Waar vandaan: Gezond leven > Gezondheid > Migraine

Migraine

Algemeen
Veel mensen kennen wel iemand die last heeft van 'migraine', maar wat is het nu precies ? Ik zal een aanzet geven. Er zijn meerdere soorten hoofdpijn waarvan de spanningshoofdpijn wel de bekendste is. Migraine komt bij 1-2% van de mannen en bij 2-4% van de vrouwen voor. Bij migraine is er sprake van vaatverwijding van de hersenvaten. De veranderingen in de circulatie zijn waarschijnlijk een gevolg van andere nog onbekende processen. Tijdens de aanval wordt in het bloed een verhoging van de stof serotonine gemeten, later is het juist weer verlaagd. Pas na de aanval worden meer afbraakproducten ervan in de urine gevonden. Dit is waarschijnlijk weer afkomstig van de bloedplaatjes, thrombocyten, die afwijkend verdrag vertonen bij migrainepatiënten. Het is dus nog niet duidelijk waar de oorzaak ligt, wel duidelijk is dat er omgevingsfactoren zijn die invloed hebben op het voorkomen. Bij vrouwen treden vaak aanvallen rond de menstruatie op, na de menopauze verdwijnt migraine vaak van het toneel. Er is een erfelijke factor in het spel.

Symptomen
De International Headache Society heeft wat richtlijnen opgesteld over migraine. Er zijn drie symptoom -complexen typisch voor migraine:

Hoofdpijnaanvallen die 4 tot 72 uur kunnen duren. Migraineaanvallen komen zelden meer dan 6 keer per maand voor. Als een patiënt vaker dan 6 keer hoofdpijn heeft, kan er sprake van zijn dat meerdere soorten hoofdpijn door elkaar spelen. De vaak kloppende pijn verergert met inspanning en zit vaak aan een kant van het hoofd. Bij kinderen kan een migraineaanval wel vaker voorkomen.
Het autonome zenuwstelsel raakt ontregeld. Dit uit zich in klachten van de ingewanden als misselijkheid en braken, diarree en overgevoeligheid voor licht, geluid of geur.
Een aura. komt bij 15% van de patiënten voor. Dit zijn eenzijdige neurologische uitval- of prikkelingsverschijnselen die aan de hoofdpijn voorafgaan. Je merkt het aan visuele stoornissen als sterretjes of donkere plekken zien, doof gevoel of tintelingen in vingers of rond de mond en eenzijdige paresen en spraakstoornissen.
Ongeveer 20% heeft hiernaast ook last van andere klachten als het vasthouden van vocht voor de aanval begint, veranderingen in stemming/gevoel (trek in zoet of chocola). Aanvallen kunnen worden uitgelokt door stress, sommige voedingsmiddelen (chocola) of door medicijnen als de pil.

Complicaties
Deze zijn zeer zeldzaam.

Behandeling
Belangrijk is om migraine te onderscheiden van andere soorten hoofdpijn. Verder zal er met medicijnen kunnen worden geprobeerd het beste middel te vinden. Als aanvallen worden uitgelokt door bijv. het eten van chocola of gebruik van de pil, zal daar ook de oplossing in gezocht kunnen worden. Als de aanvallen vaak voorkomen, kan gedacht worden aan profylaxe met beta-blokkers of pizotifeen. Hierdoor kan het aantal aanvallen afnemen, nadeel is dat deze medicatie dagelijks moet worden geslikt. Bij een aanval kan een anti-emeticum als metoclopramide of domperidon worden gegeven waardoor de misselijkheid verminderd en de maag sneller werkt, na 30 minuten gevolgd door een pijnstiller (1000 mg paracetamol of andere middelen). Een alternatief voor het geval dat pijnstilling niet werkt is ergotamine. Het gevaar is dat men er te veel van gebruikt waardoor juist hoofdpijn kan ontstaan (ergotamine-afhankelijke hoofdpijn). Een andere mogelijkheid is het proberen van sumatriptan, alhoewel nog niet goed duidelijk is of dit beter werkt als ergotamine niet effectief is

Bron: Stichting Care Net


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?