Deel via

Griep

Hier ziet u een dokter die iemand een inenting geeft

Iedereen kent griep, iedereen heeft het ook al gehad. Maar voor het overgrote deel van de bevolking is griep een aandoening die na een week bedrust vlug vergeten is. Maar voor mensen met een hartaandoening, een longziekte, diabetes en senioren kan griep ernstige verwikkelingen met zich meebrengen.
Naar schatting overlijden jaarlijks heel wat mensen aan deze verwikkelingen (in Nederland zo'n 2000, Vlaamse cijfers zijn nog niet gekend).

Het aantal verwikkelingen en overlijdens ten gevolge van griep kan drastisch verminderd worden. Er bestaat een zeer afdoend en bewezen middel: het griepvaccin.

In optimale omstandigheden biedt het vaccin ongeveer 70% bescherming tegen het oplopen van een griepinfectie.

Doelgroep voor de vaccinatie tegen griep zijn de hierboven reeds genoemde risicopatienten, maar ook mensen die absoluut op hun werk niet gemist kunnen worden.

Heeft u diabetes, een longziekte, lijdt u aan een hartaandoening, bent u onmisbaar op uw werk of bent u senior?

Bespaar u een hoop ellende: Laat u inenten voor november. Raadpleeg uw arts.

Meer informatie over griep

Je krijgt plots hoge koorts. Bij de minste beweging heb je spierpijn. Hoofdpijn verhindert je om geconcentreerd bezig te zijn. Je voelt je lusteloos en ziek. De kans is groot dat je besmet bent met het griepvirus.

Wat is griep of influenza ?
Veel mensen verwarren griep met verkoudheid. Maar alhoewel een aantal symptomen dezelfde zijn, is griep helemaal niet zo onschuldig.
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus.
Je ademt het in via de neus of de mond of krijgt het na direct contact van hand tot hand. Vooral bij niet te koud, vochtig en mistig weer verspreidt dit virus zich snel.
Eén tot drie dagen nadat je ermee in contact kwam, word je plots ziek. Je krijgt rillingen, koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Soms moet je hoesten. Je voelt je lusteloos en moe.

Op dat moment en gedurende een periode van 48 uur is het besmettingsgevaar voor andere personen het grootst.
De koorts en pijn verdwijnen meestal na drie tot vijf dagen. Maar het kan één tot twee weken duren voor je volledig hersteld bent.
Sommige mensen hebben een infectie zonder duidelijke symptomen.

Niet altijd zonder gevaar

Bij sommige mensen veroorzaakt het influenzavirus ook een ontsteking van de luchtwegen (bronchitis). Wanneer de lagere luchtwegen aangetast worden, ontstaat een virale longontsteking. De longen zijn dan beschadigd en extra gevoelig. Je krijgt gemakkelijker een bijbesmetting door bacteriën. Bij deze verwikkelingen neem je het best onmiddellijk contact op met je huisarts.
Een influenza-infectie ondermijnt bovendien de algemene conditie. Vooral senioren en chronisch zieken lopen hierdoor risico's.

Enkel een vaccinatie kan griep voorkomen

Het griepvirus is zeer besmettelijk. Praten met iemand die griep heeft, kan al voldoende zijn om geinfecteerd te worden. Wie veel op drukbezochte plaatsen of in afgesloten ruimten verblijft, heeft veel kans besmet te worden.
Enkel een vaccinatie kan griep voorkomen.
Het griepvaccin bevat stukjes dood virus die genomen worden uit kippenembryo's. Je afweersysteem kan door de vaccinatie antistoffen aanmaken die zich vasthechten aan het virus en het neutraliseren. Op die manier verhoogt je weerstand. Je bent dan ongeveer 6 maanden beschermd wanneer je met het virus in contact komt.
Elk jaar verandert het griepvirus. Daarom moet je je ook elk jaar opnieuw laten inenten. Je doet dat het best in oktober - november vermits griep het meest voorkomt van november tot maart en het vaccin na twee weken werkzaam is. De inspuiting wordt onder de huid (subcutaan) of in het spierweefsel (intramusculair) van de bovenarm toegediend.

Je mag niet gevaccineerd worden

  • wanneer je koorts of een acute infectieziekte (bv. bronchitis) hebt.
  • wanneer je een allergie voor eieren hebt.
  • wanneer je bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kreeg.

