Waar vandaan: Huisdieren > Hamster > Dwerghamster > De voortplanting

De voortplanting

Dwerghamsters krijgen in de vrije natuur jongen in de periode april/mei tot september. In gevangenschap kunnen alle dwerghamsters behalve de Russische dwerghamster het hele jaar door jongen krijgen. De Rus wordt namelijk onvruchtbaar als hij zijn wintervacht krijgt.

De vruchtbaarheidscyclus van de diertjes is ook erg kort. Om de vier a vijf dagen zijn ze vruchtbaar en paringsbereid.

Hoe onderscheid je mannetjes en vrouwtjes?

Bij de Chinese dwerghamster is het vrij makkelijk te zien, het mannetje heeft namelijk een grote balzak onder zijn staart hangen.

Bij de kortstaart dwerghamsters is dit echter een stuk lastiger. Je kunt het zien aan de ruimte tussen de de anus en de geslachtsdelen. Die is bij de mannetjes namelijk een stuk groter. Verder heeft het mannetje een spits achterlijf, en het vrouwtje een rond achterlijf. Dit zijn details, dus je zult er heel goed voor moeten kijken!

Inteelt

Sommige fokkers passen inteelt toe. Dit kan wel als je weet waar je mee bezig bent. Heel vaak gebeurt dit echter terwijl men niet weet waar men mee bezig is.

In principe kan het niet zoveel kwaad, zeker als je weet dat de hele populatie voortgekomen is uit slechts een paar dieren. Toch kunnen er problemen en afwijkingen uit voort komen.

Eigenlijk is het beter dat inteelt voorkomen wordt. Laat dus niet zomaar een mannetje en een vrouwtje paren zonder dat je zeker weet dat ze geen directe familie van elkaar zijn, en dat beiden gezond zijn en niet zelf inteelt gerelateerde afwijkingen hebben.

De paring

Voordat het paren kan plaats vinden zul je een vrouwtje en een mannetje bij elkaar brengen. Bij de kortstaart dwerghamsters doe je dit door de twee dieren in een schone kooi te zetten, de kooi mag absoluut geen geurtjes van een van de dieren bevatten. Bij de Chinese dwerghamster moet je het vrouwtje in de kooi van het mannetje zetten. In alle gevallen zul je er bij moeten blijven zitten om te kijken of het allemaal wel goed gaat.

De dieren zullen elkaar gaan besnuffelen, zullen elkaar op wilde wijze achtervolgen, ruzie maken en elkaar wassen. Zolang er geen bloed vloeit kun je de dieren bij elkaar laten. Het daadwerkelijke paren zal alleen plaatsvinden als het vrouwtje dat toelaat.

De dieren zullen elkaar besnuffelen en aan elkaars geslachtsdelen likken. Gedurende twee tot zes uur zullen de dieren herhaaldelijk paren. Vaak zullen ze elkaar achterna rennen door de kooi, waarbij het vrouwtje soms stopt om zich te laten dekken.

Zwangerschap en geboorte

De zwangerschap van dwerghamsters verloopt meestal probleemloos, en duurt 16 tot 21 dagen. Ze zal wat dikker worden, maar dat hoeft niet altijd opvallend te zijn. De eerste drie weken na de geboorte mag je de kooi niet schoonmaken. Dit kun je dus het beste kort voor de bevalling doen.

Voor de geboorte wordt het vrouwtje onrustig. Ze zal het mannetje uit het nest jagen, en veel nestmateriaal verzamelen. Je kan haar wat extra geven, reepjes stof of stukjes keukenrol zijn erg geschikt. De bevalling verloopt meestal snel en zonder problemen. Als ze eenmaal geboren zijn zullen de jonkies luid piepen, en zal mamma hamster ze gaan wassen.

In sommige gevallen kan de moeder jongen verstoten. Dit omdat de jonkies ziek zijn of niet levensvatbaar zijn. Ook kan het voorkomen dat een moeder haar jongen door het hele verblijf laat slingeren. Pak de jonkies niet met je blote handen! Laat het geheel met rust, de kans is groot dat moeder ze vanzelf weer bij elkaar raapt. Gebeurt dit na lange tijd nog niet, dan kan je de jongen verplaatsen met behulp van een stukje toilet papier of iets anders zachts.

De ontwikkeling

Bij geboorte weegt het gemiddelde dwerghamster jong anderhalve gram. De diertjes zijn naakt en blind. Het zijn dus volkomen hulpeloze wurmpjes, die compleet afhankelijk zijn van hun moeder.

De ontwikkeling verschilt per dwerghamster soort, maar over het algemeen zal het als volgt gaan. Na een paar dagen zullen de eerste haartjes zichtbaar worden. Na twee weken gaan de oogjes open. Na drie weken zijn ze zelfstandig, en na 18 tot 20 dagen drinken ze niet meer bij hun moeder. Na vijf weken zijn ze oud genoeg om bij de moeder weg te gaan.

 

Bron: met speciale dank aan Knaagdiertjes