Waar vandaan: Gezond leven > Gezondheid > Blaaskanker

Blaaskanker

Anatomie
De blaas, een hol orgaan gelegen in de onderbuik, fungeert als urinereservoir. Twee nauwe leidingen, de urineleiders, voeren de urine van de nieren naar de blaas. Vanuit de blaas wordt de urine afgevoerd via een andere leiding, de urinebuis.

Voorkomen
Blaaskanker komt vooral voor na de leeftijd van 50 jaar en de frequentie ervan neemt toe met de leeftijd. Volgens het NKR werden in 1996 1072 nieuwe gevallen geregistreerd bij mannen en 305 bij vrouwen.

Oorzaken
Er zijn verschillende bevorderende factoren aan te wijzen voor het ontstaan van blaaskanker : meest bekend zijn de invloed van roken en van aromatische aminen, stoffen die vrij veel gebruikt worden in de kleurstof- en rubberindustrie.

Symptomen / vroege opsporing
Het allereerste symptoom van blaaskanker is de aanwezigheid van bloed in de urine (hematurie). Dit is het alarmteken bij uitstek om de geneesheer te raadplegen.
Een jaarlijks urineonderzoek door de arts is dan ook aangewezen vanaf 45 jaar.
In een later stadium gaat de urinelozing gepaard met hevige pijn.

Diagnose

  • het urineonderzoek blijkt het eerste middel voor de vaststelling van blaaskanker
  • is het bloedverlies zeer gering dan kunnen kankercellen microscopisch in de urine worden opgespoord.
  • andere technische onderzoeken zijn : het radiografisch onderzoek van de blaas met contraststof, het onderzoek van de wand van de blaas d.m.v. een sonde voorzien van een optisch systeem (cystoscopie) en de afname van een weefselstukje voor onderzoek in het laboratorium (biopsie).

Behandeling
Blaaskanker wordt heelkundig behandeld, voorafgegaan of gevolgd door chemotherapie, afhankelijk van de uitbreiding van het gezwel.

Vooruitzichten
Bij gezwellen die nog niet doorheen de spierlaag van de blaas zijn gegroeid, kan de genezingskans oplopen tot 80 %. Vandaar ook het belang van een regelmatig urine-onderzoek en van het onmiddellijk raadplegen van de huisarts tij bloed in de urine.

Bron: Vlaamse Liga tegen Kanker

 


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?