Waar vandaan: Culinair > Winnaars > Winnaars wokgerechten

Winnaars wokgerechten

Winnaars wokgerechten :

osteo6 Wok van kruidige finettes en scampi met prei en sojascheuten
osteo6 Finettes met scampi, sojascheuten, pijpajuintjes en prei
osteo6
Finettes met prei en taugé

1/ Wok van kruidige finettes en scampi met prei en sojascheuten - Steven Verdickt

Ingrediënten:
- 3 Preistokken
- Sojascheuten +/- 250gr
- Finettes (magere varkensreepjes) 300 gr.
- Scampi's (mag een kleinere soort zijn) 300 gr.
- ui
- look soja
- wokolie
- kokosmelk
- kruidenkaas ( boursin, ev. boursin cuisine look en tuinkruiden)
- kippekruiden
- lookpoeder
- satékruiden
- Pasta om bij te serveren bv. mie

Voorbereiding
- prei over de lengte in 4 snijden en vervolgens in heel fijne stukjes hakken
- finettes kruiden met saté kruiden
- kokosmelk al wat mengen met de kruidenkaas
- look heel fijn snijden
- ui fijnhakken

Bereiding
- wokolie verhitten in de pan
- scampi's toevoegen en al wokkend even goed aanbakken en kruiden met wat kippekruiden en lookpoeder
- scampi's even overgieten in een kommetje
- Klein scheutje wokolie terug toevoegen en verhitten
- Finettes aanbakken
- Na korte tijd de prei toevoegen
- Scampi's terug toevoegen
- Sojascheuten en ui toevoegen
- snel look toevoegen en kort even verder wokken
- kort nadien gemengde kokosmelk toevoegen
- even laten doorwarmen en klaar!

Serveren met mie
Smakelijk!


2/ Finettes met scampi, sojascheuten, pijpajuintjes en prei - Annemieke Dubois

Benodigdheden voor 4 personen:
- 400 gr finettes
- 1 bosje pijpajuintjes
- 50 gr sojascheuten
- 1 prei
- 12 scampi
- 1 eetlepel curry
- 1 eetlepel kokos
- olijfolie
- wat koriander
- 4 eetlepels oystersaus
- 24 peultjes
- 2 eetlepels balsamico-azijn
 
Bereiding:
Meng de finettes en scampi met de oystersaus, curry, kokos en balsamico-azijn
Wok de blokjes samen met de scampi en voeg er achtereenvolgens de sojascheuten, pijpajuintjes en en prei peultjes aan toe
Schik op een bord met de koriander
Smakelijk!!
 

3/ Finettes met prei en taugé - Kaline De La Porte

Voor 4 personen:
- 400 gr basmatirijst
- 600 gr. Finettes
- het wit van een prei
- 1 wortel
- een rode paprika
- 400 gr verse taugé
- ketjap manis (zoete sojasaus)
- Vandemoortele Delicatesse Wokolie
- 1 rood pepertje
- 1 soeplepel verse gember, fijngehakt
- 1 citroen
- 1 klein blikje kokosmelk
- 1 koffielepel ras el hanout
- 1 koffielepel zachte curry
- verse bladpeterselie (of verse koriander)
- 1 soeplepel geroosterde sesamzaadjes
- pezo

Bereiding:
Maak van een flinke scheut ketjap, een scheutje sesamolie, de gehakte gember, 1 rood pepertje, (klein gesneden en zaadjes uithalen) 1 teen knoflook, (geperst of fijngehakt) pezo en het sap van een halve citroen een marinade in een diepe kom, en leg de finettes er in.
Kook, of beter nog stoom de rijst gaar. (de rijst in een even groot volume gezouten water opzetten).
Snij de wortel en de prei in fijne reepjes en leg even apart..
Ook de paprika ontvellen en in kleine reepjes snijden.
Was de taugé en laat uitlekken.
Als dat allemaal gedaan is haal je de Finettes uit de marinade en dep ze droog. Hou de marinade bij.
Zet de wok op een hoog vuur en doe er een flinke geut wokolie (Vandemoortele Delicatesse Wokolie) in.
Roerbak de finettes in twee minuutjes gaar. Leg op een bord en hou warm onder een stuk alu-folie.
Gooi de worteltjes in de wok, dan de paprika en daarna de prei en laat even beetgaar worden. (5 minuutjes)
Voeg de taugé toe en laat héél even mee warmen.
Voeg de finettes er terug bij,  kruid met de curry en ras el hanout en blus af met de kokosmelk.
Eventueel een beetje marinade toevoegen.
Even proeven en eventueel bijkruiden.
Schik (met een ijsschepper) drie bolletjes rijst op een bord , serveer de finettes met de groentjes er naast, versier met een blaadje peterselie en strooi er wat geroosterde sesamzaadjes over.
Een Dôle Blanche "Le Pichet" of een Chergui rosé past er heerlijk bij.

Smakelijk en santé!

Vitelma print


 

Bron: wedstrijd aangeboden door Vitelma