Deel via

Groene staar

Beeld:
Bij glaucoom is er sprake van een verhoogde oogdruk. De hoeveelheid vocht in de voorste oogkamer is te veel in verhouding met de ruimte. De verhouding tussen de aanmaak en afvoer van het kamerwater is gestoord. De normale oogdruk ligt tussen 15 en 22 mm Hg.

Ten gevolge van de hoge druk in de voorste oogkamer ontstaat er druk op de oogzenuw. Zenuwvezels kunnen hierdoor kapot gedrukt worden, waardoor gezichtsvelduitval ontstaat.

De verschijningsvormen van glaucoom zijn divers. Het kan heel snel optreden in de vorm van acuut glaucoom. Dit gaat gepaard met veel pijn en misselijkheid en moet direct behandeld worden, omdat anders veel blijvende schade ontstaat.

Soms bestaat glaucoom al bij de geboorte (men spreekt dan van Buphtalmus) en is al schade aan het oog ontstaan.

In de meeste gevallen heeft glaucoom een geleidelijk verloop. Door de constant hoge oogdruk ontstaat een gezichtsvelduitval (scotoom), aanvankelijk tussen 10 en 20 graden nasaal (aan de neuskant). Zolang deze uitval binnen het binoculaire veld valt en overdekt wordt door een normaal gezichtsveld van het andere oog, bemerkt de patiënt dit niet. De uitval kan dus al even bestaan voordat de persoon dit zelf bemerkt. Het centrale zien blijft meestal het langst gespaard.

Symptomen:

  • gezichtsvelduitval en daarna ook daling van het scherpe zien
  • glaucoom bestaat ook vaak in combinatie met andere (aangeboren) oogaandoeningen, waardoor een complex beeld kan ontstaan

Behandeling:
Met medicijnen wordt geprobeerd de oogdruk te verlagen en laag te houden.

Een operatie kan ervoor zorgen dat de afvoer van kamerwater wordt verbeterd.

Richtlijnen:

  • optimale verlichting toepassen
  • vergroting gebruiken
  • inschakelen van andere zintuigen ter ontlasting van de visus
  

Bron: Swiss

Poll

Wanneer dronk je voor het eerst alcohol?