Slechts zelden heb je gedurende één of twee dagen last van nevenwerkingen in de vorm van jeuk, een zwelling of pijn bil aanraking op de plaats van de inspuiting of van een warmtegevoel.

Wie moet zich laten vaccineren ?

Iedereen kan overwegen zich tegen griep te laten inenten. Je hebt dan immers 80% kans de komende winter geen griep te krijgen. Als je de ziekte toch krijgt, genees je sneller en treden er minder verwikkelingen op.
Ook zwangere vrouwen kunnen zich zonder gevaar laten vaccineren.
Het griepvaccin wordt sterk aangeraden voor mensen:

  • die ouder zijn dan 60 jaar, vooral als ze in een min of meer gesloten gemeenschap leven (bv. rust- of verzorgingstehuis)
  • met chronische nier-, hart- of longafwijkingen
  • met suikerziekte
  • met een verminderde weerstand (bv. door de behandeling met chemokuren)
  • met steeds terugkerende stafylokokkeninfecties.

Voor personen vanaf 65 jaar en personen die tot de risicogroepen behoren, betaalt het ziekenfonds een deel van de kostprijs terug.

Veel gehoorde misvattigen

Van een griepvaccinatie krijg je griep.
De griepvaccinatie bevat geen levend virus en kan dus geen griep veroorzaken. Het dode virus zet het lichaam wel aan tot het produceren van specifieke antistoffen maar maakt je niet ziek. Indien je kort na een griepvaccinatie toch griep krijgt, ben je waarschijnlijk kort vóór of na de inenting besmet of ben je besmet door een ander virus dan wat verwerkt werd in de vaccinatie.

Je moet je warm aankleden om geen griep te krijgen.
Wanneer je lichaam afkoelt, lijdt het afweersysteem daaronder en ben je vatbaarder voor ziekte. Griep wordt echter veroorzaakt door een virus dat je inademt of via handcontact doorgeeft. Je warm aankleden helpt dus niet om griep te voorkomen.

Je moet alle ramen dicht houden want anders vat je kou.
Met open ramen is het virus minder geconcentreerd aanwezig. Zeker wanneer je met meerdere personen in dezelfde ruimte zit, raak je sneller besmet als je de kamer niet regelmatig verlucht.

Bij de minste symptomen van griep moet je vitamine C nemen.
Geen enkele wetenschappelijke studie kan aantonen dat vitamine C het genezingsproces van griep versnelt. Een dagelijkse evenwichtige en vitaminerijke voeding met voldoende fruit en verse groenten is veel heilzamer dan vitaminepreparaten.

Griep kan je bestrijden met antibiotica.
Griep wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica bestrijden enkel bacteriën. Antibiotica kunnen zinvol zijn bij eventuele verwikkelingen van griep.

Wat kan je zelf doen ?

  • Voor de behandeling van griep bestaat geen enkel geneesmiddel. Alleen rust helpt je er weer bovenop. Je hoeft niet noodzakelijk in bed te blijven, maar grote lichamelijke inspanning kan je beter vermijden.
  • Je slaapt het best in een voldoende verluchte kamer.
  • De symptomen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn kan je eventueel verhelpen met een koortswerend middel of een enkelvoudige pijnstiller op basis van paracetamol.
  • Heb je last van een verstopte neus of van druk op de kaken of oren, dan kan je je neus spoelen met een zoutwateroplossing of neusdruppels gebruiken. Dit doe je beter niet langer dan vijf dagen zonder een arts te raadplegen.
  • Het is belangrijk veel te drinken, zeker wanneer je koorts hebt. Op die manier voorkom je uitdroging.
  • Ook al heb je bij griep meestal niet veel eetlust, toch doe je er goed aan te blijven eten. Zoals steeds verdient een evenwichtige voeding de voorkeur. Sinaasappelsap, groenten en citrusvruchten bevatten veel vitaminen.
  • Het is belangrijk besmetting van anderen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan je door bv. mond en neus te bedekken als je niest en regelmatig je handen te wassen. Het door de arts verplichte ziekteverlof is ook hiervoor belangrijk.

Wanneer raadpleeg je een arts ?

  • Als de koorts op de vierde dag niet gezakt is.
  • Bij veelvuldig hoesten.
  • Wanneer je naast koorts en spierpijn ook andere klachten krijgt.
  • Als je tot de risicogroepen behoort en niet gevaccineerd bent.

Bron: Provincie Antwerpen

Poll

Naar welke van deze Vlaamse provinciehoofdsteden ga je het liefst op uitstap?