Waar vandaan: Gezond leven > Gezondheid > Schilfertjes

Schilfertjes

Schilfertjes? 't Hoeft niet erg te zijn, om erg vervelend te zijn.
Wat schilfertjes zijn, weet iedereen wel. Heel veel mensen hebben last van die vervelende witte velletjes die van de hoofdhuid op de kleren terechtkomen. Als het jeukt, begin je te krabben...: met als resultaat: nog meer schilfertjes.
Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. In de winter vaker dan in de zomer. En het heeft niets te maken met te weinig hygiëne. Integendeel: wie te veel z'n haar wast met een onaangepaste shampoo kan het ook krijgen.
Wat nu de precieze oorzaak is van die schilfertjes: dat hebben onderzoekers onlangs ontdekt. En eigenlijk was dat per toeval...

Hoe de oorzaak van schilfertjes werd ontdekt.
Nog niet zo lang geleden werd een product ter behandeling van een huidaandoening getest, en wat blijkt?
De testpersonen zijn niet alleen van die huidaandoening verlost, maar wie last had van schilfertjes, is ze ook kwijtgeraakt!
Verder onderzoek, optimaal toegespitst op de schilfertjes zelf, bevestigt de eerste resultaten:
schilfertjes zijn gewoon een "light" versie van hetzelfde probleem. Beide ongemakken hebben dezelfde oorzaak: Pityrosporum ovale.

Schilfertjes zijn een overgevoeligheidsreactie op een gist.
Pityrosporum ovale is een microscopisch kleine gist die bij iedereen op de huid aanwezig is. Tot zover niks aan de hand, dus.
Sommige mensen reageren echter overgevoelig wanneer de gist in grote hoeveelheden voorkomt. Die overgevoeligheid uit zich in een ontsteking met als gevolg: schilfertjes en jeuk.
U vraagt zich natuurlijk af waarom die gist bij sommige mensen méér voorkomt. Dat is de vraag waarop we nog geen sluitend antwoord hebben gevonden, maar het heeft te maken met allerlei factoren (o.a. stress, klimaat, erfelijkheid,...)

Wat kan u doen tegen schilfertjes?
Schilfertjes worden veroorzaakt door grote hoeveelheden Pityrosporum ovale. Wil u er vanaf, dan moet u ervoor zorgen dat die grote hoeveelheden teruggedrongen worden tot het gangbare niveau.
Hoe doet u dat?
Uw apotheker heeft nu een efficiënte oplossing voor u: een shampoo die jeuk en schilfertjes kordaat aanpakt, maar ook schuimt en uw haar mooi houdt als elke andere goede shampoo.
Vraag erom bij uw arts of apotheker.


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: