Waar vandaan: Geld & Werk > Pensioen > Pensioen: gebaseerd op solidariteit

Pensioen: gebaseerd op solidariteit

Pensioen solidariteitTijdens onze actieve loopbaan betalen we, via inhoudingen op ons beroepsinkomen, onder meer bijdragen waarmee de uitbetaling van de wettelijke pensioenen wordt gefinancierd. Deze bijdragen worden berekend over ons totale inkomen, terwijl de pensioenuitkeringen die we later zullen krijgen, geplafonneerd zijn.

Op die manier vormt het wettelijk pensioen in ons land een middel tot solidariteit. Solidariteit tussen de senioren zelf, zodat extreme verschillen tussen inkomens worden afgevlakt. Maar ook solidariteit tussen de generaties, want de pensioenen van vandaag worden betaald met de bijdragen van de huidige actieve bevolking. We spreken daarom van een repartitiestelsel.

Het begrip pensioen omvat meer dan alleen het wettelijk pensioen dat door de overheid wordt uitgekeerd. Velen komen ook in aanmerking voor een zogenaamd aanvullend pensioen, gefinancierd door hun werkgever en/of door henzelf. Werkgevers kunnen hun werknemers een extra pensioen aanbieden in de vorm van een pensioenfonds, een groepsverzekering of een individuele pensioentoezegging. Ondernemers kunnen hetzelfde doen via hun eigen vennootschap. Zelfstandigen kunnen een aanvullend pensioen vergaren via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAP).
Individueel kunnen we dan weer aan pensioensparen doen of een levensverzekering aangaan.

Uw pensioen/uw aanvullend inkomen

 

Wettelijk pensioen

  • Rustpensioen
  • Overlevingspensioen
  • Inkomensgarantie voor ouderen

Extralegaal pensioen

  • Pensioenfonds
  • Groepsverzekering
  • Individuele pensioentoezegging
  • Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Aanvullend pensioen

  • Pensioensparen
  • Individuele levensverzekering
  • Langetermijnsparen

 

Niet alle landen hebben gekozen voor een systeem van uitsluitend repartitie. In Nederland, Frankrijk, Denemarken en Zwitserland bijvoorbeeld ligt de klemtoon eveneens op pensioenfondsen en levensverzekeraars. Het wettelijk pensioen wordt daar beschouwd als een basisinkomen in plaats van een vervangingsinkomen.

De inwoners van deze landen betalen bijdragen die hun hele loopbaan lang rente of een meerwaarde opleveren, zodat zij bij hun pensionering een rente krijgen uitgekeerd als rechtstreekse return voor hun bijdragen.

 

Aanvullend pensioen internationaal

 

Land

Bevolkingspercentage gedekt door 2e pijler

Zwitserland
Frankrijk
Nederland
Denemarken
België

100%
90%
90%
90%
60%

Bron: EU en OESO.

In ons land is het wettelijk pensioen een echte vervanging voor het inkomen. De vraag is of deze inkomensvervangende pensioenen betaalbaar blijven. De pensioenmaatregelen van de regering Di Rupo 1 bewijzen eens te meer dat het om een acute vraag gaat.

 
Aanvullende pensioenen in België

 

 

Aantal aangeslotenen

Reserves
(eind 2010, in miljard euro)

Pensioenfondsen
Groepsverzekering

858 074 (eind 2010)
2 204 126 (2009)

16
46,4

 

 

 

Pensioenspaarfondsen
Pensioenspaarverzekeringen

1 350 000
1 360 000

12
9

Bron: EU en OESO.

Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be