Waar vandaan: Gezond leven > Gezondheid > Weet wat u slikt

Weet wat u slikt

Verantwoord medicijngebruik betekent ook dat u zich bewust bent van wat u slikt en waarvoor. Dat maakt de risico's van onjuist gebruik kleiner. Uw apotheek kan u daarbij helpen.

Gebruikt u meer dan één medicijn?
De combinatie van verschillende medicijnen kan de kans op bijwerkingen vergroten. De medicijnen kunnen ook elkaars werking versterken of juist verzwakken. Uw apotheek controleert bij elk voorschrift of uw nieuwe medicijn samengaat met de geneesmiddelen die u al gebruikt. Al uw receptmedicijnen staan in de computer en die waarschuwt als een bepaalde combinatie problemen oplevert.
Gebruikt u daarnaast ook regelmatig vrij verkrijgbare middelen? Op uw verzoek kan de apotheek ook die in de computer zetten en controleren of er geen ongewenste wisselwerkingen optreden.

Ken uw geneesmiddelen!
Of u nu geneesmiddelen voorgeschreven hebt gekregen of zelf iets hebt gekocht, lees altijd de bijsluiter en bij receptmedicijnen ook het etiket.
De wet schrijft voor wat er in de bijsluiter moet staan:

  • de werkzame stof
  • de aandoening(en) waarvoor het middel wordt gebruikt
  • wanneer het medicijn niet gebruikt mag worden
  • de dosering bij volwassenen en eventueel bij kinderen
  • de werking en eventuele bijwerkingen
  • eventuele wisselwerkingen met andere middelen
Een receptgeneesmiddel wordt altijd afgeleverd met een etiket. Op het etiket staan uw naam en adres, de naam van het geneesmiddel, de voorgeschreven dosering en hoe en wanneer u het middel moet innemen. Als dat van belang is wordt ook de houdbaarheid vermeld.

Vragen? Naar de apotheek of dokter
Met vragen over uw medicijnen kunt u altijd bij de dokter of apotheek terecht. Als de naam van een medicijn moeilijk te onthouden is, neem dan de verpakking mee, zodat de dokter of apotheekmedewerker weet over welk middel het gaat.
Bron: De apotheker

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?