Waar vandaan: Culinair > Winnaars > Winnaars bakgerechten

Winnaars bakgerechten

Winnaars bakgerechten :

osteo6 Stoofpotje van kalkoen, pastinaak, appeltjes en kerrie
osteo6 Blinde vink van pastinaak, Ganda-ham en kalkoen, saus van blond bier, wortelstoemp
osteo6
Risotto met kalkoen en pastinaak

1/ Stoofpotje van kalkoen, pastinaak, appeltjes en kerrie (4 pers.) - Vermeire Greta

400 gr kalkoenfilets in kleine blokjes gesneden.
3 uien.
2 pastinaakwortels
50 gr boter alpro bakken en braden.
1 bokaal kippenfondkalkoen
1 knoflookteentje
2 à 3 vaste appelen (jonagold)
1 eetlepel bloem
2 eetlepels kerriepoeder
1 doosje tomatenpuree
1 doosje alpro soya room light
peper en zout.

Bereiding
Bak de blokjes kalkoenfilets tot ze een goudgeel korstje krijgen in wat boter, voeg peper en zout toe.
Snij ondertussen ui en pastinaak in piepkleine blokjes en voeg toe aan aan de kalkoenblokjes, pers hierover het lookteentje en laat aanfruiten.
Voeg de geschilde en ontpitte appelblokjes toe en laat nog even meestoven.
Bestuif met bloem en het kerriepoeder, draai het vuur lager en doe er de tomatenpuree, wat kippenfond en de sojaroom light bij.
Laat het geheel zachtjes sudderen tot de blokjes kalkoen gaar zijn en voeg indien nodig nog wat kippenfond bij, zodat het geheel smeuig blijft.
Kruid met peper en zout .

Serveertip
Schep het stoofpotje in een nestje van aardappelpuree of rijst, maar je kan er ook een bladerdeegpasteitje of pannenkoekjes met vullen.
Laat het jullie alvast smaken.

 

2/ Blinde vink van pastinaak, Ganda-ham en kalkoen, saus van blond bier, wortelstoemp - Ludo Raemdonck

Nodig :
* 4 kalkoenlapjes van ongeveer 125 gram elk
* 2 pastinaken
* 4 à 6 sneden licht gerookte Ganda-ham
* Alpro Soja  light cuisine
* Alpro Soja bakken en braden
* flesje blond bier
* gevogeltefond
* 500 gram aardappels Bintje
* 500 gram wortels
* keukentouw
* peper,zout,nootmuskaat

Bereiding :
*Schil de pastinaak en versnijd in  gelijke  delen ,bvb van 1.0 cm op 1.0 cm, stoof deze repen  
   in de Alpro Soja bakken en braden tot bijna gaarheid,laat afkoelen
* Rol de 4 kalkoenlapjes van ongeveer 0.5 cm dik open ,kruid met peper , plaats een sneetje Gandaham op de plakjes kalkoen  en rol de pastinaakkubussen in de lapjes ,ongeveer een drietal à viertal ,zodanig dat je 4 mooie pakketjes bekomt,bindt het pakketje dicht met keukentouw.
*Droog de overschot van de Ganda-ham in de oven bij 100 ° C ongeveer 15 minuten tot krokant.
*Bak de pastinaaklapjes aan op de pan in een klontje Alpro Soya Bakken en braden, als de lapjes mooi aangekleurd zijn , dan deponeer je ze in een vuurvaste schotel,voeg een beetje bier en gevogeltefond toe en laat rustig garen in de oven ,ongeveer 10 minuten bij 180°C.
*Stoof de sjalot in de Alpro Soja bakken en braden,blus met het blonde bier en de gevogeltefond alsook de rest van het braadvocht,laat inkoken tot de helft en voeg de soja light cuisine toe en laat nog eventjes inkoken tot gewenste dikte werk af met een klontje bakken en braden ,kruid met peper en zout
* Stoof de wortels gaar in een klontje Soja Cuisine Bakken en Braden
*Kook de aardappels gaar en maak een “stoemp” met de gegaarde wortels (met een vork prakken) ,afgewerkt met een, klontje bakken en braden, kruiden met peper,zout en nootmuskaat.
*Presenteer de wortelstoemp en versier met gesnipperde bieslook, plaats de blinde pastinaakvink op de “stoemp”,versier met de gedroogde Ganda-ham en drapeer de saus rondom het geheel.,afkruiden met peper.
*Dit gerecht wordt natuurlijk vergezeld van het gebruikte bier als drank......


