Waar vandaan: Gezond leven > Gezondheid > Wanneer naar opticien

En? Wanneer gaan we naar de opticien?

BETER ZIEN VERHOOGT DE KWALITEIT VAN JE VRIJE TIJD
In onze jachtige samenleving, waarin alles om de tijd draait, wordt vrije tijd steeds belangrijker. Tijd om te ontspannen door bijvoorbeeld een boek te lezen, 18-holes te lopen, te schilderen of te tuinieren. Maar vrije tijd is niet alleen ontspannen, vrije tijd is ook genieten. Van een museumbezoek of een theatervoorstelling bijvoorbeeld. Welke activiteit u ook onderneemt, voor alles geldt dat de ogen hierbij een belangrijke rol spelen. Want goed zien betekent beter presteren bij sport en spel en optimaal genieten van prachtige details van een kunstwerk of van al het moois in de natuur.

Meer dan de helft van de Belgische bevolking draagt een bril of contactlenzen. Daarnaast is er een groep van ruim 750.000 mensen die een oogcorrectie nodig zou hebben. Een deel daarvan is zich er niet eens van bewust dat hij slecht ziet. Dit komt omdat we wennen aan het beeld dat we zien en het verminderd gezichtsvermogen op andere manieren compenseren.

COMPENSATIE LEIDT NIET TOT PRESTATIE
Zo zal een bijziende museumbezoeker met z'n neus bovenop het kunstwerk moeten gaan staan of met zijn ogen moeten knijpen om het goed te kunnen zien. Een verziende golfer ziet op afstand wel scherp, maar ten koste van energie die beter aan het spel ten goede had kunnen komen. Oogafwijkingen kunnen er dus de oorzaak van zijn dat iemand zijn favoriete hobby niet optimaal kan beoefenen. De tennisser kan er z'n bal net verkeerd door plaatsen. Bij biljarten betekent een onvoldoende gezichtsveld een handicap. Kleurenblindheid kan bij bepaalde activiteiten verwarrend werken en bij bijvoorbeeld jagen zelfs gevaarlijk zijn. Door ouderdomsverziendheid worden precisiewerkjes, zoals borduren en modelbouwen, haast onmogelijk.

Dat is jammer en niet nodig, want er zijn in ons land uitstekende gezichtshulpmiddelen te koop. Brillen en contactlenzen in alle kwaliteitsuitvoeringen en met meer of minder mogelijkheden. Voor elke portemonnee. Om het geld hoeft u het dus niet te laten. Want het zou toch doodzonde zijn als u uw dierbare hobby wegens het niet meer goed kunnen zien zou moeten beëindigen.

IEDEREEN KRIJGT ER MEE TE MAKEN

Hier ziet u een speciaal apparaat om de ogen goed te kunnen testen.

Van een verminderd gezichtsvermogen kan iedereen last krijgen. Oud en jong. U vormt echt geen uitzondering. Want zoals we al eerder zeiden is het aantal Belgen dat wel een correctie nodig heeft, groter dan het aantal dat zonder hulpmiddel door het leven kan. Iedereen die de veertig passeert, komt sowieso aan een leesbril toe. In de loop der jaren neemt het vermogen van de lens om zich voortdurend op verschillende afstanden scherp te stellen af. Hierdoor krijgt men moeite met het goed zien op de korte afstand. Overigens blijft dit zogeheten accommodatievermogen tot een jaar of 65 teruglopen. Ook bij de andere oogafwijkingen, zoals bijziendheid en verziendheid, geldt dat de sterkte geleidelijk oploopt. Daarom is het aan te bevelen om eens per jaar uw ogen te laten controleren. Dan weet u zeker dat u goed ziet en dat er geen andere oogproblemen zijn.

VOOR ELKE HOBBY IS ER EEN OPLOSSING
Wat uw hobby ook is, er is altijd wel een passende oplossing te vinden. Hieronder geven we een aantal praktische tips voor het optimaal zien tijdens de vrije tijd. Door de grote variatie aan vrijetijdsbestedingen kunnen we hier niet alle mogelijkheden beschrijven. Voor een goed advies passend bij uw specifieke hobby, kunt u bij uw opticien of optometrist terecht.

Dit is een menu om naar de verschillende stukjes te surfen op deze zelfde pagina.

