Waar vandaan: Gezond leven > Gezondheid > Allergie

Allergie

Snotter je voortdurend als bepaalde bomen of struiken in bloei staan? Kan je onmogelijk het gras afrijden zonder tranende ogen? Heb je steeds jeuk als je in de buurt komt van een kat of krijg je maag- en darmklachten na het eten van bepaalde soorten groenten en fruit? Dan is de kans groot dat je last hebt van een allergie.

Wat is allergie ?

Het immuunsysteem beschermt ie tegen lichaamsvreemde stoffen die ongewenst of mogelijk schadelijk zijn. Maar soms raakt het immuunsysteem ontregeld en reageert het op onschadelijke stoffen. Deze in principe onschuldige stoffen heten allergenen. Bij een eerste contact met een allergeen, reageert het lichaam niet. Pas bij volgend contact treedt er een allergische reactie op.
Wanneer twee allergenen qua structuur sterk op elkaar lijken, kan het immuunsysteem ze soms niet van elkaar onderscheiden. Daarom heb je soms last van verschillende allergieën, bv. berkenpollen en appels, huisstofmijt en garnalen.
Dit is kruisovergevoeligheid.
Je kan ook overgevoelig reageren op een bepaalde stof (bv. kleurstof of bewaarmiddel) zonder dat je immuunsysteem daarbij betrokken is. Dat heet pseudo-allergie. De klachten lijken op een allergische reactie.

Hoe krijg je een allergie ?

Hoe je allergie krijgt, is nog niet duidelijk. Sommigen denken dat het een fout van de natuur is : het immuunsysteem denkt ten onrechte dat het met een gevaarlijk virus of bacterie te maken heeft en reageert. Anderen denken dat het immuunsysteem van allergische mensen een bepaalde functie mist waardoor het niet juist reageert.
Je wordt niet met allergie geboren, maar er is wel een erfelijke aanleg. Je erft niet de allergie voor een bepaalde stof, maar het risico dat je allergisch wordt. Elk kind heeft gemiddeld 10 % kans om een allergie te ontwikkelen. Is er een broertje of zusje met allergie, dan is die kans 20 %. Heeft één van beide ouders allergie, dan is de kans 40 %, bij beide ouders met allergie is de kans 60 %.

Hoe stelt je arts de diagnose ?

 • In een uitgebreid gesprek vraagt hij/zij naar allergie in je familie, naar je woonomgeving (bomen, planten, ...), voedingsgewoonten, geneesmiddelengebruik, huisdieren, wanneer je last krijgt van allergie, op welke manier zich dat toont, ...
 • Bij een huidtest brengt de arts een druppel van het allergeen op de huid en doorprikt die daarna zodat het allergeen in de huid dringt. Soms spuit de arts een kleine hoeveelheid van de mogelijke allergenen in in je rug of in de binnenkant van je onderarm. Na 20 minuten ken je de uitslag. Een zwelling, roodheid en jeuk betekenen dat je allergisch reageert op het gebruikte allergeen.
 • Bij contactallergie doet de arts een plakproef. Je krijgt pleisters met de te onderzoeken stof op de huid geplakt. Na twee dagen worden die verwijderd en wordt het resultaat bekeken.
 • Via bloedtesten meet de arts de dosering van antistoffen in het bloed.
 • Als bloed- en huidtesten geen eenduidige uitslag bieden, kan de arts een provocatietest overwegen. Hij/zij brengt het lichaamsdeel waarin de klachten zich voordoen in aanraking met het vermoedelijke allergeen en roept zo een allergische reactie op.

Hoe behandelt je arts allergie ?

Allergie genezen kan niet, symptomen bestrijden wel. De basisbehandeling is het trachten verhinderen van contact met het allergeen. Dat is echter niet altijd mogelijk. Kom je toch in contact met het allergeen dan zijn er geneesmiddelen om de klachten te verminderen. Zij bestrijden de oorzaak echter niet. In sommige gevallen zal de arts een hyposensibilisatie voorstellen. Het allergeen wordt onder de huid ingebracht in steeds grotere dosis. Het lichaam maakt vervolgens antistoffen aan zodat er een minder hevige reactie volgt als je weer spontaan in contact komt met het allergeen. Zo'n kuur duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar. Je bent dan minder gevoelig voor het allergeen, maar je bent niet altijd volledig genezen.

