Testament versus schenking: Wat is een schenking?

Testament versus schenking successierechten successieEr zijn 4 belangrijke verschillen tussen een schenking en het testament.

  1. Je moet leven
    Voor een schenking moet je in leven zijn, je moet dit zelf vrijwillig doen. Een testament heeft enkel uitwerking nadat je overleden bent.
     
  2. Aanvaarden of niet.
    Een schenking is een wederkerige rechtshandeling: de schenking moet steeds aanvaard worden door degene die ze ontvangt. Bijgevolg is er slechts een schenking indien ze aanvaard wordt.
    Als begunstigde van een testament kan je de nalatenschap wel "verwerpen" als je vermoedt dat er meer schulden dan baten zijn. Je kan de nalatenschap ook aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving, die meestal ook door een notaris wordt opgemaakt. Als erfgenaam heb je 3 maanden en 40 dagen om een inventaris van de schulden en baten te laten opmaken en om te beslissen of je al dan niet de erfenis aanvaardt.
     
  3. Onmiddellijke overdracht van eigendom
    Een schenking heeft dadelijke uitwerking. Dit betekent dat het geschonken goed onmiddelijk wordt overgedragen en eigendom wordt van de "begunstigde".De schenker is vanaf dat ogenblik geen eigenaar meer.
    Dat is dus anders bij het testament. Hier gebeurt de overdracht van goederen slechts bij het openvallen van de nalatenschap en dus slechts bij het overlijden van de testator (d.i. degene die het testament heeft opgemaakt)Zolang deze laatste in leven is, blijft hij eigenaar van de betrokken goederen.
     
  4. Niet ongedaan te maken
    Een testament kan je op elk moment veranderen of "herroepen. Bij een schenking is dit niet mogelijk. Gegeven is gegeven. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen mogelijk: indien er bij de schenking een "terugkeerbeding" is of er een bepaalde "last" is gekoppeld aan de schenking.