Erectiestoornissen - Erectiestoornissen en cardiovasculaire aandoeningen

Prof. Chr. Brohet
Belgische Cardiologische Liga

De Belgische Cardiologische Liga wil het grote publiek informatie verschaffen over de middelen ter preventie en bestrijding van de complicaties van cardiovasculaire aandoeningen. Er bestaan raakpunten tussen coronaire aandoeningen en erectiestoornissen: de risicofactoren zijn identiek, een erectiestoornis kan een symptoom zijn van een coronaire aandoening, en sommige geneesmiddelen ter behandeling van hartaandoeningen kunnen de normale seksuele functie verstoren.

1. Cardiovasculaire aandoeningen

Atherosclerose, ook aderverkalking genoemd, wordt gekenmerkt door de ophoping van vetten of mineralen in de slagaders. Hierdoor verliest de aderwand zijn elasticiteit, waarvan de meeste mensen de gevolgen ondervinden naarmate zij ouder worden. In sommige gevallen treedt de vernauwing en verharding van de slagaderwand op veel jongere leeftijd op. Deze aandoening kan uiterst levensbedreigende gevolgen hebben: bijv. angina pectoris, myocardinfarct en cerebrovasculair accident.

Mannen bij wie een cardiovasculaire aandoening werd gediagnosticeerd of die met de complicaties van een cardiovasculaire aandoening te kampen hebben, weten misschien niet dat zij ook last kunnen krijgen van erectiestoornissen.

Naar schatting lijden ongeveer 10 tot 20% van de patiënten met een cardiovasculaire aandoening aan een ernstige vorm van erectiestoornis. Dit percentage neemt toe met de leeftijd, en bij mannen van meer dan 50 jaar vormt atherosclerose een van de belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen.

2. Cardiovasculaire aandoeningen, hun negatieve gevolgen en erectiestoornissen

Bij veel mannen met een cardiovasculaire aandoening zijn de slagaders niet meer in staat om voldoende bloed door het lichaam te doen stromen. Bij gebrek aan zuurstof
en voedingsstoffen kan het weefsel van de verschillende organen (bijv. de penis) beschadigd raken; de goede werking van deze organen wordt daardoor belemmerd. Aangezien een erectie slechts tot stand kan komen indien er voldoende bloedtoevoer naar de penis is, kan om het even welk vasculair probleem een erectiestoornis tot gevolg hebben. De aandoeningen van de bloedvaten die als risicofactoren voor een erectiestoornis kunnen worden beschouwd, zijn de volgende:

  • Hypertensie
  • Coronaire aandoeningen
  • Perifere vaatziekten
  • Bekkentrauma's of chirurgische ingrepen ter hoogte van het bekken
  • Hypercholesterolemie

Volgens sommige schattingen zouden erectiestoornissen optreden bij 80% van de mannen met een perifere vaatziekte, 64% van de mannen die door een myocardinfarct werden getroffen, en 57% van de mannen die een coronaire bypass hebben ondergaan.

3. Cardiovasculaire geneesmiddelen en erectiestoornissen

Volgens sommige schattingen zouden 25% van de erectiestoornissen te wijten zijn aan het gebruik van geneesmiddelen ter behandeling van andere verwante klinische aandoeningen. Studies hebben aangetoond dat erectiestoornissen optreden bij 14% van de patiënten behandeld met cholesterolverlagende middelen, 36% van de patiënten behandeld met vaatverwijders en 28% van de patiënten die andere cardiovasculaire geneesmiddelen gebruiken.

Bepaalde diuretica en bètablokkers spelen een rol bij dit probleem. Als een man lijdt aan erectiestoornissen ten gevolge van één van deze geneesmiddelen, kan de arts andere geneesmiddelen voorschrijven die even doeltreffend werken maar minder aanleiding geven tot het ontstaan van erectiestoornissen bij de patiënt.

De meeste gevallen kunnen worden behandeld, of ze nu worden veroorzaakt door cardiovasculaire aandoeningen, geneesmiddelen of één van de andere bovengenoemde aandoeningen. Enkel een arts kan nagaan wat er precies misloopt en een juiste diagnose stellen.

Ga naar volgend artikel: de seksuele activiteit na een infarct

Bron: Gezondheid en preventie vzw


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: