. Haal de hamsters dan uit elkaar met een stuk karton of een plankje. Doe dit nooit met je handen! De vechtende hamsters zouden je per ongeluk kunnen bijten, en dat kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Het mannetje zal na wat gesnuffel en gelik het vrouwtje meerdere malen dekken. Het vrouwtje geeft het mannetje ongeveer een kwartier tot een half uur. Na die tijd moet je de 2 hamsters weer uit elkaar halen. Meestal is het vrouwtje dan drachtig. Het kan soms fout gaan. Dit kan door meerdere dingen veroorzaakt worden. Het kan zijn dat een van de dieren te oud of onvruchtbaar is (dat komt vaak voor bij dieren die te dik zijn) Ook zijn de koude, donkere wintermaanden een periode waarin vrouwtjes vaak niet drachtig worden.

Zwangerschap en geboorte

De dracht van hamsters is kort (16 tot 18 dagen) en verloopt over het algemeen probleemloos. Soms is zelfs nauwelijks te zien dat het vrouwtje dikker wordt. Draagt ze echter veel jongen, dan kan ze kogelrond worden. Na ongeveer zestien dagen worden de jongen geboren.

Laat het zwangere vrouwtje zoveel mogelijk met rust. Geef haar extra energierijke voeding met voldoende eiwitten. Je kan haar honden- of kattenbrokjes geven. Je mag het verblijf pas drie weken na de bevalling schoonmaken, dus is het verstandig om het voor de bevalling ook nog te doen.

Vlak voor de bevalling wordt het vrouwtje erg onrustig. Ze sleept enorme hoeveelheden nestmateriaal aan. Geef de aanstaande moeder daarom volop extra nestmateriaal, in de vorm van reepjes keukenrol of stof. Gebruik hiervoor geen synthetische dingen zoals watten. De jongen kunnen hier verstrikt in raken.

De geboorte vindt meestal in de namiddag of avond plaats en verloopt vlot en zonder problemen. Als de jongen geboren worden beginnen ze luid te piepen en likt de moeder ze schoon. De omvang van het nest kan vari‘ren van slechts 1 jong, tot wel 15. Gemiddeld worden er 6 tot 8 hamstertjes geboren. In sommige gevallen worden jonge dieren verstoten. Dit doet een moeder nooit zomaar. De jongen zijn dan meestal ziek of anderszins niet levensvatbaar.

Het kan ook voorkomen dat een onervaren moeder haar jongen door het hele verblijf laat slingeren, bijvoorbeeld wanneer ze wordt gestoord. Pak deze jongen nooit met uw blote handen op! Laat moeder en kroost gewoon met rust: de moeder zal haar jongen vanzelf wel weer verzamelen. Doet ze dit na verloop van tijd nog steeds niet, dan kunt u de jongen met een stukje wc-papier (of een dergelijk zacht hulpmiddel) terugleggen in het nest.

De ontwikkeling

Bij de geboorte wegen de jongen ongeveer 2 gram en zijn ze naakt, blind en volledig hulpeloos. Ze zien er uit als kleine, roze garnaaltjes. Na een paar dagen verschijnen de eerste haartjes en het begin van de aftekening. Na bijna 2 weken gaan de oogjes open en kunnen de jongen ook horen. Ze beginnen al wat eerder voorzichtig aan vast voer te knabbelen. Na 3 weken zijn de jongen helemaal zelfstandig. Na 16 tot 21 dagen drinken ze niet meer bij hun moeder.

De weken daarna noemt men de vlooienleeftijd. De jongen zijn heel onrustig en watervlug. Als ze ongeveer 5 weken oud zijn, zijn de jongen alweer een stuk kalmer geworden. Dan kunnen ze ook bij de moeder worden weggehaald.

 

Bron: met speciale dank aan Knaagdiertjes