Waar vandaan: Culinair > Winnaars > Winnaars Vruchten

Winnaars Vruchten

Winnaars Vruchten :

osteo6 Eendenfilet met perzik
osteo6 Ananassurprise van Cuba
osteo6 Salade van gegrilde peer

1/ Eendenfilet met perzik (voor 4 personen) - Nele Vanderbist

Benodigdheden:
800 gram eendenfilet
4 rijpe perziken
1 appelsien
1 halve citroen
1 eetlepel honing
1 theelepel rode peper
bloemsuiker
zout
peper

Bereidingswijze:
Ontvet de eendenfilets, maar laat er nog een randje vet aan. Strooi er zout en peper over. Verhit een weinig boter in een pan en bak de eendenfilets bruin. Doe ze dan 12 minuten in een  voorverwarmde oven op 250°C.

Ontvel de 4 perziken, haal de steen er uit.  Snijd 3 perziken elk in ongeveer 8 à 10 stukjes.
Hou één perzik opzij voor de saus.
Vet een bakplaat in met olijfolie en leg er de stukken perzik op. Overstrooi ze met bloemsuiker en bak ze ongeveer 8 minuten in de oven aan 250°C.

De saus:
Pers een appelsien uit en een halve citroen.
Maal één perzik fijn met een mixer.
Meng de perzikmoes met het sap van de appelsien, het sap van de halve citroen, 1 eetlepel honing, 1 theelepel rode peper en peper en zout. Giet eventueel ook het braadvocht bij van de eendenfilet.

Snijd de eendenfilets in plakjes, leg er de perziken bij en dien het op met kroketten.

 

2/ Ananassurprise van Cuba - Kaline De La Porte

Benodigdheden:
250 ml slagroom
250 gr mascarpone
6 eetlepels bloemsuiker
1 ananas of een grote bokaal ananasschijven
50 gr boter
50 gr suiker
Een flink borrelglas witte (Cubaanse) rum
Een reep bittere chocolade

Bereidingswijze:
Maak in een maatbeker van minstens ½ liter een mengeling van 250 gr mascarpone en 200 gr room en voeg een scheut witte rum toe en de bloemsuiker. Roer tot een gladde massa (1/2 liter) en giet door een fijne puntzeef in de isi gourmet whip. Draai een gaspatroon erop en leg de espuma minstens een paar uur koud. (liefst een nacht)

De ananas met een scherp mes schillen en in dikke schijven snijden (of een bokaal ananas gebruiken).

De ananas in een steelpan verwarmen samen met de boter, de suiker en de rum.
Na een paar minuutjes de ananas er uithalen en laten afkoelen terwijl de saus een beetje inkookt.

De saus in een diep bord dresseren, een lauwe ananasschijf er op leggen, een flinke toef espuma opspuiten en versieren met schilfers chocolade.
Je kan de espuma eventueel vervangen door slagroom met een scheutje rum door.

 

3/ Salade van gegrilde peer (voor 2 personen) - Christine Piens

Benodigdheden:
1 rijpe peer
4 sneetjes prosciutto (Italiaanse gezouten ham)
1 bosje rucola
1 bol mozzarella
1 tas walnoten
peper, zout
olijfolie
balsamico azijn.

Bereidingswijze:
Schil de peer en snij in dunne plakjes.
Grill de plakjes even in een hete grillpan.
Bak of grill de sneetjes prosciutto tot ze krokant zijn (zoals spek).
Snij de mozzarella in plakjes.
Meng de walnoten, 1 eetlepel balsamico azijn en 2 eetlepels olijfolie doorheen de rucola.
Voeg er de plakjes mozzarella aan toe.
Kruid met peper en zout.

Leg wat mozzarellasalade op een bord en schik de stukjes gegrilde peer en prosciutto er rond.


Vitelma print


 

Bron: wedstrijd aangeboden door Alpro