Deel via

Hart en vaatziekten

Inleiding

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor ziekten die te maken hebben met het hart en de bloedsomloop. De belangrijkste aandoeningen in deze groep zijn het hartinfarct, het herseninfarct (hersenbloeding, beroerte) en hoge bloeddruk.

Van de ruim130.000 mensen die jaarlijks in Nederland overlijden sterven er zo'n 50.000 aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Het gaat daarbij om ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Vaak betreft het mensen van middelbare leeftijd. Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen tussen hun 35e en 65e levensjaar een hartinfarct of een beroerte.

De omstandigheden waar hart en bloedvaten zich goed bij voelen bestaan uit een combinatie van gezond eten, genoeg bewegen, niet roken, en zo ontspannen mogelijk door het leven gaan.


Algemeen

Er is een verdeling te maken in ischemische hartziekten en andere hart- en vaatziekten.

Ischemische hartziekten worden gekenmerkt door een belemmering van de bloedtoevoer (ischemie betekent verminderde bloedtoevoer). Een belemmering ontstaat door vaatkramp, trombose (een bloedpropje voorkomt een goede doorbloeding), embolie (een bloedstolsel) of arteriosclerose (slagaderverkalking).

Ischemie van het hart kan onder andere leiden tot hartkramp ofwel ‘angina pectoris’ of een hartinfarct waarbij een stukje van de hartspier afsterft. Wanneer de bloedvaten in de hersenen worden afgesloten kan een ‘cerebro vasculair accident’ (CVA) ontstaan. Een CVA staat in de volksmond bekend als een beroerte.

Een hartinfarct of beroerte leidt meestal niet meteen tot de dood. Maar de kwaliteit van het leven gaat vaak wel achteruit. Men voelt zich niet lekker, durft minder of er zijn bepaalde handicaps ontstaan zoals verlammingen of verlies van spraakvermogen na een beroerte.

Onder de andere hart- en vaatziekten verstaat men: reumatische hartziekten, aangeboren hart- en vaatziekten, en hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk komt het meest voor.

Oorzaken

De belangrijkste risicofactoren voor ischemische hartziekten zijn: een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, roken, onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht enzovoort. De leefstijl van mensen is dus van groot belang voor de conditie van hart- en bloedvaten: eet u te veel of verkeerd, dan slibben uw bloedvaten eerder dicht en moet het hart onnodig hard werken; beweegt u te weinig, dan gaat de conditie van uw hart en vaten achteruit; rookt u, dan krijgen uw hart en vaten niet genoeg zuurstof, waardoor ze minder goed werken.

Roken veroorzaakt ook beschadigingen van de vaatwanden, waardoor ze eerder dichtslibben; stress houdt uw hele lichaam voortdurend in een alarmtoestand en jaagt onder meer de bloeddruk op: een zware belasting voor hart- en bloedvaten.

Behandeling

Hart- en vaatziekten kunnen onder andere operatief worden behandeld. Zeer ingrijpende operaties als een harttransplantatie vinden zonder uitzondering plaats in een academisch ziekenhuis. Voor kleinere ingrepen kan men ook in andere ziekenhuizen terecht.

Voor hartrevalidatie kan men in Nederland terecht in een aantal poliklinieken, revalidatiecentra en ziekenhuizen. Patiënten met een vaataandoening (een ziekte van de slagader of ader) kunnen worden geopereerd in ieder ziekenhuis. Voor de behandeling van trombosepatiënten zijn er overal in Nederland trombosediensten.

 

Bron: Ziekenhuis.nl

Poll

Wanneer dronk je voor het eerst alcohol?