3/ Risotto met kalkoen en pastinaak (4 personen) - Frank Ulenaers

Ingrediënten:
400 gr. kalkoenfilet
400 gr pastinaak + beetje apart voor de afwerking
400 gr risottorijst (type Arborio of Carnaroli)
400 gr bospaddenstoelen (mix) en/of oesterzwammen en/of champignons
200 gr erwtjes (vers of diepvries)
100 gr geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas
1,5 liter hete gevogeltebouillon
1 dl droge witte wijn
olijfolie
½ grote of 1 kleine (witte) ui
1 teentje knoflook
1 bosje (bij voorkeur platte) peterselie
citroen
Alpro Soya Bakken en Braden (eventueel light)
Alpro Soya light Cuisine
Bloem
Peper & zout
Cayennepeper
Kurkuma

Bereiding:
De kalkoen in blokjes snijden (ongeveer 1,5 cm x 1,5 cm). In een plastic inmaakzakje 2 eetlepels bloem mengen met een snufje zout, een theelepel peper, een halve theelepel kurkuma (dit is enkel voor de kleur en geeft weinig smaak – eventueel weg te laten of te vervangen door snufje saffraan) en een snufje cayennepeper. De blokjes kalkoenvlees toevoegen en met het zakje schudden tot elk blokje bedekt is met een dun laagje bloem.
Ongeveer 1 eetlepel Alpro Soya Bakken en Braden verhitten in een pan en hierin de blokjes bakken tot ze rondom mooi goudbruin gebakken zijn (zeker niet te lang, want dan wordt het vlees erg droog). Afhankelijk van de grootte van de pan moet dit in enkele keren gebeuren. Het vlees mag slechts in één laag op de bodem van de pan gebakken worden.
Na het bakken het vlees uit de pan nemen en warm houden in een oven van 40°.
Het braadvet uit de pan gieten en eventuele achtergebleven bloem verwijderen met keukenpapier.
De paddenstoelen zuiver maken (bij voorkeur zonder water; zeker voor bospaddenstoelen) en in stukken snijden.
Ongeveer 1 eetlepel Alpro Soya Bakken en Braden verhitten in dezelfde pan en hierin een half teentje look in z’n geheel, dus niet fijngesneden even laten fruiten om smaak af te geven. De paddenstoelen toevoegen en op redelijk hoog vuur enkele minuten bakken (let erop dat de vetstof niet verbrandt) en kruiden met peper en zout.
De helft van de peterselie fijnsnijden, toevoegen aan de paddenstoelen en een kleine minuut laten meebakken (roeren).
Paddenstoelen verwijderen uit de pan en warm houden in de oven (40°). Het halve teentje look verwijderen.
De ui en de tweede helft van de look fijnsnijden en de pastinaak in fijne brunoise snijden.
Ongeveer twee eetlepels Alpro Soya Bakken en Braden verhitten in dezelfde pan en hierin de ui even aanfruiten, de pastinaak toevoegen en enkele minuten laten bakken op middelmatig vuur. Peper, zout en de knoflook toevoegen en even roeren.
De risottorijst toevoegen en enkele minuten onder voortdurend roeren laten meebakken tot alle korrels glazig zijn (ongeveer 2 minuten)
Blussen met de witte wijn en regelmatig roeren.
Wanneer de wijn bijna door de rijst is opgenomen 2 pollepels hete bouillon toevoegen en regelmatig roeren.
Telkens wanneer de bouillon bijna is opgenomen weer een kleine hoeveelheid bouillon toevoegen en regelmatig roeren.
Dit herhalen tot de rijst “al dente” is (nog een beetje “beet” in de kern van de rijst). De rijst mag niet te droog zijn maar een vochtig en romig geheel. Best even proeven na ongeveer 15 minuten.
Tussendoor – na ongeveer vijf minuten – de erwtjes toevoegen en laten meegaren.
Het vuur onder de pan erg laag zetten en 1 eetlepel Alpro Soya Bakken en Braden, de helft van de geraspte kaas, een kleine dl. van de Alpro Soya Light Cuisine, extra peper en een snufje zout (naar smaak) en enkele druppels citroensap onder de rijst roeren.
Daarna het vlees en de paddenstoelen voorzichtig eronder roeren.
Afwerking: opdienen in hoge borden, bestrooien met de overige fijngesneden peterselie en de overige kaas, een streepje olijfolie (eventueel truffelolie) erover en enkele pastinaakchips in het midden er op.
Pastinaakchips: met een dunschiller erg dunne linten van de pastinaak snijden, goed drogen en frituren in olie van 160° tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Vitelma print


 

Bron: wedstrijd aangeboden door Vitelma