Waar vandaan: Huisdieren > Hamster > Syrische hamster (goudhamster) > Gezondheid en ziekten

Gezondheid en ziekten

Hamsters hebben over het algemeen gelukkig weinig problemen met hun gezondheid. Een gezond exemplaar kijkt kwiek uit zijn ogen en is levendig. Zijn pels is glad, zacht en regelmatig. Het achterste is droog en schoon.

Hoe herken je een zieke hamster?

Een zieke hamster zit vrijwel altijd in elkaar gedoken. De vacht is dof en staat open, alsof hij vochtig is. Het diertje heeft een hoge rug, ook tijdens het lopen.

Voorkomen

Omdat hamsters zulke kleine dieren zijn, weet de dierenarts ook niet altijd hoe hij het dier moet behandelen. Een kleine verkoudheid kan fataal zijn, de grootste gevaren voor de Syrische hamster zijn vocht en tocht.

Als een hamster ziek is, breng het dier dan naar een rustige schemerige omgeving. Stress, drukte en lawaai zijn niet bevorderlijk voor genezing. Houdt het dier warm, zorg dat de omgeving tussen de 20 en 21 graden celsius is. Te heet is ook niet goed, dus maak het absoluut niet warmer!

Als de ziekte aanhoudt, wacht dan niet te lang met een bezoek aan de dierenarts. Kleine knaagdieren die ziek worden overlijden vaak binnen een paar dagen.

Zorg voor een constante voorraad vers water. Houdt er rekening mee dat het diertje te zwak kan zijn om zijn waterfles te berijken! Zieke dieren eten vaak weinig of niets, geef ze dan een klein stukje appel of ander fruit.

Verkoudheid en longontsteking

Dit is een van de meest voorkomende ziekten bij hamsters. Je kunt dit voorkomen door goed op te letten waar je het verblijf plaatst. Hamsters kunnen dan wel lage temperaturen verdragen, maar in combinatie met vocht zal het diertje verkouden worden! De hamster zal gaan niezen en een natte neus krijgen. Als de verkoudheid ernstiger wordt zal de hamster reutelend gaan ademen, en komt er meer nattigheid uit de neus. Je zult dan naar de dierenarts moeten gaan, die hoogstwaarschijnlijk antibiotica zal voorschrijven. Plaats de hamster in een tochtvrije warme ruimte (22 tot 25 graden celsius)

Diarree

Diarree heeft vaak een dodelijke afloop. Diarree ontstaat meestal door onjuiste voeding, teveel vochthoudende voeding (zoals fruit en groente), smerig drinkwater of bedorven voedsel. Als je je hamster goed verzorgt is de kans dat hij diarree krijgt dus klein.

Krijgt je hamster toch diarree, geef hem dan alleen nog droog brood, gekookte rijst of knackebrod. Vervang zijn drinkwater door lauwe kamillethee. Verschoon de bodembedekking en het nestmateriaal twee maal per dag.

Zodra het dier beter is moet je de kooi ontsmetten.

Natte staart

Een bijzonder erge vorm van diarree die wordt veroorzaakt door de E.colibacterie. Deze bacterie komt van nature voor in de darmen van kleine knagers. In geval van verminderde weerstand of stress kan deze bacterie actief worden. De meeste slachtoffers overlijden binnen 48 uur.

Hamsters die aan deze ziekte leiden hebben constant een natte anus en staart. Ze willen niet eten en zijn lusteloos. Ga direkt naar de dierenarts.

Tumoren

In tegenstelling tot andere knaagdieren, hebben Syrische hamsters niet vaak last van tumoren. Als die zich voordoen, gebeurt dat meestal op latere leeftijd.

Tumoren treden vaker op bij stammen waar inteelt is toegepast (nog een reden om dit niet toe te passen met fokken) Een gezwel hoeft niet altijd een tumor te zijn, het kan ook een abces zijn. Een abces kan door de dierenarts eenvoudig worden opengemaakt en schoongemaakt. Een tumor is echter een ander verhaal, en kan gezien de meestal hoge leeftijd van de hamster dan niet verholpen worden.

Als je een gezwel/tumor ontdekt bij je hamster, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Hoe langer je wacht, hoe slechter de situatie zal worden.

Bijtwonden

De meeste wonden die hamsters oplopen zijn het gevolg van vechtpartijen. Het koppelen van volwassen dieren is niet altijd eenvoudig en kan tot fikse strijd lieden. Bijtwonden genezen meestal snel. Wanneer ze niet te groot en te diep zijn hoeft u er niet al te veel aan te doen. Laat het gewonde dier de eerste tijd niet op houtmot of op zand zitten: de kleine deeltjes kunnen in de nog niet geheelde wond komen. Versnipperd krantenpapier of keukenrol is een goed alternatief.

