Waar vandaan: Huisdieren > Gerbils > Geslachtsbepaling

Geslachtsbepaling

Als u Mongoolse gerbils wilt aanschaffen of zeker als u er mee wilt fokken is het belangrijk om te weten hoe je een mannetje en een vrouwtje kunt herkennen. Vooral als u nog helemaal geen ervaring heeft met het geslacht bepalen van knaagdieren, zult u wat hulp nodig hebben. Ga nooit zonder meer af wat de 'experts' zeggen, maar controleer het geslacht ook altijd zelf. Bij Mongoolse gerbils is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes niet in een oogopslag te zien. Daarvoor moet u de gerbils duidelijk grondig onder de staart bekijken. Op deze pagina kunt u de informatie en foto's vinden die u nodig heeft om het geslacht van uw gerbils te bepalen.

Mannetje
Vrouwtje

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • De afstand tussen de geslachtsopening en de anus.
  • De balzak van het mannetje.
  • De geurklier.
  • De tepels van het vrouwtje.
  • De lichaamsgrootte.

Het belangrijkste kenmerk om het geslacht te bepalen is bij Mongoolse gerbils, zoals bij de meeste knaagdieren, de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. De afstand is bij mannetjes veel groter dan bij vrouwtjes.

Bij volwassen mannetjes is de balzak en dus de omtrek van de zaadballen duidelijk waarneembaar. Vanaf een leeftijd van ongeveer 5 weken begint de balzak van het mannetje zich te ontwikkelen. Door het ontbreken van een balzak bij de vrouwtjes hebben deze een wat ronder achterlijf.

De geurklier (midden op de buik) is bij mannetjes duidelijk groter dan bij vrouwtjes. Dominante Mongoolse gerbil, zowel mannetjes als vrouwtjes, hebben een grotere geurklier dan de gerbils die lager in de rangorde staan. Dus als u bijvoorbeeld twee vrouwtjes heeft zal de geurklier bij het dominante vrouwtje groter zijn, verwar deze dus niet met een mannetje. In een groep zal het dominante mannetje het meeste markeren. Het dominante vrouwtje komt op de tweede plaats, gevolgd door de jongere mannetjes. De jongere vrouwtjes markeren nauwelijks.

Bij Mongoolse gerbils zijn op een leeftijd van twee weken bij vrouwtjes 8 kale plekjes te zien, bij mannetjes is dit niet te zien. Dit komt doordat de tepels op deze leeftijd nog niet bedekt zijn met haren. Al snel beginnen ook de haren op de buik te groeien en zullen de tepels niet meer te zien zijn. Bij zogende volwassen vrouwtjes zijn de tepels wel vaak te zien.

 

 

Bron: met speciale dank aan De Mongoolse Gerbil Website