 

FOTOGRAFIE
Brildragers die tijdens het fotograferen of filmen hun bril als hinderlijk ervaren, kunnen kiezen voor een opzetlens voor de camera. Deze lens die dezelfde sterkte moet hebben als de bril, is verkrijgbaar bij de fotospeciaalzaak. Wie een speciale bril draagt, bijvoorbeeld met een cilinder, kan voor zo'n opzetlens bij de opticien terecht. De eigen bril kan men dan afzetten. Ook zijn er nogal wat (amateur) fotografen die tijdens hun hobby contactlenzen dragen. Hierbij is de invalshoek normaal, het gezichtsveld volledig en is er geen sprake van verkleining of vergroting van het beeld.

Terug naar het overzicht met hobbies

GOLF
Golfspelers die de veertig zijn gepasseerd en een multifocale bril dragen, zien de bal niet altijd scherp. De correctie voor dichtbij is namelijk afgestemd op een leesafstand die korter is dan de afstand tot de bal. Een multifocale bril met aangepaste afstanden kan een uitkomst zijn. Voor de lange afstand tot de hole is een extra scherp vertedeel wenselijk. Dat is ook prettig omdat door oververlichting de gezichtsscherpte daalt. Een zonnebril met de juiste glazen op sterkte is bij zonnig weer nog beter. Want donkere glazen geven een contrastrijker beeld. Meekleurende glazen zijn ook een mogelijkheid. Wat het materiaal van het brillenglas betreft is kunststof aan te bevelen omdat dit minder zwaar is.

Terug naar het overzicht met hobbies

DUIKEN

Hier ziet u een duiker


Brildragers die de duiksport beoefenen, hebben de mogelijkheid om in hun duikbril 'glazen' op sterkte te laten zetten. De sterkte van deze glazen moet dan worden omgerekend, want water is een dichter medium dan lucht. Veel duikers kiezen er ook voor om tijdens hun favoriete sport contactlenzen te dragen.

Terug naar het overzicht met hobbies

SCHILDEREN / TEKENEN
Ook voor activiteiten binnenshuis zijn er speciale oplossingen. Mensen die veel schilderen of tekenen en last krijgen van ouderdomsverziendheid, kunnen meestal prima uit de voeten met een leesbril. Of met een bifocale bril, als men ook een correctie voor de verte nodig heeft. In sommige gevallen kiest men voor een dubbele bifocale bril, met onderin en bovenin een correctie voor dichtbij.

Terug naar het overzicht met hobbies

BILJARTEN
Bij de verschillende vormen van biljart is een breed gezichtsveld van belang. Bij een bril is het gezichtsveld niet altijd volledig. Contactlenzen hebben dit probleem niet. Draagt men een multifocale bril, dan kan men kiezen voor een speciaal glas. Hierin wordt een iets sterker vertedeel gecombineerd met een lichte leescorrectie, waardoor men een groot scherpte-diepte gebied krijgt.

Terug naar het overzicht met hobbies

MODELBOUW
Sommige hobby's stellen wel heel hoge eisen aan het gezichtsvermogen. Denkt u maar eens aan modelbouw, het beschilderen van miniaturen of het heel fijnmazig borduren. Er kan dan een moment komen dat zelfs de beste brillenglazen of contactlenzen niet meer toereikend zijn. Toch hoeft u dan niet met uw hobby te stoppen. In veel gevallen kan het gezichtsvermogen met vergrotende hulpmiddelen worden verbeterd. Deze loepglazen en loepenbrillen zijn ook ideaal als u bij minder goede omstandigheden, zoals kunstlicht, zit te werken. Overigens worden vergrotende hulpmiddelen ook veel gebruikt bij medische en technische beroepen. Bij veel werkzaamheden in deze sectoren worden eisen gesteld die het normale menselijke gezichtsvermogen te boven gaan.

