Waar vandaan: Geld & Werk > Pensioen > Berekening wettelijk pensioen voor zelfstandigen

Berekening wettelijk pensioen voor zelfstandigen

Ook voor zelfstandigen wordt het bedrag van het wettelijk pensioen berekend op basis van:

  • de loopbaan,
  • het beroepsinkomen,
  • de gezinssituatie.
Berekening pensioen pensioensberekeningUw loopbaan

U geniet pensioenrechten voor maximaal 45 loopbaanjaren. In de pensioenmaatregelen van de regering Di Rupo 1 is opgenomen dat extra loopbaanjaren in de toekomst wel in aanmerking zullen komen voor de berekening van het pensioen. Zodra dat concreet is uitgewerkt, zal dat uiteraard een weerslag hebben op de berekening zoals ze hier verder wordt geschetst. De regering wil trouwens ook de manier waarop een gemengde loopbaan wordt berekend aanpassen. Momenteel worden eerst de jaren als ambtenaar, dan die als werknemer en tenslotte die als zelfstandige genomen. Dat is niet altijd de meest voordelige berekening. In de toekomst zouden de meest voordelige jaren voorrang genieten.

Het jaar waarin uw pensioen ingaat, wordt niet meegerekend voor de loopbaanperiode. Onder bepaalde voorwaarden worden de volgende periodes (de gelijkgestelde periodes) wél meegeteld bij het berekenen van de beroepsloopbaan:

  • militaire dienst of burgerdienst,
  • ziekte of invaliditeit,
  • periodes van arbeidsongeschiktheid van minstens 66% ten gevolge van een arbeidsongeval of een beroepsziekte,
  • geregulariseerde studieperiodes.

Als u meer dan 45 jaar hebt gewerkt, worden de minst voordelige jaren bij de berekening van uw pensioen geschrapt. Deze beperking op het maximale aantal loopbaanjaren dat bij de berekening van uw pensioen wordt meegerekend, geldt ook als u bijvoorbeeld als ambtenaar en tegelijkertijd als zelfstandige hebt gewerkt.

Jozef (65) gaat dit jaar met pensioen en heeft een volledige loopbaan van 45 jaar als ambtenaar achter de rug. Tijdens die periode werkte hij bovendien 20 jaar als zelfstandig landmeter-expert. Voor de berekening van zijn pensioen zal alleen rekening worden gehouden met zijn 45 beroepsloopbaanjaren als ambtenaar, want die zijn het voordeligst. Dat betekent wel dat hij voor de bijdragen die hij als zelfstandige heeft betaald, geen enkele tegenprestatie krijgt.

Berekening zelfstandigen pensioenZelfstandigen met minstens tweederde van een volledige loopbaan in hoofdberoep hebben recht op een pensioenbijslag. Wie een kortere loopbaan heeft, kan eventueel extra loopbaanjaren krijgen.

 

Uw bedrijfsinkomsten en uw gezinssituatie

Voor elk jaar van uw loopbaan wordt een bepaald bedrag genomen. Voor zelfstandigen wordt voor de jaren vóór 1984 een forfaitair bedrag per jaar genomen dat voor iedereen hetzelfde is. Voor de jaren daarna worden de reële inkomsten genomen. Voor de gelijkgestelde periodes is dit een fictief inkomen.

Het inkomen waarmee rekening zal worden gehouden in de pensioenberekening, wordt beperkt tot een bepaald maximumbedrag. Voor 2012 bedraagt dat bijvoorbeeld 54 398,06 euro. Is uw inkomen hoger dan dit bedrag, dan wordt met het gedeelte boven dit plafond geen rekening gehouden bij de berekening van uw pensioen.

Al deze jaarbedragen worden telkens gedeeld door 45. Van al deze bedragen krijgt u een bepaald percentage toegekend, afhankelijk van uw gezinssituatie.

Als u in aanmerking komt voor een gezinspensioen, wordt 75% van elk jaarbedrag genomen. Een gezinspensioen krijgt u wanneer u gehuwd bent en u uw partner ten laste hebt.

In andere gevallen krijgt u een alleenstaandenpensioen, waarvoor het percentage 60% bedraagt. Het is goed mogelijk dat twee gehuwde partners elk een alleenstaandenpensioen krijgen.

De tot deze percentages herleide jaarbedragen worden samengeteld en die som vormt uw jaarpensioen.

Minima en vakantiegeld

Voor een volledige loopbaan als zelfstandige mag het rustpensioen niet onder een bepaald bedrag zakken. Dat bedrag wordt regelmatig gewijzigd en bedraagt 1 027,28 euro per maand voor een alleenstaandenpensioen en 1 336,54 euro per maand voor een gezinspensioen (bedragen per 01/02/2012). U komt in aanmerking voor dit minimum bij minimaal tweederde van een volledige loopbaan - het bedrag wordt dan wel omgerekend naar het aantal loopbaanjaren.

Voor de berekening van de tweederde loopbaan tellen vanaf 1 januari 1990 bij een gemengde loopbaan (bv. als zelfstandige en als werknemer) ook de jaren als werknemer mee. Wel wordt het pensioen slechts aangevuld tot het bedrag van de inkomensgarantie voor ouderen.

Martin heeft 30 loopbaanjaren als zelfstandige en krijgt een alleenstaandenpensioen. Zijn pensioen komt bij de gewone berekening uit op 328,46 euro. Hij kan daardoor aanspraak maken op het wettelijke minimum, in dit geval: 1 027,28 x 30/45 = 684,85 euro.

Slechts een kleine groep zelfstandigen heeft recht op vakantiegeld.

De 5 stappen voor de berekening van uw pensioen kort samengevat:

 

Stap 1

Tel uw aantal loopbaanjaren.

Stap 2

Neem uw forfaits en uw bedrijfsinkomsten voor elk loopbaanjaar en het fictieve inkomen voor de gelijkgestelde periodes.

Stap 3

Deel deze inkomens door 45.

Stap 4

Neem van deze bedragen telkens 75% (gezinspensioen) of 60% (alleenstaandenpensioen).

Stap 5

Tel deze bedragen samen en u hebt uw brutojaarpensioen. Dit kan eventueel worden verhoogd door toepassing van het minimumpensioen.

 

Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be