Kan je allergie voorkomen ?

Er bestaan geen geneesmiddelen die allergie kunnen voorkomen. Heb je last van pollenallergie, dan kan je arts je aanraden om vóór de start van het pollenseizoen geneesmiddelen te nemen om de ernst van de reactie te verminderen. Maar geneesmiddelen nemen als je (nog) niet allergisch bent, is niet aangewezen. Bij baby's is het misschien wel mogelijk allergie te voorkomen. Koemelkeiwit is één van de eerste eiwitten waarmee kinderen in aanraking komen. Daarom wordt aangeraden - zeker bij baby's met groter risico - zo lang mogelijk borstvoeding te geven en je eigen inname van melk- en kaasproducten tijdens die periode te beperken. Minstens 6 maanden borstvoeding biedt de beste bescherming. Je kan ook hypo-allergische flessenvoeding gebruiken.

Soorten allergie

1. Hooikoorts
Hooikoorts is het gevolg van het inademen van stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen of kruidachtige planten. De hooikoortsperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren. De pollen van bomen zoals berk, eik, haagbeuk, hazelaar en els ontwikkelen zich tussen februari en mei, terwijl graspollen hun piek bereiken tussen mei en juli. Sommige kruidachtige planten zoals paardebloem, madelief, weegbree en zuring verspreiden hun pollen vooral in de zomer en in het begin van de herfst.
Symptomen : niezen en hoesten, loopneus, benauwdheid, jeukende en tranende ogen, huiduitslag, lusteloosheid, soms astma

Tips

 • Beperk contact met pollen door ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden, zeker op zonnige, warme en droge dagen.
 • Kies voor een vakantie aan het strand of in de bergen waar de concentraties pollen het laagst zijn.
 • Zet geen takken van bomen of struiken waar je allergisch voor bent in huis.
 • Hou ramen en dak van je auto gesloten.
 • Volg de nieuwsberichten over de pollenconcentratie in de lucht.

2. Huisstofmijt
De huisstofmijt is een zeer klein diertje dat vooral leeft in een warme, vochtige omgeving en zich voedt met huidschilfers. Matrassen, kussens en vloerbedekking zijn favoriete plaatsen. Huisstofmijten komen het hele jaar voor maar hun aantal neemt toe in de herfst. Sommige mensen reageren allergisch op de uitwerpselen van de huisstofmijt.
Symptomen : neus- en oogklachten, astma, soms eczeem

Tips

 • Beperk je klachten door beddengoed regelmatig te luchten, je matras minimaal één keer per week te stofzuigen, je bed niet direct op te maken na het opstaan.
 • Kies zoveel mogelijk voor synthetische producten.
 • Vervang tapijt door tegels, vinyl of parket en poets vaak met een natte doek.
 • Zorg voor een goede ventilatie in douche en keuken.
 • Vermijd stofhaarden zoals gedroogde bloemen.

3. (Huis)dierenallergie
(Huis)dieren hebben verschillende mogelijke allergenen : huidschilfers, urine, speeksel en uitwerpselen. De allergenen worden ingeademd en veroorzaken zo problemen. (Huis)dierenallergie bestaat vooral voor katten en honden maar ook voor paarden, koeien, cavia's en konijnen, duiven, kanaries, papegaaien en parkieten.
Symptomen : loopneus, tranende ogen, nies- en hoestbuien, verstopte neus, rode en gezwollen huid, hoesten, benauwdheid met piepende ademhaling, astma en soms eczeem. Meestal beginnen de problemen binnen een half uur na het contact met een dier. Sommige mensen krijgen pas 24 uur later klachten.

Tips

 • Verwijder het dier dat de reactie opwekt.
 • Maak alles waarin nog haren of huidschilfers van het dier kunnen zitten grondig schoon.

