Waar vandaan: Culinair > Winnaars > Winnaars Mosselen

Winnaars Mosselen

Winnaars Mosselen :

osteo6 Mosselen met prei en bacon
osteo6 Tagliatelle met mosseltjes en saffraansaus
osteo6
Mosselen mama mia

1/ Mosselen met prei en bacon (voorgerecht) voor 4 personen- Denise Vekeman

Nodig:
1 1/2 kg mosselen, 1 preiwit, 100 gr bacon, 50 gr gemalen oud belegen kaas, 1 dl droge witte wijn, 1 groenteboeketje (wortel, prei en ui), 25 gr geknede boter ( helft Vitelma bakken en braden en helft bloem) 1 eetlepel gehakte kervel, peper en zout.

Werkwijze:mosselen
Spoel de mosselen in ruim water. Doe ze, met het groentenboeketje en de witte wijn, in een diepe kookpan.
Dek af en laat op een hevig vuur open koken. Haal ze uit hun schelp. Zeef het kookvocht en leng er de geknede boter mee aan tot u een glad, gebonden sausje krijgt.
Doe er de kervel bij en kruid met peper en zout. Leg halve mosselschelpen naast elkaar in een ovenschotel. Leg in elke schelp een gekookte mossel en overgiet met het sausje. Snipper de bacon het preiwit fijn. Strooi eerst de snippers en dan de gemalen kaas over de mosselen. Zet de schotel onder de hete grill, tot de kaas gesmolten is.
Schik de gevulde mosselen in waaiervorm op een bordje, met in het midden een schijfje citroen en een toefje peterselie.

2/ Tagliatelle met mosseltjes en saffraansaus - Anna Vervaet

Ingrediënten:
400 gr tagliatelle
2 kilo mosselen
2 sjalotjes
25 cl lichte room
50 gr boter
een paar saffraandraadjes of saffraanpoeder naar smaak
zout en peper

Bereidingswijze:
kook de mosselen tot ze allemaal open zijn, filter het kookvocht en hou het bij
haal de mosselen uit de schelp
snij de sjalotjes fijn en fruit ze in wat boter
voeg room, saffraan en het kookvocht van de mosselen toe, laat zo'n 5 minuten koken
voeg daarna ook de mosselen toe en breng op smaak met peper en zout
kook de tagliatelle
giet de saus er bovenop
dien op met een glaasje witte wijn en een lekker warm broodje


3/ Mosselen mama mia - Jan Vandeneinde

Bij dit voorgerechtje gaan we resoluut de Italiaanse toer op om het vakantiegevoel nog even vast te houden!

Ingrediënten voor 4:
-          1 kg Jumbo mosselen
-          8 verse pasta-vellen (elk ong. 10 op 15 cm) om ravioli te maken (te vinden op de versafdeling van grote supermarkten)
-          1 bokaal passata of coulis van tomaten (500 gr)
-          verse basilicum (grote bos)
-          parmezaanschilfers
-          olijfolie extra vièrge
-          zwarte peper (paar draaien van de molen)
-          zout (snuif)
-          suiker (1 eetlepel)
-          knoflook (2 teentjes, fijngehakt)

Bereidingswijze:

Ravioli:
-          Leg de pasta-vellen open op een vochtige keukenhanddoek. Snij vooraf elk vel in twee. Leg op elk vel een basilicumblaadje.
-          Zet de mosselen kort en hevig aan in een eetlepel olijfolie; neem ze van het vuur van zodra ze open komen. Strooi de gehakte knoflook er over en geef een flinke draai van de pepermolen. Deksel op en nog even laten staan (van het vuur!)
-          Mosselen snel uit de schelp halen.
-          Per ravioli 3 tot 4 mosselen leggen, draai van de pepermolen geven
-          De ravioli aan de randen met wat mosselvocht instrijken en zorgvuldig dichtplooien
-          In een ruime hoeveelheid licht gezouten water een 3-tal minuutjes zacht laten koken

Tomatencoulis:
-          doe een ruime soeplepel extra vièrge olijfolie in een sauteerpan
-          voeg de passata bij
-          voeg een theelepel suiker bij
-          flinke draai van de pepermolen
-          snuifje zout
-          laat 5 minuutjes zacht sudderen, roer soms even om

Opdienen:
-          Dien op in voorverwarmde diepe borden, 4 ravioli per persoon
-          dresseer met de tomatencoulis
-          versier met een blaadje basilicum en eventueel een paar schilfers parmesaan


Vitelma print


 

Bron: wedstrijd aangeboden door Vitelma