Waar vandaan: Gezond leven > Gezondheid > Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker

Anatomie
De baarmoeder bestaat uit het baarmoederlichaam en de baarmoederhals. De baarmoederhals verbindt het baarmoederlichaam met de vagina. Aan het uiteinde van de baarmoederhals bevindt zich de baarmoedermond. Het slijmvlies dat het baarmoederlichaam bekleedt wordt maandelijks bij de menstruatie afgestoten. Ook de baarmoederhals en de baarmoedermond zijn met slijmvlies bekleed, dat echter uit een verschillende soort cellen bestaat. Het overgangsgebied waar beide soorten cellen aan elkaar grenzen is bijzonder kwetsbaar voor allerlei letsels.

Voorkomen
In 1997 registreerde het Vlaams Kankerregistratienetwerk 369 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker. Het behoort daarmee tot de 10 meest voorkomende kankers bij vrouwen. Baarmoederhalskanker begint met een heel klein letsel en evolueert langzaam zonder dat de vrouw het zelf kan opmerken.

Bevorderende factoren

 • Deze kanker wordt vaak veroorzaakt door een virus dat door seksueel contact wordt overgedragen.
 • Iedere vrouw kan baarmoederhalskanker krijgen, maar vooral vrouwen met meerdere partners en vrouwen die roken lopen meer risico.

Vroegtijdig opsporen

Wat is een uitstrijkje ?

 • Het baarmoederhalsuitstrijkje is een gemakkelijk en snel uit te voeren onderzoek dat pijnloos, betrouwbaar en goedkoop is. Reeds lang voor er klachten zijn kan het uitstrijkje de aanwezigheid van kwaadaardige cellen t.h.v. de baarmoederhals opsporen.
 • Met behulp van een houten spateltje wordt tijdens een gynecologisch onderzoek slijmvlies van de baarmoederhals (waarin cellen zitten) afgenomen en uitgestreken opeen glasplaatje. Ditwordt onderzocht onder de microscoop in een gespecialiseerd laboratorium
 • Indien de afname van het slijmvlies goed uitgevoerd wordt, is dit onderzoek uiterst betrouwbaar. Kankercellen kunnen aldus opgespoord worden, evenals bepaalde celveranderingen die de echte kankercel voorafgaan.
 • Deze precancereuse veranderingen gaan meestal maanden tot jaren aan een echte kanker vooraf. Door de trage evolutie kan men deze veranderingen, en baarmoederhalskanker in een beginnend stadium vroeg opsporen.

Hoe vaak ?

 • Een eerste onderzoek gebeurt best vanaf 25 jaar.
 • Daarna wordt best om de drie jaar een controleonderzoek uitgevoerd, tot en met de leeftijd van 64 jaar. Een vrouw die in het verleden regelmatig een uitstrijkje liet nemen en bij wie de laatste uitslagen normaal waren hoeft na 64 jaar dergelijk onderzoek niet meer te ondergaan.

Risicopersonen
Frequenter onderzoek is aangewezen bij vrouwen die veelvuldig van partner wisselen en vrouwen bij wie een ontsteking werd vastgesteld.

Wie voert het uitstrijkje uit ?
De huisarts of de gynecoloog zijn bevoegd en uitgerust om dit onderzoek uit te voeren en door te sturen naar een aangewezen laboratorium.

Symptomen
Een mogelijk alarmsignaal kan bestaan in abnormaal bloedverlies tussen de menstruaties in, maar ook na intiem contact en na de menopauze.

Diagnose
Zelfs indien het uitstrijkje verdacht is op kwaadaardigheid, zal de gynecoloog eerst een stukje weefsel van de baarmoederhals afnemen. Dit noemt men een biopsie, een pijnloos onderzoek. Dit weefselstukje wordt onder de microscoop onderzocht door de anatomopatholoog. Dan pas kan men met zekerheid weten in welke graad de baarmoederhals is aangetast. Op het ogenblik van de biopsie kan de gynecoloog de baarmoederhals nauwkeurig bekijken met een sterk vergrotende loupe of colposcoop.
Indien de ziekte zich niet beperkt tot het voorstadium, zal men door verdere onderzoeken nagaan hoe uitgebreid het gezwel is.

Behandeling
De behandeling verschilt naargelang de uitgebreidheid van het letsel, met name een "in situ" baarmoederhalskanker (zeer gelocaliseerd) of een meer uitgebreide tumor.

VOORSTADIUM OF 'IN SITU'

 • electrotherapie: vernietigen van de aangetaste zone d.m.v. electrocoagulatie
 • cryotherapie: vernietigen d.m.v. bevriezing
 • lasertherapie: vernietigen d.m.v. laserstralen
 • conisatie: kleine operatie waarbij het stukje met aangetast weefsel onder verdoving uit de baarmoederhals wordt weggenomen.

BAARMOEDERHALSKANKER

 • heelkunde
 • bestraling: inwendige en/of uitwendige bestraling van het bekken.
 • mogelijk chemotherapie

Vooruitzichten
Baarmoederhalskanker is een traag groeiende kanker. De genezingskansen liggen hoog indien hij tijdig wordt vastgesteld. Daarbij beschikken we over een uitstekende opsporingsmethode zodat baarmoederhalskanker eigenlijk niet meer zou hoeven voor te komen.

Bron: Vlaamse Liga tegen Kanker


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?