4. Voedselallergie
90% van alle voedselallergie is gericht tegen eiwitten in koemelk, sojabonen, pinda's, noten, vis, schaalen schelpdieren en eieren. Je kan ook allergisch reageren na het eten van bepaalde groenten- en fruitsoorten (spinazie, selderij, kervel, kersen, abrikozen, perziken, appels, peren, aardbeien). Symptomen : jeuk en zwellingen in de mond, overgeven, diarree en kramp, jeukende huid of zwellingen (oedeem), loopneus, verstopte neus, astma

Tips

• Soms helpt het om bepaalde vruchten of groenten te koken.
• Lees de verpakking van voedingsmiddelen en klaargemaakte gerechten.
• Vraag raad aan een diëtist. Deze helpt je verborgen allergenen op te sporen en geeft je tips voor een volwaardige voeding zonder allergenen.

5. Insectenallergie
Een bijen- of wespensteek veroorzaakt bij vrijwel iedereen een rood buitje en jeukende huid. Maar sommige mensen reageren extreem. Symptomen : ongeveer 15 minuten na de steek ontstaan rode jeukende buitjes over het hele lichaam en zwellen lippen en ogen op. Ook in de hals kunnen zwellingen ontstaan waardoor je moeilijk ademt. Sommige mensen moeten overgeven of hebben hevige diarree. In extreme gevallen daalt de bloeddruk en ontstaan hartritmestoornissen. Dit is een anafylactische shock.

Tips

 • Vermijd holle boomstammen en houtstapels en loop niet blootsvoets in het gras.
 • Eet of drink buiten geen zoete producten.
 • Wees matig met parfums.
 • Hou een noodset met een automatische injectiespuit binnen je bereik.
 • Verwittig je omgeving.

6. Contactallergie
Contactallergie merk je aan huidklachten na het contact met bepaalde stoffen zoals latex, nikkel, chroom, geurstoffen, conserveermiddelen in bv. cosmetica, lijm, planten, chemicaliën in haarverf, leren kleding.
Symptomen : jeuk, roodheid, blaasjes, kleine knobbeltjes, schilferige huid, korsten en zwellingen. Deze kunnen direct na het contact optreden maar ook tot drie dagen erna.

Tips

 • Tracht de stoffen zoveel mogelijk te vermijden.
 • Wees alert voor producten waarin ze verborgen zitten.

7. Zonne-allergie
Zonne-allergie ontstaat door zonlicht op de huid. Ook een korte periode in de zon kan klachten geven. Bepaalde geneesmiddelen of cosmetica kunnen je opeens overgevoelig maken voor de zon terwijl je vroeger nergens last van had.
Symptomen : jeukende huid met knobbeltjes of blaasjes. Meestal komen de klachten na 1 tot 5 dagen.

Tips

 • Laat je huid langzaam wennen aan de zon.
 • Breng regelmatig een zonnecrème met hoge beschermingsfactor aan en trek beschermende kledij aan.
 • Lees de bijsluiter van de geneesmiddelen die je gebruikt.
 • Praat erover met je arts.

8. Geneesmiddelenallergie
Elk geneesmiddel kan een allergische reactie veroorzaken. Bij sommige geneesmiddelen komt ze vaker voor, bv. antibiotica en vooral penicilline, aspirine en niet-stern dale ontstekingsremmers, spierontspanners, verdovingsmiddelen, contrastproducten voor het maken van radiografieën, sommige hormonen, sommige middelen tegen hoge bloeddruk, sommige vaccins.
Soms reageer je tegen toegevoegde stoffen (bv. kleurstof). Dit is een pseudo-allergische reactie. Je bent dan niet allergisch voor het geneesmiddel zelf maar moet wel de toedieningsvorm waaraan de stoffen zijn toegevoegd vermijden.
Symptomen : huiduitslag, netelroos, oedeem, ontstekingen, astma, ontsteking van het neusslijmvlies

Tips:

 • Bespreek met je huisarts of er alternatieven zijn voor het geneesmiddel waarvoor je allergisch bent.
 • Bewaar bij je identiteitskaart een kaartje met de geneesmiddelen waarvoor je allergisch bent.
 • Vermeld je allergie bij elk medisch onderzoek.

Bron: Christelijke Mutualiteiten, "Allergie", Info en tips.

 


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?