Botbreuken

Hamsters breken soms botjes omdat ze ergens achter blijven haken, uit je hand springen of van de tafel vallen. Als je een botbreuk constateert (als bijvoorbeeld zijn pootje vreemd staat), ga dan naar de dierenarts. Als een hamster zijn rug heeft gebroken, dan kun je hem beter laten inslapen.

Gebroken tanden

Hamsters die onvolledige voeding krijgen, waarin te weinig mineralen zitten, lopen gevaar dat hun tanden afbreken. Wanneer u ziet dat bij uw hamster een tand is afgebroken, controleer dan of de voeding goed is uitgebalanceerd. Uw dierenarts kan gistocal tabletten voorschrijven die het kalktekort opheffen. Een gebroken voortand zal vanzelf weer aangroeien. Controleer wel regelmatig of dit proces goed verloopt.

Olifantstanden

Knaagdieren en konijnen hebben tanden die altijd doorgroeien. Door het vele knagen slijten ze vanzelf af. Doordat de tanden van de onderkaak en bovenkaak normaal gesproken op elkaar staan, groeien ze niet te snel. De tegenoverliggende tand remt de groei. Wanneer een tand door een ongelukje of een erfelijke afwijking scheef staat, kan hij door blijven groeien. Zelfs tot in de tegenoverliggende kaak (auw) Met zo'n lange tand kan het dier niet meer eten en zal uiteindelijk de hongerdood sterven. Als je ziet dat je hamster slecht eet of kwijlt, moet je direct zijn bek inspecteren! Heeft hij een olifantstand, dan moet de dierenarts die afknippen. Het probleem kan daarmee verholpen zijn, maar er bestaat ook een kans dat het later terugkomt. De kans op olifantstanden kun je verminderen door voldoende knaagmateriaal in de kooi te leggen.

Parasieten

Parasieten zijn kleine organismen die leven ten koste van hun gastheer. Het meest bekende voorbeeld zijn de vlooien bij hond en kat. Knaagdieren hebben vrijwel nooit last van parasieten, zeker gezonde dieren niet. Zwakke, zieke of slecht verzorgende dieren zijn er veel sneller vatbaar voor. Parasieten ontdek je meestal pas als het dier begint te krabben en er daardoor kale plekken ontstaan. Wanneer je merkt dat je hamster jeuk heeft en zich veelvuldig krabt, heeft hij hoogstwaarschijnlijk last van luizen. De luizen zijn vaak afkomstig van vogels. Heel soms heeft de hamster een vlo opgepikt van een hond of een kat.

De dierenspeciaalzaak of je dierenarts kunnen je advies geven over hoe je deze parasieten het best kunt bestrijden.

Huidmijt

Huidmijt is een erg schadelijke parasiet die gelukkig niet veel voorkomt. De huidmijt is een minuscuul spinnetje dat in de huid van zijn gastheer kruipt. Het diertje is niet of nauwelijks zichtbaar en veroorzaakt eczeem en korsten. Soms kan binnen een maand de hele huid worden aangetast.

Middelen om huidmijt te bestrijden kan je kopen bij de dierenarts en de betere dierenspeciaalzaak. Lees de gebruiksaanwijzing grondig door. Vaak moet je de bestmette hamster in een bad doen met het geneesmiddel. Droog de hamster daarna goed af, zodat hij geen kou vat en breng hem naar een warme omgeving (min. 25 graden celsius)

Huidschimmel

Soms kunnen knaagdieren last hebben van huidschimmel. Aan de oren of aan de neus zitten dan kleine schilfertjes. Huidschimmel is vrij besmettelijk voor mens en dier, maar eenvoudig te behandelen. Laat de aandoening echter niet al te lang op z'n beloop: het dier kan daar allerlei andere ziekten door oplopen. Je dierenarts heeft probate middelen tegen schimmel.

Ouderdom

Het is natuurlijk ideaal als je hamster zonder ziekten en kwalen ouder wordt. Helaas worden hamsters bij lange na niet zo oud als mensen. Je moet er dus rekening mee houden dat je na een paar jaar een bejaarde hamster zult moeten verzorgen. Zo'n hamster zal langzaam maar zeker wat rustiger worden en grijze plekken in zijn pels krijgen.

Met een dier op leeftijd moet je op gepaste wijze omgaan. De tijd van wilde spelletjes is voorbij, daar heeft hij geen zin meer in. Laat de hamster zoveel mogelijk met rust.

In de laatste weken en dagen van zijn leven zie je de pels achteruit gaan en wordt het diertje magerder. Dring niet aan als hij niet meer wil eten: het einde zal nu meestal niet meer lang op zich laten wachten. Hamsters worden gemiddeld twee jaar oud. Een hamster van drie jaar is al hoogbejaard. In uitzonderlijke gevallen worden ze vier jaar of ouder.

Bron: met speciale dank aan Knaagdiertjes


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?