Winnaars aardbeigerechten
|
1/ Salade met eendenborst in zachtroze aardbeiendressing - Griet De Schepper
Ingrediënten:
eendenborst
sla naar keuze
120 gr aardbeien
1 eidooier
1 theelepel azijn
1 theelepel mosterd
100 ml kippenbouillon
200 ml maiskiemolie
eventueel wat honing
Marokkaans (zacht) stokbrood
Bereidingswijze:
salade: eendenborst bakken, uit de pan nemen, laten afkoelen tot kamertemperatuur en in stukjes snijden sla naar keuze mengen (krulandijvie, kropsla, rode sla, rucola,...)
aardbeiendressing: de aardbeien in stukjes snijden, een aantal aardbeien apart houden voor de afwerking
de aardbeien, eidooier, mosterd, azijn en bouillon mixen (staafmixer)
de olie er langzaam bij gieten tot alles gaat binden
naar smaak honing bijvoegen
afwerking: groot wit bord
in het midden de salade met de eendenborst
rondom een aantal aardbeien(stukjes)
in een mooi kommetje/kannetje de aardbeiendressing
in een mandje stukken van het Marokkaanse stokbrood
Heerlijk tijdens de zomermaanden met een glaasje wijn!
2/ Zomers dessertsoepje met aardbeien - Wim Tas
Ingrediënten:
1 kg aardbeien
een halve watermeloen
2 limoenen
6 eetlepels rietsuiker
appelsorbet
muntblaadjes
Bereidingswijze:
Snij de aardbeien in stukjes
Haal het vruchtvlees uit de watermeloen, snij het in stukjes
Meng het sap van de limoenen, 2 dl water en rietsuiker
Zet op een laag vuurtje totdat de suiker volledig is opgelost
Volledig laten afkoelen
Voeg 1/3 van de aardbeienstukjes en alle meloenstukjes toe
Mix alles glad
Voeg 2/3 van de aardbeienstukjes toe (niet meer mixen!)
Opdienen in een diep bord met twee kleine bolletjes appelsorbet in het middel, eventueel afgewerkt met een paar muntblaadjes
3/ Tiramisu met aardbeien - Kathleen Geys
Benodigdheden
300 gram aardbeien
1 vanillestokje
18 boudoirs
20 cl aardbeienlikeur
20 cl room
250 gram mascarpone
4 eierdooiers
100 gram suiker
Werkwijze
Schraap de graantjes uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de room
Snij de aardbeien in 2
Klop de dooiers op met suiker en voeg er de mascarpone aan toe. Laat dit mengsel 20 minuten in de koelkast rusten
Klop de room op tot slagroom en spatel hier het mengsel van mascarpone met suiker en eidooiers onder
Leng de likeur aan met een beetje water en dompel de lange vingers hier eventjes in (niet doorweken!)
Leg de lange vingers op de bodem van een schotel. Giet hierover een laagjes slagroom en een laagje aardbei. Herhaal dit en eindig met de slagroom (het mengsel van hierboven)
Na 4 uur rusten in de koelkast perfect om op te dienen!