Terug naar het overzicht met hobbies

MUZIEK
Bij het bespelen van bepaalde muziekinstrumenten moet men een vreemde nekhouding aannemen en kijkt men als men een bril draagt scheef door het glas. Bovendien moet men zowel het instrument, als het papier, als de dirigent kunnen zien. Ook hierbij geldt dat met name mensen met ouderdomsverziendheid problemen kunnen hebben. Doordat men schuin kijkt, bestaat de kans dat men bij een multifocale bril naast het leesdeel kijkt. Multifocale contactlenzen hebben dit probleem minder omdat ze met de ogen meedraaien. Het nadeel van multifocale contactlenzen is echter wel dat het systeem nog niet bij iedereen werkt. Soms kan monovisie, waarbij in het ene glas of contactlens een sterkte voor veraf zit en in het andere voor dichtbij, een oplossing zijn.

Terug naar het overzicht met hobbies

SKIËN

Hier ziet u een skieër.

In de sneeuw, maar ook op het water en in de bergen, is een goede oogbescherming door middel van een zonnebril geen overbodige luxe. In deze situaties wordt een extra hoeveelheid zonlicht weerkaatst wat niet alleen hinderlijk is, maar zelfs schadelijk voor de ogen. Bij een goede zonnebril zijn de glazen voorzien van een u.v.-filter. Een donker glas zonder u.v.-filter vermindert weliswaar de lichtinval maar leidt er toe dat er juist meer u.v.-straling in het oog komt. Dit komt omdat de pupilopening in het donker groter wordt en de u.v.-straling dus meer kans heeft om binnen te dringen. Skiërs die al een bril dragen kunnen kiezen voor een zonneclip of een zonnebril op sterkte. Sportveren zorgen ervoor dat de bril niet zo gauw afvalt. Sommige zonneglazen hebben nog een extra filter en geven daardoor nog meer contrasten weer. Watersporters kiezen ook vaak voor contactlenzen met een u.v.-blokkering of voor zonnelenzen.

Terug naar het overzicht met hobbies

COMPUTER
Tegenwoordig is een groot aantal mensen niet alleen op het werk, maar ook thuis veelvuldig achter de computer bezig. Als de computer goed is opgesteld, kan de eigen 'normale' bril prima volstaan. Mensen die klachten krijgen, wordt eerst geadviseerd om de ergonomische situatie kritisch onder de loep te nemen. Het is het beste voor de ogen als de bovenkant van het beeldscherm op neushoogte staat, de afstand tot het beeldscherm tenminste een armlengte is, het beeldscherm ietsje is gekanteld en de ellebogen t.o.v. het toetsenbord een hoek van 90 graden vormen.
Daarnaast moet de lichtintensiteit van de achtergrond in harmonie zijn met de lichtintensiteit van het beeldscherm. Het is niet wenselijk om een lichtbron achter je te hebben omdat dit reflecties in het scherm veroorzaakt. Is het niet mogelijk om aan deze voorwaarden te voldoen, dan kan een aparte computerbril ervoor zorgen dat een 'verkeerde' afstand wordt gecompenseerd of er anderszins voor de ogen een rustiger beeld ontstaat. De sterkte en het type glas moeten dan worden afgestemd op de specifieke situatie van de beeldschermwerker. Overigens is het in alle situaties heel belangrijk om één maal in de 5 à 10 minuten over de computer heen te kijken en de ogen te ontspannen. Op die manier wordt zogeheten accommodatiekramp voorkomen.

Terug naar het overzicht met hobbies

EEN OGENBLIKJE RUST
Voor alles geldt dat de ogen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de weer zijn. Gun ze daarom af en toe eens een ogenblikje ontspanning. Zet uw blik op oneindig en kijk even in de verte, dan komen ze tot rust. Het is vooral belangrijk wanneer u lang achtereen intensief met uw ogen bezig bent geweest.

ONTSPANNEN
Vrije tijd is er om te ontspannen. Dat geldt ook voor uw ogen. Met de juiste bril of contactlenzen hoeven ze niet zo hard te werken. Ga daarom eens per jaar naar de opticien of optometrist want beter zien verhoogt de kwaliteit van je vrije tijd.

PROMOTIEMATERIAAL

Hier ziet u een aantal foto's in verband met 'zien'.


Over het thema 'zien en vrije tijd' is een brochure gemaakt, om deze aan te vragen, klik hier.

 

 

Logo van de stichting beter zien.

Bron: "En? Wanneer gaan we naar de opticien?", een uitgave van de Stichting Beter Zien.
Voor meer informatie: Informatiecentrum Beter Zien, Tel: 0031/20-441.66.80
URL: Beterzien


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?